pompoentaart

Pompoentaarten van Anna Yilmaz

Donderdag 31 oktober is het Halloween. In Nederland is het feest nog niet zo populair als in Amerika. Toch wordt er in ons land steeds meer aandacht aan besteed met in de hoofdrol de pompoen. Anne is geen groot fan van het feest, maar weet wel raad met de pompoen. Ze maakt een hartige- en zoete pompoentaart.

Ingrediënten voor de hartige pompoentaart:

Voor de bodem:

  • 300 gram tarwebloem
  • 1 theelepel zout
  • 150 gram ongezouten roomboter (koud)
  • 1 groot ei
  • 2 eetlepel koud water

Voor de vulling:

  • 500 gram flespompoen
  • 200 gram verse spinazie
  • scheutje olijfolie/zonnebloemolie
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram feta
  • 4 eieren
  • 150 gram crème fraîche
  • 50 gram bloem
  • peper en zout
  • 2 takjes verse tijm

Bereidingswijze:

Van de bodem:

Zeef de bloem en het zout boven een kom en doe dit in een keukenmachine. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg dit toe. Maal dit door elkaar totdat het deeg kruimelig begint te worden. Voeg dan het ei toe samen met het water. Laat het draaien tot er een samenhangend deeg ontstaat. Haal het deeg uit de machine en kneed het even kort door met de handen zodat er een mooie bal ontstaat. Wikkel het in vershoudfolie en laat het 30 min rusten in de koelkast.

Leg het deeg vervolgens op een met bloem bestoven werkblad. Bestuif de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap. Vet de vorm goed in met boter. Gebruik hier eventueel een kwastje voor. Bekleed een quichevorm met het deeg en prik met een vork gaatjes in de bodem, dit zorgt er voor dat de bodem zo min mogelijk rijst.

Van de vulling:

Een pompoen schillen is best een lastig klusje. U kunt er voor kiezen om de pompoen in zijn geheel eerst even te koken of u kunt het doen zoals Anna het doet. Snijd hiervoor de pompoen in de breedte door. Leg de doorgesneden kant op een snijplank. Ga met een scherp mes vanaf de bovenkant van de pompoen al snijdend langzaam naar beneden. Verwijder zo de hele schil van de pompoen. Snijd de pompoen in kleine blokjes.

Verwarm de oven voor op 180 graden, hete lucht.

Verhit alvast wat olie in de wok.  Maak de knoflook schoon, snijd hem heel fijn of gebruik een knoflookpers. Voeg dit toe aan de olie. Als de knoflook mooi goudbruin is, niet te bruin anders wordt hij bitter, kunt u de spinazie toevoegen, bak dit even kort mee.

Doe de eieren samen met de crème fraîche, peper, zout, vers gehakte tijm en bloem in een kom en roer alles goed door elkaar.

Verdeel de spinazie over de bodem, daar overheen komen de pompoenblokjes. Giet het eimengsel over de taart. Verkruimel de feta en bestrooi over de hele taart. Bak de taart in 45 min gaar. Kijk om te controleren of de taart gaar is of al het eimengsel gestold is. Als dit niet zo is laat de taart nog 5 à 10 min in de oven.

Ingrediënten voor de zoete pompoentaart:

Voor de bodem:

  • 300 gram bloem
  • 200 gram ongezouten roomboter (koud)
  • 100 gram suiker
  • 1 ei
  • 1 theelepel zout

Voor de vulling:

  • 500 gram pompoen
  • 500 milliliter volle melk
  • 150 gram suiker
  • 2 theelepels pumpkin spice
  • 3 eieren
  • 200 milliliter crème fraîche of 200 milliliter slagroom + 25 gram suiker

Voor de pumpkin spice:

  • 7 eetlepels kaneel
  • 3 eetlepels gemberpoeder
  • 1 eetlepel nootmuskaat, gemalen
  • 5 theelepel kruidnagel
  • 5 theelepel piment

Bereidingswijze:

Van de bodem:

Doe alle ingrediënten in een kom en mix dit net zolang tot dat er een bal ontstaat. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het voor 30 min rusten in de koelkast.  Leg het deeg vervolgens op een met bloem bestoven werkblad. Bestuif de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap. Vet de vorm goed in met boter. Bekleed de quichevorm met het deeg en prik met een vork gaatjes in de bodem.

Van de pumpkin spice:

Gebruik voor het maken van de pumpkin spice een vijzel om de kruidnagel en piment fijn te malen. Roer in een kom vervolgens alle andere kruiden door elkaar en voeg de gemalen kruidnagel en piment toe. De pumpkin spice is nu klaar voor gebruik. Doe het kruidenmengsel in een afsluitbare pot en bewaar op een donkere plaats.

Tip: de pumpkin spice is niet alleen lekker door deze taart, maar ook als kruiden over kipfilet of als extra over een gebakken eitje.

Van de vulling:

Verwijder de schil en de pitten van de pompoen. Snijd in kleine blokjes.

Zet een pan op het vuur met de melk, suiker en pompoenblokjes. Breng het aan de kook en laat het 20 min zachtjes doorkoken. Als de pompoen gaar is kunt u het pureren met een staafmixer. Kijk uit, want dit kan gaan spetteren. Laat het afkoelen.

Verwarm de oven voor op 175 graden, hete lucht.

Doe de eieren en 2 theelepels pumpkin spice door het pompoenmengsel en roer alles goed door elkaar. Giet het mengsel op de bodem en bak de taart in ongeveer 45 min gaar. De taart smaakt warm ook lekker met een klodder crème fraîche. Eet u de taart liever koud, klop dan wat slagroom op met suiker.

(Bron: Anna Yilmaz)

Geef een reactie