Voorverpakt fruit

Zitten er in voorverpakt fruit nog wel vitaminen?

250 gram groenten en 2 stuks fruit. Volgens het Voedingscentrum is dat wat we elke dag minimaal aan groenten en fruit binnen moeten krijgen. Nu ligt er in de supermarkt ook voorverpakt fruit, vaak al voorgesneden. Handig, zeker om mee te nemen. Maar is dat even gezond als gewoon een stuk fruit?

Soorten fruit

Fruit is er in veel soorten. Zacht fruit zoals aardbeien en bessen, citrusfruit als sinaasappels en citroenen, steenvruchten als abrikozen, exotisch fruit als kiwi’s en bananen en natuurlijk pitfruit als appels en peren. Die laatsten komen voornamelijk uit Nederland. Sinaasappels halen we vooral uit het Middellandse Zeegebied en de bananen, meest geïmporteerde vrucht, komen uit Midden-Amerika. In Nederland eten we het liefst appels, bananen en peren. Maar ook druiven, aardbeien en kiwi’s zijn favoriet.

fruit uit blik
Lees ook: Is fruit uit blik even gezond als vers fruit?

Gezondheidsvoordelen

Het eten van fruit is gezond. Het verlaagt de kans op hart- en vaatziekten en verlaagt het risico op onder andere diabetes. Het bevat relatief weinig calorieën en veel vitamines, mineralen en voedingsvezels. Eet fruit bij voorkeur in zijn geheel en niet als sap. Bij het maken van sap gaan veel vezels verloren en die zijn juist zo belangrijk. Sappen bevatten ook veel meer suikers.

Voorverpakt versus vers

Maar is voorverpakt fruit net zo gezond? Fruit is kwetsbaar en zodra het gesneden wordt, beperkt dat de houdbaarheid. Maar wat voor al het fruit geldt is dat het vitaminegehalte iets achteruitgaat naarmate het langer ligt. Voorverpakt fruit wordt met kou en in een speciale verpakking verpakt. De manier waarop dat gaat, lucht met een laag zuurstofgehalte en een verhoogde CO2, zorgt ervoor dat het fruit juist  weer iets langer houdbaar is.

voorgesneden groente
Lees ook: Zitten er minder vitamines in voorgesneden groente?

Let op voor toegevoegde suikers

Volgens Eelke Westra, onderzoeker naar de kwaliteit van verse groenten en fruit na de oogst en voor consumptie bij Wageningen Food & Biobased Research, is het niet de verpakking die zorgt dat voorverpakt fruit minder vitamine bevat. “Je zou zelfs bijna kunnen zeggen dat de voorgesneden en verpakte fruitsalade iets meer vitamines bevat dan ‘gewoon’ fruit. Aan het gesneden fruit is citroenzuur toegevoegd, tegen het bruin worden. En wat zit daarin? Het verschil is verwaarloosbaar, maar toch: vitamines”, aldus Westra tegen het AD. Wel is het belangrijk om op de verpakking na te gaan of er geen extra suikers aan het fruit zijn toegevoegd. Dit wordt nog wel eens gedaan bij voorverpakte fruitsalades.

(Bron: Voedingscentrum, AD, Het Parool, Magriet)

Geef een reactie