broodvervangers

Even geen zin in brood? Probeer deze vervangers eens

Brood is populair in Nederland, het wordt gegeten als ontbijt, lunch en soms zelfs als avondeten. Daarom is het niet zo gek dat zoveel brood soms gaat vervelen. Daarnaast moeten sommige mensen ook om medische redenen minderen met brood. Gelukkig bestaan er allerlei lekkere vervangers.

Pannenkoeken

Het fijne aan brood is dat veel soorten erg vezelrijk zijn. Deze vezels kunt u gelukkig ook vinden in andere producten, denk bijvoorbeeld aan pannenkoeken. U kunt hier zelf allerlei varianten van maken, van zoet tot hartig. Gebruik bij voorkeur een vezelrijk beslag en serveer de pannenkoeken bijvoorbeeld met wat fruit om het een extra eiwitrijke maaltijd te maken. U kunt allerlei soorten meel gebruiken bij het maken van pannenkoekenbeslag, ook glutenvrij beslag. Kant en klare pannenkoeken uit de supermarkt zijn in de meeste gevallen overigens geen goede vervanger voor brood, hier zit namelijk erg veel suiker en weinig vezels in.

Groentesoep

Niet alleen in meel, maar ook in groente zitten veel vezels. Daarom is een goed gevulde groentesoep ook een erg goede broodvervanger. Hoe meer groentes, hoe meer vezels en hoe langer u een verzadigd gevoel behoudt. Daarnaast is het handig dat u van soep in één keer een grote portie kunt maken, die u vervolgens in delen kunt opeten door bakjes soep in te vriezen en later weer op te warmen.

Salade

Ook salades zitten natuurlijk boordevol vezelrijke groentes. Om een zo gezond mogelijke salade te maken kunt u het best kiezen voor donkergroene bladgroente zoals rucola, spinazie of boerenkool. Deze soorten zitten namelijk vol met vitamines en mineralen. Voor een extra verzadigd gevoel kunt u peulvruchten toevoegen aan uw salade, hier zitten namelijk veel eiwitten in. Pas wel weer op met de dressing, hier zitten namelijk veel calorieën in.

Pap

Pap klinkt misschien wat ouderwets, maar tegenwoordig bestaan hier allerlei lekkere en bijzondere variaties op. Denk bijvoorbeeld aan havermout- of rijstepap, maar ook aan pap van quinoavlokken of boekweit. Hierop kunt u bijvoorbeeld ook toppings strooien, denk hierbij aan fruit of noten. Hierin kunt u dagelijks afwisselen, waardoor u elke dag een uniek ontbijt heeft. Let wel, wilt u minderen met brood omdat u minder koolhydraten wilt eten? Dan is pap geen goede vervanger, omdat ook hier graan in zit en alle graansoorten veel koolhydraten bevatten.

Eieren

Eieren zijn dan wel geen vezelbommen, maar ze bevatten wel veel belangrijke eiwitten en ook jodium. Dit mineraal haalt u normaal gesproken uit brood. Door bijvoorbeeld een omelet met groente te maken, is een ei naast eiwitrijk ook nog eens vezelrijk.

(Bron: Santé, Voedingscentrum)

Geef een reactie