Abbie Vandivere

De Nieuwe Vermeer: expert en jurylid Abbie Vandivere

Zij onderzocht het misschien wel meest bekende werk van Vermeer wereldwijd: Abbie Vandivere. Abbie werkte als hoofdonderzoeker aan het onderzoeksproject van Meisje met de parel in het Mauritshuis. In het project Meisje in de schijnwerpers werd in 2 weken tijd Meisje met de parel grondig onderzocht, het analyseren van de data en resultaten duurde vervolgens 2 jaar. Abbie deed in dit onderzoek belangrijke ontdekkingen: zo blijkt het Meisje met de parel wimpers te hebben. Ook zag Abbie dat de oorspronkelijke achtergrond op het schilderij niet zwart is, maar dat er zich eigenlijk een donkergroen gordijn achter het meisje bevindt. Abbies observaties schijnen een ander licht op de werken van Vermeer en ontrafelen zijn werkwijze. 

Wat doet Abbie als restaurator?

Abbie Vandivere werkt als restaurator in het Mauritshuis. Daar neemt ze de technische aspecten van onderzoek naar schilderwerken en het conserveren en restaureren er van op zich. Met diverse wetenschappelijke technieken, zoals onder andere röntgen en infrarood, kijkt ze als het ware door een schilderwerk heen. Hierdoor ontstaat er een duidelijk beeld van gebruikte verfsoorten en de herkomst ervan. Ook geven de onderzoeken een beter beeld van hoe Vermeer zijn schilderijen opbouwde en zelfs welke fouten hij maakte en gecorrigeerde in zijn werk.

Abbie Vandivere in De Nieuwe Vermeer

Van gebruikte onderlagen tot aan het effect van het gebruik van verschillende kleuren toonsoorten. Het technische aspect van de werken van Vermeer geeft een beter beeld van hoe Vermeer zijn werken samenstelde. Heel belangrijk als je één van de missende werken van Vermeer wilt naschilderen. Met deze informatie helpt Abbie de deelnemers De Nieuwe Vermeer op weg. Ze is te zien als één van de 2 experts in het programma. Met haar technische kennis over de schilderwerken bewapent ze de deelnemers met essentiële achtergrondinformatie. Ook beoordeelt ze samen met Pieter Roelofs, Hoofd Schilder en Beeldhouwkunst bij het Rijksmuseum, de werken van de deelnemers.

Zes van de schilderijen van Johannes Vermeer zijn verdwenen. In het tv-programma De Nieuwe Vermeer brengen creatievelingen en professionele kunstenaars uit heel Nederland deze verdwenen werken tot leven. Een ode aan de iconische schilder, maar vooral ook een ode aan creatief Nederland.

Alles van De Nieuwe Vermeer

De Nieuwe Vermeer, gepresenteerd door Dionne Stax, is vanaf zondag 12 februari 2023 om 20.25 uur te zien bij MAX op NPO 1 en omvat naast een televisieprogramma ook een podcast, VOD-serie én een online expositie.

Geef een reactie