kastanjes

Zelf geraapte kastanjes eten? Let op welke soort u voor zich heeft

Het rapen van wilde kastanjes is een leuke herfstbezigheid, nog leuker is het dat u de gevonden kastanjes kunt gebruiken als decoratie in huis. Maar het eten van deze wilde kastanjes is dan weer een wat minder goed idee. In tegenstelling tot de tamme exemplaren, zijn de wilde namelijk niet eetbaar. Waar zit dat verschil hem in? 

Tamme of wilde kastanjes?

Verschillende kastanjes komen van verschillende soorten kastanjebomen. Over de hele wereld zijn er aardig wat verschillende soorten te vinden, maar ook Nederland kent maar liefst 5 kastanje-soorten. Daarom is het belangrijk om te weten welke kastanjes u wel en welke u niet kunt eten. Dit geldt overigens voor al het voedsel dat u uit het bos haalt. Aan 2 van de in Nederland voorkomende kastanjebomen groeien eetbare kastanjes, dit worden tamme kastanjes genoemd. De tamme kastanjeboom met de naam Castanea sativa ‘Albomarginata’ herkent u aan het langwerpige blad met een wit randje. De andere tamme kastanjeboom (Castenea sativa) heeft weer een ander soort blad; volledig groen met een zaagrandje.

Veel of weinig stekels?

Ook aan de bolsters (het beschermlaagje) waar de kastanjes in groeien, kunt u zien met wat voor soort kastanje u te maken heeft. De bolsters van beide tamme kastanjesoorten zijn namelijk een stuk stekeliger dan die van wilde kastanjes. Op de bolsters van wilde kastanjes zitten vaak maar een paar grote, dikke stekels.

wilde kastanjeboom

Zo zien de bolsters van een wilde kastanjeboom er over het algemeen uit.

Niet aan elkaar verwant

De wilde kastanjesoorten die in Nederland voorkomen zijn de witte paardenkastanje, de rode paardenkastanje en de dubbelbloemige paardenkastanje. Deze wilde kastanjebomen zijn van een ander geslacht (Aesculus) dan de tamme kastanjebomen en zijn ondanks hun gelijke Nederlandse naam niet aan elkaar verwant. Toch zult u in de herfst niet alleen tamme kastanjes, maar ook wilde kastanjes tegenkomen in het bos. Dit zijn veelal de vruchten van de witte paardenkastanje, de dubbelbloemige kastanje maakt namelijk geen vruchten en de rode paardenkastanje laat nauwelijks vruchten vallen.

Tamme kastanje

Voorbeeld van een tamme kastanje in een zeer stekelige bolster.

Wilde kastanjes zijn niet eetbaar, tamme wel

De kastanjes van de witte paarden kastanje zijn niet eetbaar, ze hebben een bittere smaak en u kunt er zelfs ziek van worden doordat ze het stofje aesculine bevatten. Dit chemische goedje kan ervoor zorgen het slijmvlies van de maag en darmen gaat ontsteken. Krijgt u grote hoeveelheden aesculine binnen? Dan kunnen diarree, slapen spieren, coördinatieproblemen en zelfs verlamming en bewusteloosheid tot de gevolgen behoren. Hetzelfde geldt overigens voor de bladeren van wilde kastanjebomen, ook die bevatten aesculine.

Een tamme kastanje kunt u wel volledig veilig eten, ze zijn zelfs behoorlijk gezond, er zitten namelijk veel vezels en vitamine C in de noot. Daarnaast heeft een tamme kastanje ook een zoetige smaak, waardoor veel mensen het lekker vinden. Ook op MAX Vandaag vindt u allerlei lekkere recepten met kastanjes:

Varkenshaas in spekjasje met kastanjes van Janny van der Heijden 

Herfst risotto met kastanjes van Mounir Toub

Spruiten met kastanjes van Janny

(Bron: Quest.nl, Gezondheidsnet.nl)

Geef een reactie