Inleverpunten statiegeld Utrecht Centraal

Inleverpunten voor plastic flesjes en blikjes op grote stations: wat levert het op?

Heeft u de inleverautomaten voor plastic statiegeldflesjes op Utrecht Centraal al gezien? Dit initiatief krijgt navolging op nog 4 grote treinstations. Uiteindelijk moeten er 50 van dit soort inleverpunten komen voor flesjes en blikjes. Wat is hier de bedoeling van en wat levert dit project op?

Waar kunt u plastic flesjes inleveren?

Utrecht Centraal heeft begin november 2022 de 1e inleverautomaten in gebruik genomen. Nog voor 2023 volgen ook Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Eindhoven Centraal. Deze 5 grote treinstations zijn samen goed voor 17 inleverpunten. De NS hoopt in 2023 inleverpunten op nog eens 17 stations inleverpunten te plaatsen. Uiteindelijk moet dit op 50 Nederlandse stations het geval zijn. Om welke plaatsen het gaat, zal op een later moment duidelijk worden.

Hoe zit het met blikjes?

Na verloop van tijd kunt u niet alleen plastic flesjes, maar ook blikjes kwijt bij de inleverpunten. Per 1 april 2023 zal er namelijk statiegeld op blikjes komen. Het kabinet heeft dit besluit begin 2021 al genomen. “Zo’n 150 miljoen blikjes die jaarlijks in het milieu belanden, ongeveer 25 olympische zwembaden vol”, duidt toenmalig staatssecretaris Stientje van Veldhoven de ernst van de situatie. Begin 2018 is er al een onderzoek geweest naar wat statiegeld op blikjes op kan leveren.

Plastic verpakkingen
Lees ook: Zijn plastic verpakkingen om groente en fruit echt nodig?

Waarom is dit initiatief opgestart?

Zwerfafval is dus een groot probleem in Nederland. Met name op de grote treinstations gaan er een hoop plastic flesjes en blikjes doorheen. Alleen op Utrecht Centraal belanden dagelijks 11.000 flesjes in de afvalbakken. Op alle Nederlandse stations samen gaat het jaarlijks om tientallen miljoenen. Met deze inleverpunten wil de NS hergebruik van flesjes en blikjes stimuleren. De vervoerder streeft ernaar dat alle treinstations in 2040 afvalvrij zijn en dat recycling en duurzaamheid de norm zijn.

Wat levert het (u) op?

Op kleine plastic flesjes zit 15 eurocent statiegeld, op grotere flesjes 25 cent. Voor blikjes zal waarschijnlijk ook een statiegeldtarief van 15 eurocent gelden. De inleverautomaten printen geen bonnetjes, maar u kunt het geld via een QR-code en uw Tikkie-app op uw rekening bij laten schrijven. Een andere optie is het doneren van uw statiegeld aan het goede doel, net zoals dat in de supermarkt kan. De NS heeft de Plastic Soup Foundation, die plastic restafval in de oceanen wil opruimen, aan het project verbonden. In de 1e week na plaatsing van de inleverpunten in Utrecht zijn er ongeveer 1.500 plastic flesjes ingezameld.

(Bron: NS, NU.nl, Rijksoverheid, Statiegeld Nederland, RTV Utrecht. Foto: ANP)

Geef een reactie