Duur 18446744073709551615:18446744073709551560:18446744073709551607
Gepubliceerd op 7 september 2016

De Plastic Soup Surfer Merijn Tinga

Merijn Tinga, oftewel de Plastic Soup Surfer, stak op vrijdag 3 september 2016 met een zelfgebouwde plank in de vorm van een PET-fles de Noordzee over. Met deze actie wil hij aandacht vragen voor de plastic soep in zeeën en oceanen.

Bioloog en milieuactivist Merijn Tinga keert in 2000 zijn vaste baan de rug toe, nadat hij naar Marokko fietste (en terug) met een kitesurfboard achter zijn fiets. Tijdens deze reis besluit hij dat hij een kunstenaar wil zijn. In 2014 bouwt hij zijn plastic board en daarna heeft het zwerfafval in de zee hem niet meer losgelaten: “Als we denken aan plastic soep, denken we vooral aan de enorme kolk die rond Hawaï ligt in de noordelijke Grote Oceaan”, zegt Tinga. “In de Noordzee is de situatie echter niet veel beter. Via rivieren als de Rijn, IJssel en Theems, maar ook door schepen verdwijnt elk jaar 20.000 ton aan plastic afval in de Noordzee.” De helft daarvan is verpakkingsmateriaal.

Toenemend plastic afval

Plastic afval is wereldwijd een enorm probleem en de hoeveelheid neemt de komende decennia schrikbarend toe, zo is de verwachting volgens Tinga. “In Nederland is het allemaal aardig geregeld, maar de heffing zou hier ook moeten gelden voor de kleine flesjes. Door statiegeld te heffen op alle plastic flessen kun je de hoeveelheid zwerfafval met 70 tot 80 procent verminderen. Kijk naar het effect van de maatregel om in winkels geld te vragen voor een plastic tasje.”

De Noordzee oversteek

Een onderdeel van zijn campagne Message a Bottle is de Noordzee oversteek. Zijn tocht ging van Scheveningen tot Lowestoft in Engeland. Tinga roept met deze tocht op om geen wegwerp waterflesjes meer te gebruiken. Samen met surfboardshaper Bram Hoogendijk hoopte hij de 176 kilometer lange tocht over de Noordzee in een recordtijd van 6 uur te overbruggen. Het record halen is jammer genoeg niet gelukt: “De zee was eigenlijk veel te woest, en we vertrokken te laat. Maar omdat we het nu eenmaal gepland hadden zijn we toch maar gegaan. Het was heel zwaar. En ik kwam behoorlijk wat troep tegen, ik kwam zelfs nog vast te zitten in een visnet.” De draagvleugel die hij aan board monteerde moest leiden tot een nieuw Noordzee oversteekrecord die nu nog steeds op 7 uur en 53 minuten staat. In zijn kielzog voeren 2 boten mee, waaronder de rib-speedboot van televisiekok Herman den Blijker. Met zijn tocht stelde hij zich solidair op met Tinga.

One Planet

De expeditie van Tinga wordt de basis van een van de 17 helden van de tentoonstelling One Planet die 29 oktober 2016 opent in het Museon. Deze nieuwe permanente presentatie behandelt de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen die de Verenigde Naties heeft geformuleerd om het milieu te verbeteren. Watervervuiling is een van die thema’s. Zo komt in het museum een stuk plastiglomeraat, een nieuw soort sedimentair gesteente dat ontstaat door de krachten van de natuur; zoals lava van vulkanen of menselijke invloed als het stoken van een vuurtje op het strand. Dit gesteente komt al veel voor op de zuidelijke stranden van Hawaï: “Ieder tijdperk laat zijn sporen na in de bodem van de aarde”, zegt Tinga. “Zoals we het holoceen en pleistoceen kennen, zo zijn we nu in het antropoceen beland, het geologische tijdperk van de mens. Plastic gesteente is voer voor geologen over 10.000 jaar. Als zij tenminste dan nog bestaan.”

Petitie

“Een van mijn doelen is om statiegeldheffing op PET-flessen op de politieke agenda te krijgen”, zegt Merijn Tinga. Dit doet hij door middel van een petitie. Voor zijn petitie heeft hij momenteel 6.500 ondertekeningen. Om het op de politieke agenda te krijgen heeft hij minstens nog 35.000 nodig.

Merijn Tinga is woensdag 7 september 2016 te gast in Tijd voor MAX.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer