fruit

Overrijp fruit? Gooi vooral niet weg, maar maak er allerlei lekkers van

Een appel die per ongeluk te lang onderin de fruitmand heeft gelegen, of een bak aardbeien die toch groter is dan gedacht. Bijna iedereen vindt weleens overrijp fruit in de keuken. Dit fruit is vaak niet meer lekker om zo op te eten, maar weggooien is ook zonde. Gelukkig zijn er smakelijke manieren om overrijp fruit alsnog te gebruiken. 

Smoothies

Wanneer u fruit niet in vaste vorm opeet, maar het in de blender gooit maakt het niet uit of het fruit wat u gebruikt niet helemaal vers meer is. Daarom is overrijp fruit uiterst geschikt om smoothies van te maken. Heeft u wel overrijp fruit, maar geen zin in een verse smoothie? Ook dan hoeft u het fruit niet weg te gooien: snij het fruit in stukjes en vries het vervolgens in. U kunt dan altijd een zakje fruit uit de vriezer halen om er op ieder gewenst moment een lekkere smoothie van te maken.

smoothie

Smoothies maakt u gemakkelijk zelf met een blender.

Fruitsap

Sommige fruitsoorten zijn niet alleen geschikt om smoothies van te maken, maar zijn ook lekker als sap. Denk bijvoorbeeld aan overrijpe sinaasappels en andere citrusvruchten. Stop deze in een sapmachine en maak er gemakkelijk lekkere sap van. Wanneer u geen sapmachine heeft kunt u het fruit ook pureren in een blender en vervolgens door een zeef gieten. Daarnaast kunt u er natuurlijk ook voor kiezen om de vruchten met de hand uit te persen.

Jam

Overrijp fruit is ook heel geschikt om zelf jam mee te maken. Dit doet u eenvoudig en snel door suiker, citroensap en een fruitsoort zoals aardbei, framboos of bosbes in een pan te koken tot het mengels een dikke gelei wordt. Laat dit vervolgens goed afkoelen en stop het in een pot, zo hoeft u geen fruit weg te gooien en houdt u er ook nog eens lekkere huisgemaakte jam aan over.

jam

Zelf jam maken? Dat kan met allerlei verschillende fruitsoorten!

IJsjes

De zomer komt er weer aan en dat betekent dat het vaak perfect ijsjesweer is. Extra leuk is het, om zelf uw eigen ijsjes te maken. Ook dit gaat perfect met overrijp fruit. U kunt in principe elke soort fruit gebruiken, maar zachte fruitsoorten lenen zich het beste voor het maken van ijslolly’s. Denk bijvoorbeeld aan perziken of bosbessen. Meng deze vervolgens met andere ingrediënten zoals yoghurt, sap of honing, stop het mengsel in een ijsjesvorm en laat het invriezen: Simpel en lekker!

Saus

Van overrijp fruit kunt u ook heel goed zoete sauzen maken. Denk bijvoorbeeld aan een aardbeien- of kersensaus. Deze kunt u natuurlijk eten in combinatie met zoete gerechten zoals ijs, maar aardbeiensaus kan ook heel lekker zijn bij hartig eten zoals kip.

U maakt deze zoete saus door het overrijpe fruit te roosteren en vervolgens te mixen met bruine suiker, vanille en balsamicoazijn. Dit mengels warmt u op in een pannetje en de saus is klaar. Ook tropische vruchten zoals ananas of mango zijn erg lekker als saus.

Dressing

Ook een zoete saladedressing is voor de variatie soms erg lekker. Iets te rijp, zacht fruit is hier ideaal voor te gebruiken. U maakt zo’n dressing ook nog eens binnen enkele minuten door fruit te blenden met een scheut olijfolie, azijn, kruiden, zout en peper.

(Bron, Santé, Livestrong.com, Voedingscentrum, Culy)

Geef een reactie

Reactie

  1. Monique Lubbers says:

    kijk wel uit met overrijpe bananen. Ik heb daar ooit een allergische reactie van gehad, opgezwollen en gek van de jeuk.