Een vrouw snijdt groenten in de keuken.

Groenten makkelijk (dun) snijden, zo doet u dat

Het snijden van groenten is soms best een klus. Sommige soorten zijn nogal hard, zoals pompoenen. Anderen zijn vooral groot en dus moeilijk dun te snijden, zoals koolsoorten. Maar voor dat dun snijden bestaan handigheidjes. We leggen ze uit.

Groenten zoals komkommer, ui, wortel, courgette en koolsoorten dun snijden

Vooral het dun snijden van groenten kan nog weleens een uitdaging zijn. Want met een mes snijdt u misschien niet altijd even goed. Daarom kan een dunschiller een uitkomst zijn. De naam zegt het eigenlijk al. Het is dus niet alleen handig om de schil van groente of fruit mee af te krijgen. Het is bijvoorbeeld ook handig wanneer u komkommer of courgette dun gesneden wilt hebben.

Een persoon is een aardappel aan het schillen.
Lees ook: Handige trucjes om het schillen en pellen van eten makkelijker te maken

Koolsoorten en ui

Maar ook (grote) koolsoorten zoals rode kool, spitskool of Chinese kool kunt u hiermee dun schillen. Of wat dacht u van een ui? Die is wat lastiger om vast te houden, dus prik met een vork in de ui en gebruik de dunschiller om heen en weer te gaan. Draai de ui, zodat u goed bij alle kanten kunt.

Wortel

En wat dacht u van dunne slierten wortel? Ook dat lukt op deze manier. Is de wortel wat kleiner? Gebruik dan ook hierbij een vork. Prik die in de bovenkant en houd zo vast voor stabiliteit. Of gebruik hiervoor een kaasschaaf.

Een pompoen snijden

Sommige groenten, zoals een pompoen, hebben een harde schil. Daar is lastig doorheen te komen, om daar vervolgens dunne stukjes van te snijden. Het volgende trucje werkt voor zowel het snijden als ook voor het schillen van de pompoen: verwarm hem 1 tot 2 minuten op vol vermogen in de magnetron. Hierdoor wordt de schil zachter en komt u er makkelijker doorheen. Laat de pompoen wel eerst even iets afkoelen, anders kunt u zich branden. Lees meer hierover in ons eerdere artikel.

Een vrouw snijdt een broccoli.
Lees ook: Broccoli snijden zonder troep? Op deze manieren lukt dat

Gebruik hulpmiddelen om groenten te snijden, zoals een mandoline of blokrasp

Bent u in het bezit van een mandoline? Dan is dat ook een handig hulpmiddel om te gebruiken. De meeste mandolines kunt u instellen op dikte, zo kunt u zelf kiezen hoe dik of dun u de groente gesneden wilt hebben. Ga met de groente over de mandoline heen en u krijgt gelijke stukken.

Blokrasp

Ook een blokrasp kan uitkomst bieden. Deze heeft een soort kaasschaaf aan 1 van de zijdes. Hier kunt u ook even dikke stukken groente mee krijgen. Alleen kunt u hier niet bepalen hoe dik de groente wordt. Hetzelfde geldt voor de kaasschaaf, daar kunt u ook plakken komkommer mee snijden bijvoorbeeld.

Spiraalsnijder

Heeft u een spiraalsnijder? Dan kunt u die gebruiken om (dunne) sliertjes van de groente te snijden. Er zijn diverse soorten hiervan, bij sommigen moet u de groente zelf door de spiraal draaien. Dit kan wel wat kracht kosten, is onze ervaring.

klemmende pot
Lees ook: Op deze 5 manieren is een klemmende pot beter open te krijgen

(Bron: BinnensteBuiten, archief, hulpmiddelenwijzer. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

  pom says:

  Kaasschaaf is wel eens handiger dan een dunschiller.

  Meave says:

  Voor de flespompoenen en de kleine oranje pompoenen kan het nog gemakkelijker.
  Gewoon goed afboenen en met schil en al verwerken. De schil kookt/bakt heel zacht en kan je gewoon opeten . Even met een vleesbijltje inslaan en dan is hij ook makkelijker te hanteren.

  tiecas says:

  je kan ook een kaasschaaf gebruiken, ook heel handig voor komkommer en wortels.