kaneelstokjes

Kaneelstokjes: dit kunt u er allemaal mee doen

Heeft u kaneelstokjes in de kast liggen? De herfst is het perfecte seizoen om ze te gebruiken, want kaneel is een typische najaarssmaak. Waar u ze zoal voor kunt gebruiken? Een aantal tips.

Stoofgerechten

Van peren tot een stoofpotje van wild: kaneelstokjes komen altijd van pas als u aan het stoven slaat. De kaneel geeft het een lichtzoete, maar tegelijk kruidige smaak die het gerecht echt naar een hoger niveau kan tillen. Als u geen kaneel in huis heeft kunt u ook kruidnagels gebruiken, die hebben bijna hetzelfde effect. Inspiratie nodig? Janny van der Heijden heeft een lekker stoofvleesrecept voor u.

Zelfgemaakte appelmoes

Wie zelf appelmoes gaat maken, kan prima een kaneelstokje laten meekoken met de stukjes appel. De smaak van het stokje trekt er dan lekker in, waardoor de appelmoes meteen meer smaak krijgt. Als u bang bent dat uw appelmoes te veel naar kaneel gaat smaken, kunt u ook kaneelpoeder toevoegen. Let op! Ook dit kan behoorlijk sterk smaken, dus pas op met de dosering.

Cranberrycompote

Cranberrycompote is misschien iets wat u alleen eet als het Kerst is, maar u kunt het natuurlijk ook heel lekker combineren met minder feestelijke gerechten. Een kaneelstokje bij de pruttelende compote zorgt voor een kruidige smaak die heel lekker is in combinatie met de friszure smaak van de cranberry’s. Om het helemaal af te maken kunt u ook nog een sinaasappelschil en wat suiker toevoegen. Binnen 15 minuten heeft u een lekkere compote die goed bij vlees past of die u kunt eten als nagerecht.

Kaneelrijst

Een kaneelstokje kan ook de smaak van rijst totaal veranderen. Zo kunt u een soort rijstpudding maken door een kaneelstokje, een kopje (amandel)melk en een theelepel ahornsiroop voorzichtig aan de kook te brengen. Voeg hier vervolgens gekookte basmatirijst aan toe, roer het door elkaar en wacht totdat er een romige substantie ontstaat in de pan. zodra dit het geval is, is het gerecht klaar.

kaneelrijst

Kaneel in curry’s

Veel Aziatische currygerechten worden ook een stuk lekkerder van een kaneelstokje. Het vlees dat gebruikt wordt voor curry’s moet vaak gestoofd worden. Als u tijdens dit proces een kaneelstokje toevoegt, heeft dit hetzelfde effect als bij andere stoofgerechten.

Chocolademelk met kaneel

Maakt u weleens chocolademelk? Een kaneelstokje toevoegen kan een verassend effect geven. U kunt het stokje gewoon laten meekoken met de melk voordat u de chocolade erbij doet.

Tarte Tatin

Kaneelstokjes kunnen ook prima gebruikt worden tijdens het bakken. wat dacht u van deze tarte tatin van Heel Holland Bakt-winnaar Hans? Hans gebruikt de kaneelstokjes om de appeltjes goed op smaak te krijgen.

Meer met kaneel

Dit zijn slechts een paar voorbeelden waarvoor u kaneelstokjes kunt gebruiken. Uiteraard zijn er nog veel meer gerechten en baksels die nét even wat lekkerder worden als u ze klaarmaakt met kaneel. Op onze speciale recepten-pagina vindt u en aantal voorbeelden.

(Bron: Culy.nl, archief, foody.nl)

Geef een reactie

Reactie

    Boris2 says:

    Ik heb nog een tip voor het gebruiken van kaneelpoeder, mieren houden er niet van. Dus heb je mieren in de tuin, strooi kaneelpoeder rondom de looproute en nest en vaak verdwijnen ze naar een andere plek. Hopen dat het ver weg is.