avocado

De avocado: populair en gezond

De avocado bulkt van het zelfvertrouwen. Hij ziet er goed uit, is gezond en wordt alom gewaardeerd. De avocado is niet meer uit de keuken weg te denken en die populariteit lijkt nog lang niet voorbij.

Een vrucht, geen groenten

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de avocado een vrucht en geen groenten. De avocado zoals wij die kennen is het fruit van de avocadoboom, de Persea Americana. Andere fruitsoorten bestaan voornamelijk uit koolhydraten. De avocado bestaat voor twee derde uit enkelvoudige, onverzadigde vetten. Dat zijn de gezonde vetten. Er bestaan verschillende soorten avocado’s. Van peervorm tot rond, van groen tot zwart. En ze wegen tussen de 200 gram en 1,5 kilo. Naast gezonde vetten bevat de avocado veel vezels en onder andere vitamine K, C, B5, A, magnesium, kalium en ijzer. Ze zijn zeer voedzaam en geven een verzadigd (vol) gevoel. En hoewel er ruim 400 soorten avocado’s bestaan, komt bij ons de ‘Hass’ het meest voor. Een klein peervormige avocado met een ruwe, bobbelige schil. Tijdens het rijpen verkleurt hij van groen naar bijna zwartbruin.

Toegankelijker

De avocado komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika. Pas in de jaren 70 wordt hij geïntroduceerd in Europa. In de jaren 80 is de avocado ook in Nederland een tijdje populair. Maar in die tijd is het een luxe product. Het is duur en nauwelijks verkrijgbaar. Daar is de laatste jaren verandering in gekomen. We eten bewuster en daar past de avocado goed bij. Het grote verschil nu is dat supermarkten eetrijpe en betaalbare avocado’s verkopen. Hierdoor is de vrucht veel toegankelijker geworden. De sociale media hebben ook een grote bijdrage geleverd aan de populariteit van de avocado. Talloze recepten en mogelijkheden worden nog dagelijks gedeeld op de verschillende kanalen.

Avocado-restaurant

De populariteit is ook in de horeca niet onopgemerkt gebleven. In Londen en New York werden in 2016 de eerste avocado-restaurants geopend. Nederland opent in maart 2017 het eerste restaurant, The Avocado Show, waar de avocado de hoofdrol speelt. Volgens foodtrendwatcher Anneke Ammerlaan blijft de veelzijdige avocado een vast onderdeel van ons menu. De populariteit is makkelijk te verklaren. “De avocado ziet er aantrekkelijk uit, smaakt zacht en romig, is voedzaam en je kunt er eindeloos mee variëren.”

Trek gekregen? Op MAX Vandaag hebben we recepten met de avocado als ingrediënt.

(Bron: NU/wikipedia)

Geef een antwoord