Voedingstip

Voedingstip: halvarine en margarine op brood

Halvarine of margarine op brood smeren helpt om goede vetten en vitamines binnen te krijgen. Daarom is het verstandig om dit op uw brood te doen. Halvarine wordt gemaakt van met name plantaardige oliën en vetten, zoals zonnebloemolie en maisolie, en water.

Goede vetten

Halvarine en margarine uit een kuipje bevatten goede vetten, dit zijn voornamelijk onverzadigde vetten. Dit type vet staat bekend om de goede effecten op de gezondheid. Het verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed. LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten.

Omega 3

Sommige fabrikanten voegen ook omega 3 vetzuren toe. Dit zijn een speciaal type onverzadigde vetten. De bekendste zijn alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren. Omega 3 vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen in een gezonde voeding.

Margarine uit een hard pakje

Margarine uit een hard pakje bevatten meer verzadigd vet. Dit is een minder goed vet voor de gezondheid. Om brood te besmeren kunt u beter kiezen voor margarine of halvarine uit een kuipje.

Halvarine of margarine?

Zachte broodsmeersels uit een kuipje zijn een gezonde keuze en staan in de Schijf van Vijf. De hoeveelheid vet kan wel verschillen. Er zit 50 procent minder vet in halvarine dan in margarine uit een kuipje. Dat komt omdat er meer water zit in halvarine. U krijgt minder calorieën binnen als u halvarine gebruikt. Wilt u op uw gewicht letten, dan is halvarine een betere keuze.

Extra vitamines

Aan halvarine en margarine worden vitamines A, D en E toegevoegd. Vitamine D is belangrijk voor uw botten en het goed functioneren van de cellen in het lichaam. Vitamine A is belangrijk voor de aanmaak van de huid, een goede werking van de ogen, voor de groei en voor de weerstand.

Vitamine A

Het blijkt lastig om voldoende vitamine A en D binnen te krijgen als u geen halvarine of margarine op brood gebruikt en uw maaltijd in olie bereidt. Het is dan belangrijk er op te letten dat u vitamine A en D binnenkrijgt via andere producten. Vitamine A zit in dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivelproducten en eidooier. Het lichaam maakt vitamine A uit de stof bètacaroteen. Bepaalde soorten groenten bevatten veel bètacaroteen. Denk aan worteltjes, spitskool en groene bladgroenten, zoals boerenkool en spinazie.

Vitamine D

Vitamine D krijgt u binnen via zonlicht en via eten. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Behalve dat vitamine D wordt toegevoegd aan margarine, halvarine en vloeibare bak- en braadvet, zit het van nature vooral in vette vis, zoals makreel en haring. Er zit ook een beetje in vlees, eieren en melkproducten. In roomboter zit ook vitamine D, maar minder dan in halvarine en margarine. Sommige groepen wordt sowieso aangeraden om extra vitamine D te slikken. Bijvoorbeeld vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70 jaar.

Is roomboter een goed alternatief op brood?

Roomboter bevat veel verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het slechte cholesterol in uw bloed, wat de kans op hart- en vaatziektes vergroot. Bovendien bevat roomboter veel minder vitamine D dan halvarine. Het Voedingscentrum adviseert dit daarom niet. U kunt het het beste niet te vaak gebruiken.

(Bron: Voedingscentrum)

Geef een reactie

Reacties (2)

    oosterwijck says:

    Bedenk wat er allemaal nog meer, aan: smaakstoffen, kleurstoffen en houdbaarheidsmiddelen in kunstboter (margarine/halvarine) zit, die schadelijk zijn voor de gezondheid. Gewoon roomboter eten en veel buiten wandelen en/of dagelijks vitamine D capsules gebruiken.

    Mango60 says:

    Ben het helemaal mee eens met bovenstaande. Heb ooit eens een artikel gelezen op internet van een arts die vertelde dat je beter roomboter kunt eten, wel met mate natuurlijk omdat wij gewoon WEL vet nodig hebben, te weinig vet is juist slecht. Roomboter wordt gewoon van zuivel gemaakt zonder toevoegingen. Gewoon op brood dun laagje roomboter en vlees in roomboter braden maar wel flink verdunnen met water. Alle soorten eten moet je met mate gebruiken, overdaad schaadt.