masterclass 4

Nieuwe Vermeer Masterclass 4: Het Concert

Wilt u, net als de kunstenaars uit het programma, zelf aan de slag met de verdwenen werken van Johannes Vermeer? Volg dan een Vermeer Masterclass. In deze videoserie krijgt u tips en instructies van Pieter Roelofs en Abbie Vandivere. Zij laten u stap-voor-stap zien hoe u een echte Vermeer maakt. Er zijn 6 masterclasses, die aansluiten op de televisieserie. Dit is Masterclass 4: Het Concert.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Het Concert

Van grote live concerten vol uitzinnige fans tot streamen in je eigen omgeving; wij kunnen luisteren naar muziek waar en wanneer we maar willen.  In de tijd van Johannes Vermeer kon je alleen live van muziek genieten. Niet gek dus dat toen kamerconcerten ontstonden, ook wel de ‘muziek onder vrienden’ genoemd.

Vermeer schilderde er een wereldberoemd schilderij van, dat jarenlang in het Isabella Stewart Gardner Museum in de Amerikaanse stad Boston hing… tot het in 1990 werd gestolen tijdens één van de grootste kunstroven aller tijden. Het is nog altijd zoek.

De kunstwereld hoopt dat ‘Het Concert’ van Vermeer nog eens opduikt. Het is vaker voorgekomen dat kunstdieven in hun jonge jaren schilderijen ontvreemden en op latere leeftijd berouw tonen en de kunst terugbrengen. Maar tot het zover is, biedt dit verdwenen schilderij een mooie opdracht voor kunstenaars.

‘Het Concert’ is het enige verdwenen schilderij van Vermeer waar wél afbeeldingen van bestaan. Maar dat maakt het voor de deelnemende kunstenaars niet direct makkelijker. Want met simpelweg natekenen en inkleuren breng je de geest van Vermeer niet zonder meer in een werk. De kunst van zit hem volgens Pieter Roelofs daarom in het denken van binnenuit; hoe heeft Johannes Vermeer dit schilderij ooit opgebouwd? En het is ook belangrijk om te beseffen dat de kleuren op afbeeldingen van het schilderij waarschijnlijk niet waarheidsgetrouw zijn. Zeker niet als je het werk wilt maken zoals het eruit zag toen Vermeer het net af had. Niet alleen is de meest recente foto inmiddels 30 jaar oud, het schilderij had toen het gestolen werd al bijna 350 jaar aan veroudering doorgemaakt. De kans is dus groot dat de kleuren in de loop der jaren veranderd zijn.

Zelf aan de slag?

Geïnspireerd geraakt door de masterclass van Pieter Roelofs en Abbie Vandivere? Ga dan zelf aan de slag met de verloren werken van Vermeer. Stuur een foto in en maak kans op een plek in ons publieksmuseum:

Naar het publieksmuseum

Over De Nieuwe Vermeer

In het tv-programma De Nieuwe Vermeer brengen creatievelingen en professionele kunstenaars uit heel Nederland deze verdwenen werken tot leven. De werken worden beoordeeld door Vermeer-experts Pieter Roelofs en Abbie Vandivere. Een ode aan de iconische schilder, maar vooral ook een ode aan creatief Nederland. Het programma omvat naast een televisieprogramma ook een podcast, VOD-serie én een online expositie. De zes afleveringen van De Nieuwe Vermeer zijn te bekijken via NPO Start. De 12 winnende doeken worden van 20 maart tot en met 4 juni 2023 geëxposeerd in Museum Prinsenhof Delft en het Mauritshuis in Den Haag.

Alles van De Nieuwe Vermeer

Alle Masterclasses van De Nieuwe Vermeer

Masterclass 1: Een Heer van Stand die zijn handen wast
Masterclass 2: Het Tweede Straatje
Masterclass 3: Venus, Jupiter en Mercurius
Masterclass 4: Het Concert
Masterclass 5: De Drie Maria’s aan het graf van Christus
Masterclass 6: Het Zelfportret

Elke dinsdag verschijnt er een nieuwe Masterclass op deze website.

Geef een reactie