toegangspoortjes

Op grote NS-stations gaan de toegangspoortjes dicht

De toegangspoortjes op grote NS-stations gaan dicht. De afgelopen 3 jaar heeft de NS al op 71 stations de poortjes gesloten, maar tot op heden waren de grote stations nog voor iedereen toegankelijk. De komende maanden gaan ook de toegangspoortjes op Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal en Den Haag Centraal dicht. Op Rotterdam Centraal kunt u al niet meer zonder in te checken doorlopen. Aan het einde van 2017 moet 90 procent van alle reizigers op een station langs een gesloten poortje. 

Veiligheid en zwartrijden

De reden van de sluiting is om het zwartrijden tegen te gaan en de veiligheid. Maar liefst 89 procent van de reizigers geeft aan zich met de gesloten poortjes veiliger te voelen. Dat blijkt uit onderzoek van de NS. “We merken dat steeds meer reizigers gewend raken en de voordelen zien van de poortjes. Het is ook een effectief middel om niet te vergeten in- of uit te checken”, zegt commercieel directeur Hans Peters van de NS.

Proef

Rotterdam Centraal heeft al gesloten poortjes. Amsterdam, Utrecht en Den Haag volgen later dit jaar. Het sluiten van de poortjes gaat in fases, want ieder station is weer anders ingericht. Het start met een proef. In de maanden daarna volgt de definitieve sluiting. Zowel tijdens de proeffase als de definitieve fase, wordt er meer personeel ingezet om de vragen van reizigers te beantwoorden.

Amsterdam Centraal

Naast station heeft Amsterdam Centraal ook een logistieke functie en zijn er winkels op het station gevestigd. Dat vraagt om een andere aanpak. De proef gaat op dit station eind september 2017 van start. Nu al zijn alle poortjes  van 23.15 tot 07.00 uur gesloten. Van 21 t/m 23 september 2017 gaan ook de poortjes op de dag dicht. Via posters, omroepberichten en de sociale mediakanalen worden reizigers hierover ingelicht.

Heeft u een OV-chipkaart en wilt u iemand uitzwaaien of even een boodschap doen? Dan kunt u met een OV-chipkaart (met NS-product) met voldoende saldo binnen het uur weer kosteloos uitchecken. Op Amsterdam Centraal is er nog wel een mogelijkheid om ook zonder OV-chipkaart naar diverse horecagelegenheden te gaan. Hiervoor kunt u gebruik maken van de trappen in de centrale hal. Voor wie naar de andere kant van het station wil, moet gebruik maken van de nieuwe fiets- en voetgangerstunnel of de nieuwe passages in het station. Bij een succesvol verloop van de proef gaan de poortjes in december 2017 ook op Amsterdam Centraal, definitief dicht.

(Bron: NOS/NS)

Geef een reactie