Ozempic semaglutide

Afvallen met diabetesmedicijn Ozempic: hoe werkt het en wat zijn de risico’s?

Semaglutide, beter bekend onder de commerciële naam Ozempic, geldt als wereldwijde doorbraak van het jaar 2023. Het gaat om een diabetesmedicijn dat de bloedsuikerspiegel in uw lichaam verlaagt, maar is vooral populair geworden als afslankmiddel. Wat komt er bij het gebruik van Ozempic kijken? En zijn er ook risico’s verbonden aan dit razend populaire middel?

Afvallen door Ozempic, hoe werkt het?

Wie diabetes type 2 heeft, kampt met een verstoorde aanmaak van insuline in het lichaam. En als gevolg daarvan met een te hoge bloedsuikerspiegel. Door bloedsuikerverlagende middelen in te nemen, zoals semaglutide (Ozempic), kunt u hier iets aan doen. Een bijeffect hiervan is een verminderde eetlust en een vertraagde afvoer van voedsel uit uw maag. Hierdoor kunt u snel afvallen. Aangezien obesitas wereldwijd een steeds groter probleem wordt, heeft het gerenommeerde tijdschrift Science het middel uitgeroepen tot wetenschappelijke doorbraak van 2023.

Ozempic kunt u via een tablet of een injectie innemen. Als u kiest voor optie 1, dan doet u dit dagelijks een half uur voor het ontbijt, op een lege maag. Een injectie hoeft u in principe maar 1 keer per week te zetten, in uw bovenarm, bovenbeen of buik. Wel is het de bedoeling dat u dit elke week op hetzelfde moment doet. Overigens zijn er inmiddels ook injecties in omloop, die u elke dag dient te gebruiken. Als u zelf zo’n middel gebruikt, ga dus goed na hoe vaak (en op welk moment) u moet prikken.

1 kilo per week kwijt

Gewichtsverlies is dus een secundair effect van semaglutide. Toch wordt Ozempic in 2023 juist razend populair als afslankmiddel, mede onder invloed van populaire sociale mediakanalen. In België geldt Studio 100-baas Gert Verhulst als bekendste gebruiker van het middel. Sinds hij is begonnen, is hij 20 kilo afgevallen. “Het is spectaculair. In het begin ging er een kilo per week af, ook omdat ik erbij sportte en vrij gezond was”, vertelt hij in september 2023 in zijn eigen talkshow De Tafel van Gert.

Tijd voor MAX Diederik Jekel Tineke Schouten Diabetes
Lees ook: Diederik Jekel en Tineke Schouten over leven met diabetes: “Elk moment van de dag rekening mee houden”

Wat zijn de bijwerkingen en nadelen?

Het gebruik van het medicijn is niet zonder risico’s, dus bespreek het altijd grondig met uw arts. U kunt er mogelijk een hypo van krijgen, een te laag suikergehalte in het bloed. Vooral bij het autorijden kan dit gevaarlijk zijn. Verder kan alcoholgebruik ervoor zorgen dat u sowieso al een laag bloedsuikergehalte heeft. Ook misselijkheid, braakneigingen, hoofdpijn, vermoeidheid, constipatie, diarree en andere maag- en darmklachten zijn mogelijke bijwerkingen. En wees extra voorzichtig als u al andere medicijnen gebruikt.

Het succes van Ozempic in 2023 heeft een andere keerzijde. Het middel krijgt volop aandacht op sociale media en de vraag naar Ozempic stijgt explosief, ook al is het officieel alleen op doktersrecept verkrijgbaar. Vervolgens ontstaan er wereldwijd tekorten, ook ten koste van diabetespatiënten. “Toen begon iedereen te zeggen: maar ja, het is eigenlijk niet bedoeld daarvoor. En mensen voor wie het medicijn werkelijk bedoeld is, die kunnen er niet meer aan geraken. Ik kreeg er echt een slecht gevoel bij”, aldus Verhulst, die hierdoor alweer gestopt is met het gebruik van Ozempic.

Ozempic: hulpmiddel bij een gezonde levensstijl

Het is dan wel de wetenschappelijke doorbraak van het jaar, maar Ozempic lost niet ieders gewichtsproblemen op. Experts benadrukken dat een gezonde levensstijl (verantwoord eten en voldoende bewegen) de basis blijft, met het gebruik van semaglutide eventueel als extra hulpmiddel. Vooral diabetespatiënten en mensen met ernstig overgewicht hebben baat bij het gebruik van Ozempic. Maar wilt u zelf in korte tijd een paar kilo afvallen, besef dan dat er meer bij komt kijken dan dit medicijn. Kortom: of u nu begint met Ozempic gebruiken of juist afbouwt, doe het dan op een verantwoorde manier, onder begeleiding van een arts. En blijf ook kritisch kijken naar uw eetpatroon en bewegingsritme.

(Bron: Diabetes Fonds, EenVandaag, Science, Thuisarts.nl, Apotheek.nl, De Tafel van Gert, 24Pharma.nl, Instituut Verantwoord Medicijngebruik, RTL Nieuws, De Volkskrant, NRC, Nederlandslank.nl. Foto: Natalia Varlei/Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (19)

  bijbloem says:

  Als er al iets fot is dan is het wel belangrijk om toch en zeker alles onder begeleiding van een huisarts te doen.
  Meestal gaan mensen pas onder behandeling als het te laat is en er schade is aangericht door ongecontroleerd gebruik van medicatie. Jammer dat in veel gevallen cosmetica de overhand krijgt boven gezondheid.

  Het vermogen om vet op te slaan is een teken van gezondheid.
  Het is een buffer voor slechtere tijden. Honger is vaak dorst of verveling.

   Jan Coenraats says:

   En u is arts? Psycholoog? Anderszins deskundige wellicht?
   Zo ja, waarom gebruikt u dan een nickname die afgeleid lijkt van “bijchoogem?
   Met vriendelijke groet

   Jan Coenraats

   maxwout says:

   @Jan Coenraats: bijgoochem misschien

  Rebelmo says:

  Ik vind het bij de konijnen af dat ik (en met mij vele) als diabetespatiënt de prijs moet betalen voor deze hype. Steeds weer de vraag of de apotheek mijn injecties kan leveren, steeds weer de spanning of dit gaat lukken. Maar ook steeds de boosheid wanneer dit dus niet lukte en ik dus een aantal dagen zonder medicijnen kwam te zitten en dus steeds ook weer met een bloedsuikerspiegel die ontregelt was te maken kreeg. Nu in overleg met de internist overgestapt op de tabletten. Maar ook hier is de vraag hoelang dit leverbaar blijft.
  En dat allemaal omdat mensen nu eenmaal graag de weg van de minste weerstand willen kiezen. Jammer dat het effectieve gewichtsverlies vaak te verwaarlozen is. Dus ga sporten en laat deze medicijnen voor de diabetespatiënten

   Ursula66 says:

   Ik moet 1 maand minder spuiten en 1 maand helemaal niet spuiten omdat het niet leverbaar is. Het is gewoon belachelijk.

   Kees4444 says:

   Heb ook diabetes, het is ook de schuld van de doktoren die het recept voorschrijven! Het maakt me woedend dat die dikreten onze medicijnen gebruiken zodat wij misgrijpen!!laten ze hun levensstijl veranderen en hun dikke reet meer later bewegen. Sorry, heb er geen goed woord voor over.

  JokeMotz says:

  Wegens diabetes-2 voorgeschreven door het Erasmus MC Rotterdam. Werkt zeer goed en vermindert het insulinegrbuik. Eergisteren naar de apotheek voor een nieuwe sessie van 4 weken te bestellen. Niet leverbaar. Erasmus MC ingeschakelt en advies gevraagd. Ook daar is het probleem dat zij het niet kunnen leveren en er bovenop zitten bij de fabrikant/leverancier. Voorlopig is het voor langere tijd niet leverbaar. Daar zit je dan en weer terug bij af.

  JoostVDE says:

  Er is al enige tijd een tekort aan Ozempic voor die mensen die het vanwege diabetes nodig hebben.
  Het is dan ook schandalig dat vetkleppen met geld dit middel wegkapen bij hen die het voor hun gezondheid nodig hebben omdat ze zelf te lui zijn om gezond te leven en alleen maar met smoesjes aankomen dat ze anders niet af kunnen vallen. Nogmaals schandalig.

  Marchispa says:

  Je kunt het online kopen, daardoor is de levering aan apothekers en artsen wereldwijd een probleem.
  Ook ik moet eind januari afwachten in de hoop dat het er dan weer is. Gelukkig heb ik iets speling, maar moet er niet aan denken om dagelijks tabletten te moeten slikken, mijn maag is al van slag door andere medicatie voor o.a. reuma en diabetes2.

  Bart19633 says:

  hoi vergoed zilveren kruis het wel b.westmeijer

  bijbloem says:

  Dat bedoel ik.
  Maar om mensen met overgewicht “vetklep” te noemen. Dat vind ik niet op zijn plaats.

  Door het jo-jo-en met gewicht. Gewoon omdat het niet mooi is.
  Die crash-dieet goeroes doen het alleen voor het geld.

  Zelf gebruik ik sinds kort bepaalde medicijnen waardoor ik veel ben afgevallen.
  Vanuit mijn eigen ervaring kan ik stellen dat het beter is om bij de huisarts langs te gaan en bloed te laten onderzoeken.
  Misschien dat er een ander probleem is voor het overgewicht.

  Ik dacht ook dat ik diabetes had, maar dat was allemaal goed.
  Het onderzoek bij de huisarts had ik te lang uitgesteld.
  Stel dat ik die insuline was gaan spuiten. Dat kan niet gezond zijn.
  Dik zijn kan ook komen door problemen met hormonen.

  Dat is voor mij een reden om zo te reageren.
  Een te lage bloedsuikerspiegel is vreselijk.

  Hopen dat er een dieet is om met minder medicijnen te kunnen leven.
  Ik ken mensen die moesten afvallen en uiteindelijk kozen voor een dieet.

  Misschien dat MAX daar eens wat meer aandacht kan geven.
  Die kennis moest allemaal nieuwe kleren kopen.

  Nee, ik ben geen vetklep. Ik val af en kamp nu met ondergewicht.

  bijbloem says:

  Ach, hoe dom. Vandaag mag en kan het nog.

  ALLEMAAL EEN PRETTIG 2024!!!!

  Mijn voornemen is zwaarder worden.
  De medicatie slaat aan en dus is er nog hoop. 🙂

  margotwn3 says:

  Ik vind het schokkend en schandalig dat een medicijn, dat van groot belang is voor diabetes-patiënten , wordt gebruikt voor een ander doel en dat daardoor leveringsproblemen van dit medicijn ontstaan voor diabetes-patiënten.

  Holiday420 says:

  Ik heb diabetes 2 en krijg al 2 jaar Ozempic 1 mg voorgeschreven, mijn bloedsuiker blijft mooie op peil maar afvallen gaat bij mij niet op met dit medicijn.
  Bij alle diëten geld, veel bewegen en veel water drinken.
  Mijn ervaring is geen dieet maar veel water drinken en daardoor veel afwateren, dan val je ook af.
  Alleen veel water drinken als chauffeur is niet te doen, omdat je dan bij elke parkeerplaats moet stoppen om te plassen, als je al een parkeerplaats kan vinden.

  bijbloem says:

  Hongergevoel is vaak dorst.
  Voldoende drinken om te zorgen dat de bacteriën in de blaas uitgespoeld worden.

  Ik zag trouwens een wat gezette vrouw die het middel had gebruikt en zich daardoor ziek voelde.
  De hele dag was ze moe en voelde zich vervelend.
  Volgens haar was het een lapmiddel. Het spuiten onderdrukte de trek. Het gaf een vol gevoel.
  Maar als ze ermee stopte dan moest ze het toch weer zelf doen.
  Vrij vertaald is dat dan hetzelfde als een crash dieet.

   bijbloem says:

   media.s-bol.com/39xLMLjPQkXn/1015×1200.jpg
   Urinaal – Unisex – 1 liter – plasfles voor Mannen én Vrouwen – Handig op reis in de Auto

   Er zijn ook plantengieters (IKEA) die goedkoper zijn. 🙂
   ikea.com/nl/nl/images/products/ikea-ps-2002-gieter-wit__0635849_pe697470_s5.jpg?f=xxs
   Die moet je alleen goed verankeren.

   images.blokker.nl/4010000/large/4016735-b7918e97.jpg
   Draagbare toiletemmers zijn er, maar opletten met omvallen. 🙂

  HCG says:

  Vroeger werd er ook HCG, pregnyl voor gebruikt voor dit crash dieet, dat werkte wel goed

  tijsh says:

  Ik heb diabetes 2 en krijg al 2 jaar Ozempic 1 mg voorgeschreven, mijn bloedsuiker blijft mooie op peil maar afvallen gaat bij mij niet op met dit medicijn.
  Bij alle diëten geld, veel bewegen en veel water drinken.
  Mijn ervaring is geen dieet maar veel water drinken en daardoor veel afwateren, dan val je ook af.
  Alleen veel water drinken als chauffeur is niet te doen, omdat je dan bij elke parkeerplaats moet stoppen om te plassen, als je al een parkeerplaats kan vinden. Wel heb ik skinnylove.be/ waarmee ik nu mijn hongergevoel onderdruk en dit werkt goed.