Pieter Roelofs

De Nieuwe Vermeer: expert en jurylid Pieter Roelofs

Hij kon er tot nu toe alleen nog maar van dromen, maar dit jaar worden dromen werkelijkheid. Ruim 7 jaar was Pieter Roelofs bezig om de grootste voorstelling van Vermeer ooit samen te stellen. 28 van de 37 bekende werken van Vermeer zijn vanaf 10 februari 2023 te zien in het Rijksmuseum. Van over de hele wereld maken de werken van Johannes Vermeer hun reis naar Amsterdam. 

Pieter Roelofs is Hoofd Schilder- en Beeldhouwkunst bij het Rijksmuseum. Hij onderhandelde met zijn collega’s over de mogelijkheden om Vermeers werken naar Nederland te halen. Een hele opgave, omdat de schilderijen van Vermeer vaak tot hoogtepunten van collecties van musea behoren. Pieter studeerde kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij werkte onder andere als curator bij Museum Het Valkhof voordat hij ging werken bij het Rijksmuseum in 2006. Vermeer wordt tot de één van de grootste schilders van de 17e eeuw geschaard. Voor Pieter, die ooit zelf begon als ‘curator 17e-eeuwse schilderijen’ bij het Rijksmuseum lijkt de tentoonstelling van Vermeer een hoogtepunt in zijn carrière.  

Wat is Pieters rol in De Nieuwe Vermeer?

Pieters kennis van Vermeer rijkt ver. In De Nieuwe Vermeer helpt hij deelnemers van het programma dan ook goed op weg met hun opdracht: hun eigen interpretatie van een van de verloren werken van Johannes Vermeer maken. Hij vertelt over lichtinval op het schilderij, kleurgebruik, verhaalvertelling en thematiek. Pieter inspireert deelnemers de geest van Vermeer te laten doorklinken in hun eigen werk. Verder vormt Pieter samen met Abbie Vandivere, restaurator in het Mauritshuis, de tweekoppige jury in het programma. Pieter beoordeelt de werken van de deelnemers van De Nieuwe Vermeer.

Zes van de schilderijen van Johannes Vermeer zijn verdwenen. In het tv-programma De Nieuwe Vermeer brengen creatievelingen en professionele kunstenaars uit heel Nederland deze verdwenen werken tot leven. Een ode aan de iconische schilder, maar vooral ook een ode aan creatief Nederland.

Alles van De Nieuwe Vermeer

De Nieuwe Vermeer, gepresenteerd door Dionne Stax, is vanaf zondag 12 februari om 20.25 uur te zien bij MAX op NPO 1 en omvat naast een televisieprogramma ook een podcast, VOD-serie én een online expositie.

Geef een reactie