trein Berlijn

Snelle trein tussen Amsterdam en Berlijn? Nog even wachten

Een tegenvaller voor de NS en liefhebbers van de stad Berlijn: er komt geen snellere treinverbinding tussen Amsterdam en de Duitse hoofdstad. Na gesprekken tussen de NS en de Duitse vervoerder Deutsche Bahn (DB) blijkt dat de Duitsers geen geld hebben voor de benodigde aanpassingen aan de infrastructuur.

Geen prioriteit

Om het uur vertrekt er vanaf Amsterdam Centraal een trein rechtstreeks naar Berlijn. Hartstikke fijn, maar deze reis duurt wel 6 uur en 20 minuten. Dat kan korter, vindt de NS en daarom gaan zij in gesprek met DB. Er worden verschillende opties onder de loep genomen, maar uiteindelijk blijkt er geen passende oplossing te zijn voor de lange reistijd. Voor Duitsland ligt de prioriteit bij het binnenlandse treinverkeer en niet bij het perfectioneren van de verbinding met het buitenland. Aanpassingen aan de infrastructuur die de treinreis korter maken zitten er dus niet in en ook het overslaan van tussenstations wordt niet gezien als een reële optie.

Schiphol

Voorlopig blijft de reistijd per trein tussen Amsterdam en Berlijn 6 uur en 20 minuten en dat is een flinke domper voor de NS, want voor Nederland is het wel belangrijk om de treinverbinding met Berlijn korter te maken. Zo kan de trein beter concurreren met het vliegtuig en de alsmaar drukker wordende luchthaven Schiphol ontlasten. De trein is immers ideaal om reizigers te vervoeren die normaal naar plekken als Parijs, Londen of Berlijn zouden vliegen.

Treinreis naar Londen wél korter

Inmiddels heeft de NS samen met Internationale treinvervoerder Eurostar een snellere verbinding tussen Amsterdam en Londen gerealiseerd. Deze reis duurt zo’n 5 uur en het is de verwachting dat de reistijd in de loop van 2019 verder zal afnemen.

(Bron: Algemeen dagblad, Trouw)

Geef een reactie