Chiazaad: dit zijn de gezondheidsvoordelen (en ook nadelen)

Chiazaad staat steeds vaker op het menu. Deze zogeheten superfood zou veel gezondheidsvoordelen hebben. Was het voorheen alleen in speciaalzaken te vinden, tegenwoordig ligt het gewoon in de schappen van de supermarkt. Maar hoe gezond is chiazaad en hoe bereidt u het?

Oorsprong chiazaad

Chiazaad komt van de chia, een plant uit de muntfamilie. Chiazaden komen uit de bloemen van deze plant. De chia wordt voornamelijk in Zuid-Amerika verbouwd. Toch meldt importeur Rhumveld, Winter en Konijn in een interview met Nu.nl dat ze ook steeds vaker bedrijven zien die importeren uit Afrikaanse landen, zoals Oeganda. De vraag naar chiazaad, en daarmee ook de populariteit ervan, groeit dus nog steeds.

Superfood

Superfoods’ zouden voedingsmiddelen zijn die een hoog gehalte aan voedingsstoffen of bioactieve stoffen bevatten. Zo is chiazaad een plantaardige bron voor omega 3, een gezond vet. Ook is het mineraalrijk: het bevat magnesium, calcium, kalium, ijzer en selenium. Daarnaast is het ook nog vezelrijk en dus goed voor de spijsvertering. Bovendien zijn de zaden een plantaardige eiwitbron die alle essentiële eiwitten bevat. Deze eiwitten zijn essentieel omdat het lichaam ze zelf niet kan aanmaken en ze dus uit voedingsmiddelen moet halen. Chiazaad wordt om deze redenen dan ook vaak bestempeld als superfood.

Ondanks de vele gezondheidsvoordelen van superfoods stelt het Voedingscentrum dat ze eigenlijk niet bestaan. Niet 1 voedingsmiddel kan alle essentiële voedingsstoffen leveren die het lichaam nodig heeft. Chiazaad bevat bijvoorbeeld nauwelijks vitaminen. Daarnaast kunt u het als u een lage bloeddruk heeft beter niet eten, omdat het een bloedverdunnende werking heeft. Het advies bij superfoods luidt daarom om gevarieerd te blijven eten, zelfs wanneer u een superfood zoals chiazaad in uw voedingspatroon wilt opnemen.

Eten bereiden met chiazaad

De zaden hebben van zichzelf vrijwel geen smaak en kunnen daardoor gemakkelijk in veel gerechten verwerkt worden. Daarnaast hebben ze nog een bijzondere eigenschap, zodra ze met vocht in aanraking komen, zetten ze uit. Een ideaal bindmiddel. Zo kunt u ervoor kiezen om ze op te lossen in water, melk of yoghurt voor een chiapudding. Tijdens het oplossen ontstaat er een slijmlaag die niet alleen voeding is voor uw goede darmbacteriën, maar ook helpt om uw suikerspiegel in balans te houden. Geen voorstander van deze textuur? U kunt chiazaad ook door een smoothie, in een salade of gestrooid over een boterham doen. Het kan zelfs toegevoegd worden aan vruchtensap of havermout.

(Bron: Nu.nl, Voedingscentrum, Hartpatiënten Nederland, Margriet. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Boterflip says:

    Jammer dat jullie niet vermelden dat het chiazaad, nu het door het “rijke” westen is omarmd, voor de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Amerika door de grote vraag vrijwel onbetaalbaar is geworden. Ze zien een van hun belangrijkste voedselbronnen nu geëxporteerd worden naar rijke landen waar met in feite toch al “goed” te eten heeft, terwijl zij het nauwelijks nog kunnen betalen. Niet eerlijk….

    Mikajuma says:

    Heel goed, Boterflip, dat je dit probleem aankaart. Hetzelfde geldt voor avocado’s en andere producten die rijke landen importeren omdat het zo supergezond zou zijn.
    Afgezien van t feit dat de prijs van deze producten voor de oorspronkelijke bevolking te duur wordt, leidt dit tot monocultuur wat ook weer ten koste gaat van de productie van ander essentieel voedsel voor deze bevolking.
    Laten we ook niet vergeten dat veel Nederlandse groenten en fruitsoorten ook vaak superfoods zijn.