fruit

Onrijp fruit? Leg het naast een banaan, appel of kiwi

Het rijpingsproces van fruit kan soms wel een week in beslag nemen. Geen tijd en zin om te wachten? Doe het dan in een zak met een fruitsoort die ethyleen produceert, zoals de banaan, kiwi, appel of peer.

Ethyleen

Het is een eeuwenoud trucje: een stuk onrijp fruit in de buurt van een banaan leggen. Na 2 dagen is het fruit sappig en klaar om opgegeten te worden. Dat de banaan dit kan, heeft te maken met het gas ethyleen. Ethyleen komt van nature voor in het weefsel van gewassen en zorgt bij veel fruit- en groentesoorten voor het rijpingsproces. Zo kunnen tomaten bijvoorbeeld niet zacht worden zonder deze stof en bij de banaan zorgt het daarvoor.

Niet bij alle groente- en fruitsoorten werkt dit overigens zo. Er zijn ook genoeg soorten die zelf maar heel weinig ethyleen aanmaken en het ook niet echt nodig hebben om te kunnen rijpen. Voorbeelden daarvan zijn aardappelen, ananas en bessen.

Banaan in middenmoot

Naast soorten die bijna geen ethyleen aanmaken, zijn er ook genoeg fruitsoorten die juist het tegenovergestelde doen. Opvallend is dat de banaan niet eens bij de top behoort, maar in de middenmoot staat. De kiwi, peer, nectarine, pruim en avocado produceren bijvoorbeeld een stuk meer ethyleen.

Als u een onrijp stuk fruit heeft, hoeft u er dus niet per se een banaan bij te leggen, maar kunt u hier dus ook een avocado of 1 van de hierboven genoemde fruitsoorten voor gebruiken.

Aandachtspunt

Let overigens wat u erbij legt, want niet elke fruit- en groentesoort kan goed tegen ethyleen. Neem bijvoorbeeld citrusvruchten, sla, wortelen en aubergine. Als u dat samen met een appel of avocado in een zak doet, dan bederft het veel sneller. Ook asperges, koolsoorten, komkommer en aardappelen zullen hier sneller door gaan rotten.

Een peer bij een peer of een kiwi bij een appel bewaren kan overigens wel gewoon; fruitsoorten die veel ethyleen produceren zorgen bij elkaar ook voor een sneller rijpingsproces. Ook artisjok, druiven, ananas, paprika, kersen en bessen kunt u prima bij producten bewaren die veel ethyleen produceren. Zij zijn niet gevoelig voor dit gas en zullen er dus ook niet eerder door gaan rijpen.

(Bron: Voedingscentrum, Trouw, Cornell University)

Geef een reactie