groenten

Kunt u groenten met uitlopers nog veilig eten?

Als u bepaalde groenten een tijdje laat liggen, kunnen zij gaan kiemen. Er ontstaan dan zogenoemde uitlopers. Dit gebeurt onder andere bij uien, aardappelen, knoflook en wortelen. Zijn groenten met uitlopers nog veilig om te eten?

Uitlopers bij knoflook en ui

Uitlopers kunnen ontstaan als groenten wat ouder worden en tegen de maximale houdbaarheidsdatum aanzitten. Dat wil niet zeggen dat u dit soort groenten niet meer kunt eten. Uitgelopen knoflook of uien kunt u nog gewoon eten, mits u de uitlopers eraf snijdt. Koreaanse onderzoekers beweren zelfs dat het verwijderen van de uitlopers bij knoflook niet eens nodig is, omdat de uitlopers juist gezond zijn. Er zitten veel goede antioxidanten in, menen zij. Antioxidanten kunnen schadelijke stoffen opruimen.

uien en knoflook
Lees ook: Zijn uitgelopen uien en knoflook nog eetbaar?

Uitlopers van aardappelen

Niet alle groenten hebben onschuldige uitlopers. In die van aardappelen zit de stof solanine. Solanine is een natuurlijk gifstof die ontstaat onder invloed van licht. Vermoedelijk maken aardappelen dit aan om ervoor te zorgen dat zij niet al te veel worden aangevreten door dieren, insecten en schimmels.

Wie te veel solanine binnenkrijgt, kan onder andere maag- en darmklachten ontwikkelen. Om dit te voorkomen is het verstandig om de uitlopers goed te verwijderen, net als eventuele groene stukjes schil. In schil van die kleur zit het immers ook. Heeft u dat gedaan? Dan kunt u de aardappel gerust nog eten.

Uitlopers bij andere groenten

Aardappelen, uien en knoflook staan bekend als groenten (en in het geval van knoflook een kruid) die snel zichtbare uitlopers ontwikkelen. Dat wil niet zeggen dat dit ook de enige groenten zijn die dit doen. Uit tomaten kunnen met de tijd ook kleine kiemplantjes groeien en in een paprika groeit soms een heel nieuw exemplaar. Een ontkiemende tomaat kunt u misschien beter links laten liggen, maar een kleine paprika in een andere paprika kunt u zonder problemen opeten, als u dat wilt.

Ook wortelen kunnen uitlopers krijgen. Net als bij uien en knoflook zijn die niet per se schadelijk, maar het is wel lekkerder om ze te verwijderen. Let er overigens wel op dat de wortel niet de slap is, want dan kunt u ‘m beter niet meer eten. Dit geldt uiteraard ook voor de andere groenten uit dit rijtje.

Op 24 januari 2022 bespreken MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp dit onderwerp in hun programma De MAX! onder het mom van De MAX Weet Raad. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5

(Bron: Voedingscentrum, Kijk Magazine, archief, 24kitchen, Washington Post)

Geef een antwoord

Reacties (9)

  1. Nelly Grace says:

    Ik woon in een appartement, heb dus geen tuin. Ik stop uien, knoflook en andere ui soorten in een potje met aarde en geef water.
    Na een poosje heb ik een plant. Zo heb in altijd vers blad om mijn eten meer smaak te geven.
    Met een doorgroeiende prei doe ik heel lang. Begin in het water en als de wortels groeien in een pot aarde.
    Conclusie: UITLOPENDE UI SOORTEN BENUTTEN EN LEKKER OPETEN!

    1. Stans Myers says:

      Wat een leuke tips. Bedankt,

    2. ladybug848 says:

      Helemaal waar! Met het afgesneden kontje van lente-uitjes (4 cm) gaat het ook prima. Gratis eten, dus nog beter dan niet verspillen.

  2. Nelly Grace says:

    Ik eet elke dag ui en knoflook en ben nooit ziek.
    In ui soorten zit zwavel.
    Zwavel doodt alle bacteriën, is mijn stelling.

  3. engelinde says:

    ALLE groenten die slap zijn,gewoon in een bak met water leggen en ze knappen weer helemaal op.
    Weggooien doet men veel te gauw,een rot plekje hier en daar is er gewoon weg te snijden.
    Als aardappelen uitlopen,gelijk die uitlopers verwijderen,zodat de aardappel niet slap word,
    is de aardappel slap ,dan schillen en in het water laten bij komen.
    Zo kan dat ook met de wortelen boven die slap zijn,dus niet weggooien,zoals hierboven beschreven staat.
    Nergens voor nodig!
    Wat Nelly hier schrijft,dat klopt helemaal,,heel leuk om te lezen,dat ze het zo doet,want zo kan het dus ook!
    Goede Tip Nelly..voor degenen ,die dat nog nooit geprobeerd hebben..

    Ben zelf met groenten en het telen er van groot gebracht al,me leven lang al, van kleins af aan….
    heb dus heel veel ervaring opgedaan!

  4. pk5dick says:

    Ik stop enkele spruitende aardappelen, na een weekje in het (zon)licht , altijd in de grond. Even de grond goed losmaken en de piepers 15 a20 cm diep planten. 30 cm uit elkaar. Kan al vanaf begin maart. Planten in een grote pot kan ook. 1 Aardappel per pot geeft ± 1 maaltijd nieuwe aardappelen.

    1. ladybug848 says:

      Werkt uitstekend. Ik gebruik zelfs van 1 aardappel alle afzonderlijke uitlopers met daaraan een dobbelsteentje aardappel om op te potten. Als het loof van de planten slap en geel wordt, is het tijd om de piepers op te graven.

  5. Asseline says:

    Knoflook kun je zelf goed kweken evenals gember.
    Wel alleen met biologische producten.

    Plant in het voorjaar de grootste teentjes van knoflook bol in pootaarde. Na een week zie je vaak al scheuten. In oktober kun je oogsten.
    N.b. Knoflookplanten voorkomt mieren. Het werkt echt.

    Gember met duidelijke spruiten vlak onder de oppervlakte v de aarde poten. Zijn wortelstokken. Beschermen tegen vorst.

  6. Ineke van Riet Paap says:

    Ik bewaar de aardappels altijd in de groentenla van de koelkast. Zo blijven ze heel lang goed zonder uitlopers.