masterclass zelfportret aflevering 6

Nieuwe Vermeer Masterclass 6: Zelfportret van Vermeer

Wilt u, net als de kunstenaars uit het programma, zelf aan de slag met de verdwenen werken van Johannes Vermeer? Volg dan een Vermeer Masterclass. In deze videoserie krijgt u tips en instructies van Pieter Roelofs en Abbie Vandivere. Zij laten u stap-voor-stap zien hoe u een echte Vermeer maakt. Er zijn 6 masterclasses, die aansluiten op de televisieserie. Dit is Masterclass 6: Zelfportret van Vermeer.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Zelfportret van Vermeer

Over het leven van Johannes Vermeer is maar heel weinig bekend. Alles wat we weten is te vinden op een paar bladzijden in het stadsarchief van Delft. We weten met wie hij getrouwd was, dat hij heel veel kinderen had en dat hij vrij jong en heel plotseling stierf. Maar wat er nou precies aan de hand was, dat zullen we nooit zeker weten. Net als dat we niet weten hoe hij eruitzag, want het enige zelfportret dat hij maakte is al eeuwen kwijt. Met dus bijna niks omhanden, moeten de kunstenaars aan de slag om Johannes Vermeer een gezicht te geven.

Zelfportretten waren in de 17e eeuw als het ware ‘selfies’. Het was voor schilders een manier om niet alleen zichzelf, maar ook hun talent te presenteren. Een soort visitekaartje dus, waarin ze zichzelf én hun schilderstijl en -kunst herkenbaar neer konden zetten.

De meeste schilders maakten dan ook meerdere zelfportretten. Het is dus bijzonder dat Vermeer er, voor zover we weten, maar 1 heeft gemaakt. Dat werk wordt genoemd op een veilinglijst uit 1696, maar is al eeuwen zoek. Toch zijn er schilderijen van Vermeer waarop hij zichzelf mogelijk heeft afgebeeld. Op zijn schilderij ‘De allegorie op de schilderkunst’ zien we een schilder die een portret maakt van een vrouw. Kunsthistorici vermoeden dat hij zelf die schilder is. Op zijn schilderij ‘De Koppelaarster’ staat een jonge man in dezelfde kledij, die heel nadrukkelijk uit het schilderij kijkt, richting de toeschouwer. Zou dat de jonge Vermeer zijn?

Zelf aan de slag met het Zelfportret?

Geïnspireerd geraakt door de masterclass van Pieter Roelofs en Abbie Vandivere? Ga dan zelf aan de slag met de verloren werken van Vermeer. Stuur een foto in en maak kans op een plek in ons publieksmuseum:

Naar het publieksmuseum

Over De Nieuwe Vermeer

In het tv-programma De Nieuwe Vermeer brengen creatievelingen en professionele kunstenaars uit heel Nederland deze verdwenen werken tot leven. De werken worden beoordeeld door Vermeer-experts Pieter Roelofs en Abbie Vandivere. Een ode aan de iconische schilder, maar vooral ook een ode aan creatief Nederland. Het programma omvat naast een televisieprogramma ook een podcast, VOD-serie én een online expositie. De zes afleveringen van De Nieuwe Vermeer zijn te bekijken via NPO Start. De 12 winnende doeken worden van 20 maart tot en met 4 juni 2023 geëxposeerd in Museum Prinsenhof Delft en het Mauritshuis in Den Haag.

Alles van De Nieuwe Vermeer

Alle Masterclasses van De Nieuwe Vermeer

Masterclass 1: Een Heer van Stand die zijn handen wast
Masterclass 2: Het Tweede Straatje
Masterclass 3: Venus, Jupiter en Mercurius
Masterclass 4: Het Concert
Masterclass 5: De Drie Maria’s aan het graf van Christus
Masterclass 6: Het Zelfportret

Geef een reactie