Het Melkmeisje van Vermeer - Rijksmuseum

Nederland neemt weer afscheid van Vermeers

Nederland moet weer afscheid nemen van een groot aantal schilderijen van Johannes Vermeer. Nadat ook de laatste bezoekers Het Rijksmuseum hebben verlaten op zondag 4 juni sloot de grootste overzichtstentoonstelling van Vermeer. De meeste werken keren weer terug naar hun ‘eigen’ museum of eigenaar. “Het is zo gek als je nu door de zalen loopt en beseft dat dit nooit meer gaat gebeuren.” Zegt Rijksmuseumdirecteur Taco Dibbits in Trouw.

28 van de 37 aan Vermeer toegeschreven werken waren dit jaar te zien in Nederland. De eerste keer dat er zoveel werken van de grootmeester uit Delft bij elkaar hingen. Zelfs Vermeer zelf heeft zoveel van zijn eigen werk niet bij elkaar zien hangen. Ook waren er enkele werken nooit eerder door het publiek in Nederland te zien, waaronder de drie Vermeers uit The Frick Collection. Taco Dibbits: “De schilderijen zijn natuurlijk altijd nog te bezoeken, op verschillende plekken in de wereld. Maar deze tentoonstelling komt niet meer terug.” Een schilderij van Vermeer is wereldwijd vaak een hoogtepunt van de collectie. Musea zijn er daarom niet heel happig op om een werk van de grootmeester uit te lenen.

Vermeer is populairder dan ooit. De tentoonstelling brak een record voor het Rijksmuseum. Maar liefst 650 duizend bezoekers liepen in de afgelopen 16 weken langs de meesterwerken. Het is daarmee de meest bezochte tentoonstelling in de geschiedenis van het museum.

Verder onderzoek

Vier schilderijen moeten nog wel even geduld hebben voor ze weer naar huis mogen. De werken zullen eerst onderworpen worden aan verder onderzoek. Hoewel er inmiddels al veel bekend is over Johannes Vermeer, is er wellicht nog meer onduidelijk over het leven van de schilder. In de aanloop naar het Vermeerjaar werden al belangrijke ontdekkingen gedaan in Slapend Meisje, De Gitaarspeelster en De Schilderkunst. Al deze bevindingen, plus nieuwe vondsten worden in 2025 gepresenteerd. Rondom de 350ste sterfdag van Vermeer.

Over De Nieuwe Vermeer

In het tv-programma De Nieuwe Vermeer brengen creatievelingen en professionele kunstenaars uit heel Nederland deze verdwenen werken tot leven. De werken worden beoordeeld door Vermeer-experts Pieter Roelofs en Abbie Vandivere. Een ode aan de iconische schilder, maar vooral ook een ode aan creatief Nederland. Het programma omvat naast een televisieprogramma ook een podcast, VOD-serie én een online expositie. De zes afleveringen van De Nieuwe Vermeer zijn te bekijken via NPO Start. De 12 winnende doeken worden van 20 maart tot en met 4 juni 2023 geëxposeerd in Museum Prinsenhof Delft en het Mauritshuis in Den Haag.

Alles van De Nieuwe Vermeer

Geef een reactie