lunch

Is warm lunchen beter dan een broodje kaas?

Als er iets typisch Nederlands is, dan is het wel een broodje kaas bij de lunch. In de jaren 70 maakt de warme lunch langzaam plaats voor een koude, terwijl in de landen om ons heen warm lunchen nog altijd heel gewoon is. Maar er lijkt in ons land langzaam iets veranderen, want in steeds meer restaurants is ook voor de lunch een warme maaltijd te krijgen. Maar wat is eigenlijk beter, koud of warm lunchen?

Warme maaltijd maakt plaats voor broodje kaas

In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw is het heel normaal om ’s middags warm te eten. Maar in de loop van de jaren is de warme maaltijd verplaatst naar de avond. Dit komt mede doordat meer vrouwen werken, we lunchen op kantoor en ook kinderen tussen de middag niet meer thuiskomen om te eten. De warme maaltijd maakt plaats voor een koude met als pronkstuk ons broodje kaas. De koude lunch is vooral praktisch, want aan de warme maaltijd zitten veel voordelen.

Gevarieerder en volwaardiger

Zo bevat een warme maaltijd veel vaker groenten en nog een iets van pasta vlees of vis. De maaltijd is gevarieerder en daardoor vaak volwaardiger dan een koude maaltijd. Die variatie zorgt ervoor dat u in één keer de goede voedingsstoffen binnen krijgt. Daarnaast bevat een warme lunch in veel gevallen ook minder suiker. De Nederlander houdt op zijn boterham erg van zoet beleg, dus dat vermijdt u ook door het nuttigen van een warme maaltijd. Niet geheel onbelangrijk zorgt een warme maaltijd over het algemeen voor meer verzadiging dan een koude maaltijd wat het eten beter (en langer) verteerbaar maakt. Een verzadigde maaltijd zorgt er ook voor dat u later op de dag geen trek meer heeft en niet onnodig snoept of behoeft heeft aan snacks. Een ander voordeel is dat u meer tijd nodig heeft om uw maaltijd te nuttigen. Even een broodje achter uw bureau is niet echt een goede gewoonte. Een warme maaltijd vraag voor het eten ervan meer aandacht, waardoor u bewuster eet en doorgaans ook minder snel. En dat draagt ook weer bij aan de verzadiging en vertering van uw maaltijd.

De nadelen

Naast als deze voordelen zijn er natuurlijk ook nadelen aan een warme lunch. Dat begint al in het meenemen ervan. Want hoe houdt u de maaltijd goed tot de lunch? En wat als er geen magnetron of andere gelegenheid is om de maaltijd op te warmen? Dan is er nog een nadeel: de after lunch-dip. Want gemiddeld gezien is een warme maaltijd groter dan een koude waardoor het lichaam meer moeite moet doen om het eten te verteren. Dat kan na de maaltijd voor een behoorlijke dip zorgen. Overigens is het goed om aan zo’n dip toe te geven. Het kost het lichaam immers kracht en dat kan maar voor één ding tegelijk ingezet worden. Heeft u snel last van dit soort dipjes? Maak dan aansluitend aan de lunch een korte wandeling. Of drink een kop koffie of thee als u de dip voelt aankomen.

Is 2 keer per dag warm eten te veel?

Warm lunchen mag dan gezondheidsvoordelen hebben, niet alle warme maaltijd zijn gezond. Wie elke dag een pizza of frietje eet, eet weliswaar warm, maar niet gezond. Wie gezond warm wil lunchen zorgt ervoor dat de maaltijd voldoende gevarieerd is waardoor u allee voedingsstoffen binnen krijgt. Een flinke portie groenten voor de nodige vitamines, mineralen en vezels. Voldoende eiwitten uit vlees, vis, eieren of vleesvervangers als noten of tempé. Koolhydraten haalt u eenvoudig uit pasta, rijst of aardappelen. Kies hier bij voorkeur voor de volkoren variant en laat het niet meer dan een kwart van uw totale voeding zijn. Vitamines A, D en E haalt u uit olie en bakboter. En wie bang is dat 2 keer warm eten op een dag kwaad kan, heeft het mis. Het maakt niet uit of een maaltijd warm of koud is, de samenstelling is bepalend. En aangezien een warme maaltijd vaak iets gevarieerder is, is het geen probleem om 2 keer per dag warm te eten.

Inspiratie!

Geïnspireerd om vanaf nu zelf warm te gaan eten? Het programma Kook mee met MAX zet elke werkdag een gerecht op tafel dat u ook in veel gevallen prima ’s middags kunt eten. De rubriek ‘Recepten’ staat vol met lekkere en handige recepten!

(Bron: Gezondheidsnet, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (2)

    ineke18 says:

    Wij eten al 12 jaar tussen de middag warm. Het is beter voor mijn maag en je hebt een lekkere lange middag, vooral in de zomer.

    Nora51 says:

    Wat niet helemaal goed naar voren komt is dat we weliswaar tussen de middag warm eten tot ons namen in (bijvoorbeeld) de jaren zestig, maar dat we ’s avonds alleen een boterhammetje aten. Dus net zo’n maaltijd als de lunch nu. Dus niet, zoals in sommige buitenlanden, tweemaal warm eten op een dag.