transvetten

Minder transvetten in snacks

Het Europees parlement wil een wettelijke limiet voor de hoeveelheid industriële ‘foute’ vetten, ook wel transvetten, in snacks pizza’s, friet of magnetronpopcorn. Nu is 1 op de 7 sterfgevallen in de Europese Unie gerelateerd aan de risico’s die zijn verbonden aan het eten van transvetten.

Onverzadigd maar niet goed

Transvet komt van nature voor in melk en vlees van herkauwers zoals koeien en schapen. Over het algemeen is onverzadigd vet goed voor de gezondheid, maar transvet niet. Het verhoogt het LDL-cholesterolgehalte van het bloed waardoor het risico op hart- en vaatziekten groot is. Transvetten zitten ook in harde margarines, frituur-, bak- en braadvetten en in gebak, koek en snacks. U kunt het vermijden door zoveel mogelijk te kiezen voor vloeibaar of zacht vet en niet te veel koek, gebak en snacks te eten. Naast het risico op hart- en vaatziekten worden transvetten ook in verband gebracht met Alzheimer en onvruchtbaarheid.

Aan de slag

Volgens Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) maken transvetten Europeanen veel te zwaar, met diabetes en hart- en vaatziekten tot gevolg. “De Europese Commissie en de levensmiddelenindustrie moeten daarom aan de slag. Aparte vet-etiketten werken niet en geven te veel rompslomp. Een wettelijke bovengrens is veel effectiever voor de volksgezondheid, en ook voor de voedingsmiddelensector”, aldus Schreijer-Pierik.

Denemarken staat minder transvetten toe

Denemarken staat sinds 2003 als het enige EU-land maximaal 2 procent transvetten in voedingswaren wettelijk toe. Hierdoor is het aantal hart- en vaatziektes sindsdien gedaald. De Deense autoriteiten schatten dat de maatregel jaarlijks 500 levens redt.

(Bron: ANP/Voedingscentrum)

Geef een reactie