kerstdiner

Hoe zit het? Kunt u nu al verse ingrediënten voor uw kerstdiner kopen?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: kunt u nu al verse ingrediënten voor uw kerstdiner kopen?

Anders dan anders

Het kerstdiner zal in 2020 voor velen anders dan anders worden. Het coronavirus houdt het land immers nog steeds bezig. Veel gasten uitnodigingen is niet toegestaan en afstand houden nog steeds het devies.

In de dagen voor kerst is het vaak erg druk in de supermarkt, waardoor die 1,5 meter afstand houden waarschijnlijk lastig wordt. Daarom kan het een idee zijn om nu al spullen in huis te halen voor uw kerstdiner, maar is dit wel mogelijk? Verse ingrediënten zoals vlees en groente zijn immers al vergaan tegen de tijd dat het 25 december is, toch?

Vlees in de vriezer

Wie de bewaarwijzer van het Voedingscentrum erbij pakt, ziet dat er toch wel het een en ander mogelijk is. Zo kunt u vlees doorgaans al maanden van tevoren kopen als u een vriezer heeft, want vrijwel alle vleessoorten blijven lang goed in het vriesvak. Typisch kerstvlees, zoals een varkenshaas, kunnen hier maanden bewaard worden.

Voorwaarde is wel dat u het vlees goed invriest. Op de website vlees.nl, een initiatief van de Nederlandse vleesverwerkingsindustrie, staat dat u vlees altijd zo snel mogelijk na aankoop in de vriezer moet leggen. Doe dat altijd in een luchtdichte vrieszak en leg het zo ver mogelijk achterin de vriezer. Daar is de temperatuur het laagst, zodat het vlees snel bevriest. Vries het het liefst ongesneden in, want grote stukken blijven het langst goed.

Nu alvast beginnen met het diner

Niet alleen onbereid vlees kunt u op die manier nog heel lang goed houden, ook bereid vlees kan een hele tijd goed blijven in de vriezer. U kunt nu dus ook al beginnen aan uw kerstdiner, als u dat zou willen.

Ontdooien

Vlees ontdooien duurt ongeveer 1 dag en kunt u doen door het op een afgedekte schaal of bord te leggen en die onderin de koelkast te plaatsen. Zorg dat de vrijgekomen vleessappen niet op andere voedingsmiddelen lekken, want dat is niet zo hygiënisch.

Vis

Als u liever vis eet in plaats van vlees kunt u de vriezer ook goed gebruiken. Veel vissoorten blijven ook maanden goed in het vriesvak, dus ook dat kunt u alvast kopen in de supermarkt bij bij de visboer. Dep de vis droog voordat u deze invriest. Houd hetzelfde principe aan als voor vlees: snel na aankoop in een luchtdichte zak en achterin de vriezer neerleggen. Zorg dat de u de vis niet ‘inbouwt’, want dan bevriest de vis niet optimaal.

Vis moet ongeveer even lang ontdooien als vlees. Ook vis kunt u het best op een afgesloten schaal of bord op temperatuur laten komen. Het is belangrijk dat u de vis nooit in warm water ontdooit.

Groente

Uiteraard is groente ook een essentieel onderdeel van het kerstdiner. Veel groentesoorten kunnen het slechts een paar dagen uithouden in de koelkast of op de fruitschaal, maar in de vriezer is het een ander verhaal. Zo blijft broccoli volgens het Voedingscentrum tot wel 1 jaar goed in bevroren toestand. De voorlichtingsorganisatie schrijft wel u deze groente voor het invriezen even moet blancheren. Zo blijft het lekker knapperig.

Voor heel veel andere groente geldt ook dat u ze tot wel 12 maanden in de vriezer kunt bewaren. Denk bijvoorbeeld aan spruiten en sperziebonen, groentes die veel worden gegeten tijdens de kerstdagen. Spruiten en sperziebonen moeten kort voor invriezen ook geblancheerd worden.

Fruit

In veel huishoudens is het kerstmaal niet compleet zonder de traditionele stoofpeer. Wij hebben goed nieuws: ook die kunt u nu al kopen, en u heeft er niet eens een vriezer voor nodig. Peertjes met schil blijven tot 4 weken goed als u ze in de koelkast bewaard. Ook ander fruit dat u nodig heeft tegen kerst kunt u vermoedelijk nu al kopen. Mandarijnen blijven bijvoorbeeld 2 weken goed op de fruitschaal, net als sinaasappel. Appel blijft met schil tot wel 4 weken goed in de koelkast. Als u banaan nodig heeft moet u wel aanspraak maken op de vriezer, want banaan blijft op de fruitschaal tot 7 dagen goed en in de vriezer tussen de 8 en 12 maanden.

Conclusie

Als u zou willen zou u nu al verse ingrediënten voor uw kerstdiner kunnen kopen. Zowel vlees, groente, fruit en vis blijft in veel gevallen lang goed als u het invriest of in de koelkast legt. Het is dus niet nodig om in de dagen voor kerst pas naar de supermarkt te gaan om verse ingrediënten te kopen, mits uw vriezer groot genoeg is.

(Bron: vlees.nl, voedingscentrum, visrecepten.nl)

Geef een reactie