dieet

Kilo’s kwijtraken? Zo ging diëten door de jaren heen

Op dieet gaan is van alle tijden, de mens is altijd al bezig met het nastreven van schoonheidsidealen en daar hoort ook het perfecte gewicht bij. Tegenwoordig bestaan er tal van diëten, maar ook vroeger had men verschillende manieren om kilo’s kwijt te raken. MAX Vandaag neemt u mee op een reis door de tijd op het gebied van afvallen. 

Lintwormpil

Hoe slanker hoe beter, in het Victoriaanse tijdperk, tussen 1830 en 1900, is dit het schoonheidsideaal voor vrouwen. Vindt een Victoriaanse vrouw haar taille niet smal genoeg? Dan kan zij een pil kopen met daarin het eitje van een lintworm. De bedoeling hiervan is dat de lintworm in de darmen uitkomt en vervolgens een groot deel van de voeding die de vrouw tot zich neemt opeet. Dat de ongezonde pil bijwerkingen als diarree en overgeven met zich meebrengt, nemen de vrouwen in die tijd voor lief. Ook dat draagt immers bij aan het afvallen en als de vrouw geluk heeft, gaat zij er ook ziekelijk bleek uitzien door de bijwerkingen, een ander schoonheidsideaal uit die tijd.

 

Ondanks dat de pillen erg populair zijn in de Victoriaanse tijd, is het nooit onomstotelijk vastgesteld dat er echt een lintwormeitje in de pillen heeft gezeten. Toch wordt de lintwormpil in de 19e eeuw gezien als het ideale middel om veel te eten en nauwelijks aan te komen.

Geen groente en fruit

Nog wat eerder in de geschiedenis, zijn het groente en fruit die als boosdoeners worden gezien. Dit heeft niets te maken met de voedingswaarden, want daar is in de 16e eeuw nog niets over bekend. Dat groente en fruit in die tijd worden gemeden heeft te maken met de zogenaamde ‘ladder van het leven’ (Scala naturae). Deze ladder is in de Klassieke Oudheid bedacht door Aristoteles en deelt de wereld volgens een vaststaande hiërarchie in. Bovenaan staat god en bijna onderaan, net boven de levenloze objecten komen de planten. Ook in de verschillende soorten planten wordt weer onderscheid gemaakt, zo nemen soorten met een eetbare bol, zoals uit en knoflook de laagst mogelijke positie in. Groenten met een eetbare wortel of eetbare bladeren, zoals wortel en kool zijn volgens de Scala naturae weer iets beter en fruitsoorten die dicht bij de grond groeien zijn volgens de ladder helemaal niet geschikt voor menselijke consumptie.

Eeuwen later heeft de ladder van Aristoteles nog steeds veel aanhangers. Men denkt in de 16e eeuw bijvoorbeeld dat het verrotting in de maag kan veroorzaken. Daarom eten mensen in die tijd zo min mogelijk groente en fruit en geven zij het voornamelijk aan de dieren.

Koolhydraatarm

Maar als er enkele eeuwen geleden nauwelijks groente en fruit wordt gegeten, wat eet men dan wel? Het antwoord is vooral veel koolhydraten. Maar dat blijkt niet goed voor de lijn te zijn. Het begint allemaal bij de Engelse William Banting, hij heeft pijn in zijn knieën, een hernia en tal van andere klachten. Volgens een dokter moet Banting afvallen door minder koolhydraten te eten, om van zijn klachten af te komen. Banting laat alle koolhydraten links liggen met als resultaat dat hij een jaar later 20 kilo lichter is. Hij is zo verwonderd en blij, dat hij in 1863 een pamflet schrijft over zijn koolhydraatarme dieet: Letter on Corpulance, Addressed to the Public. Dit wordt een grote hit waarmee Banting het complete alledaagse eetpatroon van die tijd verandert. ‘To bant’, gebaseerd op de naam Banting, wordt zelfs synoniem voor afvallen.

Gekke, hedendaagse diëten

Bijzondere diëten zijn niet alleen van vroeger, ook tegenwoordig volgen mensen soms een wel erg bijzonder dieet. Zo bestaat er een babyvoedingdieet, waarbij een volwassene enkel voedsel in gepureerde vorm eet en een zogenaamd militair dieet, waarbij er 3 dagen extreem caloriearm wordt gegeten en daarna weer 4 dagen normaal. Toch zijn deze dieetvormen nog niet zo gevaarlijk als bijvoorbeeld het lintwormendieet uit de Victoriaanse tijd. Wat daar wel bij in de buurt komt is het zogenoemde katoenen-bolletjes-dieet. Hierbij is het de bedoeling dat er elke dag 5 katoenen bolletjes in de maag terechtkomen, waardoor het hongergevoel minder groot wordt. Echter is dit erg gevaarlijk, omdat de maag deze bolletjes niet kan verteren en deze vervolgens de darmen kunnen verstoppen. Ook dit hedendaagse dieet is dus zeker geen aanrader.

 

(Bron Quest, Libelle, Womans Health)

Geef een reactie

Reactie

  1. Pa0jy says:

    Dus wie 65 kilo weegt heeft elke dag 65 x 1,2 = 52 gram eiwit nodig.

    Kunnen jullie rekenen?