masterclass aflevering 3

Nieuwe Vermeer Masterclass 3: Venus, Jupiter en Mercurius

Wilt u, net als de kunstenaars uit het programma, zelf aan de slag met de verdwenen werken van Johannes Vermeer? Volg dan een Vermeer Masterclass. In deze videoserie krijgt u tips en instructies van Pieter Roelofs en Abbie Vandivere. Zij laten u stap-voor-stap zien hoe u een echte Vermeer maakt. Er zijn 6 masterclasses, die aansluiten op de televisieserie. Dit is Masterclass 3: Venus, Jupiter en Mercurius.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Venus, Jupiter en Mercurius

Liefde, jaloezie, list en bedrog… het zijn thema’s die de perfecte ingrediënten vormen voor de enorme 17e -eeuwse mythologische schilderijen. Werken vol met liefkozende of vechtende half naakte goden, halfgoden en gewone stervelingen. Het zijn de eeuwenoude voorlopers van onze actiefilms en soapseries. Omdat de meeste mensen toen nog niet konden lezen, waren schilderijen bij uitstek een manier om verhalen vol spanning en moraal over te brengen op het publiek.

En omdat in mythes vaak een duidelijk onderscheid bestaat tussen goed en kwaad, waren mythologische schilderijen ook een goede manier om de deugdelijkheid van de eigenaar aan te tonen.

Bij Vermeer, vooral bekend van zijn interieurscenes, denk je niet direct aan mythologische vertellingen. Maar zijn vroege werken bevatten ten minste 2 mythologische werken; ‘Diana en haar Nimfen’ dat in het Mauritshuis hangt en ‘Jupiter, Venus en Mercurius’, dat genoemd wordt in een 18e -eeuwse boedelinventaris, maar daarna verdwenen is.

In dat verdwenen mythologische werk klaagt Venus, de Godin van de schoonheid, bij oppergod Jupiter en zijn boodschapper Mercurius. Ze is jaloers op het mensenmeisje Psyche, dat zo mooi is dat ze alle aandacht afleidt van Venus. Venus wil dat Jupiter daar iets aan doet. Mercurius is naast Jupiter in afwachting van een opdracht.

Vermeer schilderde deze mythe zeer waarschijnlijk nadat hij een schilderij van tijdgenoot Jocob Jordaens had gezien, dat ook over dit verhaal gaat. Ook dat schilderij is verdwenen. Maar een andere tijdgenoot, Leonard Bramer, maakte een schets van Jordaens schilderij. Die schets geeft de deelnemende kunstenaars dus een idee van de voorstelling die ook op het schilderij van Vermeer te zien moet zijn geweest.

Zelf aan de slag?

Geïnspireerd geraakt door de masterclass van Pieter Roelofs en Abbie Vandivere? Ga dan zelf aan de slag met de verloren werken van Vermeer. Stuur een foto in en maak kans op een plek in ons publieksmuseum:

Naar het publieksmuseum

Over De Nieuwe Vermeer

In het tv-programma De Nieuwe Vermeer brengen creatievelingen en professionele kunstenaars uit heel Nederland deze verdwenen werken tot leven. De werken worden beoordeeld door Vermeer-experts Pieter Roelofs en Abbie Vandivere. Een ode aan de iconische schilder, maar vooral ook een ode aan creatief Nederland. Het programma omvat naast een televisieprogramma ook een podcast, VOD-serie én een online expositie. De zes afleveringen van De Nieuwe Vermeer zijn te bekijken via NPO Start. De 12 winnende doeken worden van 20 maart tot en met 4 juni 2023 geëxposeerd in Museum Prinsenhof Delft en het Mauritshuis in Den Haag.

Alles van De Nieuwe Vermeer

Alle Masterclasses van De Nieuwe Vermeer

Masterclass 1: Een Heer van Stand die zijn handen wast
Masterclass 2: Het Tweede Straatje
Masterclass 3: Venus, Jupiter en Mercurius
Masterclass 4: Het Concert
Masterclass 5: De Drie Maria’s aan het graf van Christus
Masterclass 6: Het Zelfportret

Elke dinsdag verschijnt er een nieuwe Masterclass op deze website.

Geef een reactie