duurzaam

Duurzaam eten wordt heel eenvoudig met deze tips

De Duurzame Week (20 tot en met 27 oktober 2018) is het grootste duurzaamheidsevenement van Nederland. Zoals de naam al doet vermoeden, ligt de focus van deze week op het verduurzamen van onze samenleving. U kunt hier ook aan bijdragen, bijvoorbeeld door duurzamer te eten. Hoe u dat doet? Hier een aantal tips.

Eet zo min mogelijk vlees

Bedrijven waar dieren worden gehouden voor de voedselindustrie, stoten behoorlijk wat fijnstof uit. Alleen al het huisvesten van de dieren kost enorm veel energie en is daarom zeer vervuilend. Fijnstof is een vorm van luchtvervuiling en kan onder meer smog veroorzaken. Door de slechte stoffen die de bedrijven uitstoten, wordt het eten van vlees niet gezien als duurzaam. Als u toch graag vlees wil eten, is biologisch- of scharrelvlees nog de beste keuze. De bedrijven waar deze dieren hebben geleefd zijn vaak niet zo groot, waardoor ze minder uitstoten dan heel grote bedrijven.

Gooi niet zomaar eten weg

Soms zijn de ogen groter dan de maag en koken we meer eten dan dat we eigenlijk op kunnen. De restjes worden door veel mensen nog steeds weggegooid, maar dat is zonde. U kunt deze bijvoorbeeld invriezen, zodat u het later kunt opeten. Sommige maaltijden of producten blijven tot wel een paar weken of maanden goed in het vriesvak.

Drogen is ook een optie

Wie een bakje met verse kruiden in de supermarkt koop, houdt vaak veel over. De restanten kunnen heel goed worden gedroogd, waardoor u er nog tijden van kunt genieten. Ook fruit drogen is een goede manier om het langer te bewaren. Dat drogen kunt u zelf doen in de oven. Zorg er wel voor dat het fruit heel erg rijp is, anders lukt het niet.

Let op welke groente in het seizoen zijn

Groente en fruit zijn erg gezond, maar niet altijd even duurzaam. Aardbeien moeten in oktober bijvoorbeeld helemaal uit Marokko worden gehaald, waardoor ze al vele kilometers over de weg hebben afgelegd voordat ze eenmaal in het schap van de supermarkt liggen. Om zoiets te voorkomen doet u er goed aan om alleen groente en fruit te eten die bij een bepaald seizoen horen. Welke dat zijn, kunt u zien op de website milieucentraal.nl. Het werkt als volgt: u typt een groente of fruitsoort in en selecteert de maand waarin u dit wilt eten. Vervolgens laat de website zien waar het product in die tijd vandaan moet komen en krijgt het een duurzaamheidskenmerk mee. Duurzaamheidskenmerk E staat voor absoluut niet duurzaam en A is duurzaam.

De houdbaarheidsdatum is niet heilig

Bijna al het voedsel op de Nederlandse markt heeft een houdbaarheidsdatum meegekregen van de fabrikant. Deze houdbaarheidsdatum is voor veel consumenten een richtlijn voor wanneer zij iets weg moeten gooien, maar zo is het niet altijd bedoeld. De fabrikant onderscheidt 2 soorten houdbaarheidsdata: ’tenminste houdbaar tot’ en ’te gebruiken tot’. De 1e is een kwaliteitsgarantie en de 2e een waarschuwing voor de voedselveiligheid. Als er op een pot pindakaas staat dat deze tenminste houdbaar is tot 21-10-2018, dan betekent dit dus niet dat deze op 22-102-18 niet meer te eten is. Als ergens op staat dat het te gebruiken is tot 22-10-2018 en het is al de 23e, dan is het wel verstandig om het weg te gooien.

Let op het keurmerk

Er zijn anno 2018 ontzettend veel duurzaamheidskeurmerken, maar lang niet allemaal zijn ze even betrouwbaar. Zo wordt er recent nog naar buiten gebracht dat het keurmerk op Iers vlees vaak niets voorstelt. Ook zijn de zogenoemde Fair Trade-keurmerken niet altijd wat ze lijken. De boeren die deze producten leveren krijgen bijvoorbeeld vaak een hongerloontje en werken onder zware omstandigheden. Als u wilt weten of een kenmerk écht betrouwbaar is, kunt u het opzoeken via de keurmerkenwijzer van milieuorganisatie Milieu Centraal.

Beschimmeld eten? Gooi het niet direct weg!

Rottend eten nodigt natuurlijk niet uit tot opeten, maar soms kan dit nog prima. Vaak is het rottend stuk wegsnijden al voldoende. Welke producten u wel en niet in beschimmelde staat kunt eten, hebben wij beschreven in het artikel Beschimmeld eten? weggooien hoeft niet altijd.

Laat plastic links liggen

Hoewel supermarkten steeds vaker duurzamere alternatieven aanbieden, liggen de schappen nog vol met in plastic verpakte producten. Vooral op de groente- en fruit-afdeling wordt dit vaak overvloedig gedaan. U kunt helpen het plasticgebruik te verminderen door bijvoorbeeld zelf een stoffen tasje mee te nemen om groente en fruit in te vervoeren of door alleen groente uit de schappen te kopen en niet uit de koeling. Deze zijn altijd verpakt in plastic.

Meer weten over duurzaam leven? Dan kunt u nog tot 27 oktober 2018 terecht in Utrecht, waar de Duurzame Week wordt gehouden. Tijdens de week worden er verschillende activiteiten en workshops rondom duurzaamheid georganiseerd.

(Bron: Rijksoverheid, Duurzame Week, gezondheidsnet, archief, Voedingscentrum)

Geef een reactie