goedkopere

Goedkopere vakantie? Door hier rekening mee te houden tijdens het boeken kunt u geld besparen

Een vakantie is altijd wel een behoorlijke kostenpost, maar door verschillende factoren kan de reissom nog hoger uitvallen dan gewenst. Door tijdens het boeken met een aantal zaken rekening te houden, kunt u echter geld besparen. We geven 12 tips voor een goedkopere vakantie.

Vroeg boeken of juist een last minute?

Door vroeg te boeken, kunt u in veel gevallen gebruik maken van een vroegboekkorting. Een reis kan dan zomaar tientjes of zelfs honderden euro’s goedkoper uitvallen. Maar het kan juist ook lonen om met het boeken te wachten tot kort voor de gewenste vertrekdatum. Bij zo’n last minute deal zijn de opties doorgaans wat geringer, maar ze zijn vaak gunstig geprijsd, aangezien het gaat om overgebleven plekken, of geannuleerde vakanties, waar reisorganisaties nog graag vanaf willen. Aan beide opties zitten voor- en nadelen, waar we in een eerder artikel dieper op ingaan.

Besparen op een vliegticket

In het geval van het boeken van een vliegticket is het altijd het voordeligst om dit zo vroeg mogelijk te doen. Door dit minstens 120 dagen, maar liever nog veel verder van tevoren te doen, maakt u kans op een veel goedkopere prijs. Vergelijk als u flexibel bent qua vertrekdatum ook zeker meerdere data met elkaar. Een dag eerder of later vertrekken kan namelijk ook nog uitmaken in de prijs. Ook het vliegveld van vertrek maakt uit. In Nederland is het soms goedkoper om vanaf Rotterdam of Eindhoven te vertrekken. Maar vliegen vanaf Brussel of Frankfurt scheelt soms nog meer. Kijk dan wel ook naar bijkomende kosten, zoals bijvoorbeeld het vervoer naar en van het vliegveld en eventuele overnachtingen.

Met de auto of taxi naar het vliegveld

De prijs van een vakantie kan behoorlijk oplopen, wanneer u genoodzaakt bent om met de auto of taxi naar het vliegveld te gaan. Bijvoorbeeld wanneer u ’s nachts vertrekt en geen gebruik kunt maken van openbaar vervoer of wanneer het OV om een andere reden geen optie voor u is. Het loont de moeite, om te vergelijken of het dan goedkoper is om een taxi te nemen of, wanneer u in het bezit bent van een auto, uw voertuig op het vliegveld te parkeren. Kiest u voor parkeren op het vliegveld, reserveer uw plek dan zo lang mogelijk van tevoren. Des te langer u wacht, des te hoger wordt het tarief. De goedkoopste optie is om u als het even kan te laten brengen en halen en de kosten met diegene te verrekenen.

Reserveer een huurauto tijdig

Er is nog steeds sprake van krapte op het gebied van huurauto’s en zodoende blijven de prijzen vooralsnog hoger dan we gewend zijn dan van voor coronatijd. Het is daarom raadzaam om vroeg te reserveren. Naarmate de vraag naar huurauto’s oploopt, geldt dat ook voor de prijs daarvan. De ANWB tipt daarnaast dat een weekprijs vaak relatief goedkoper is, dan een auto bijvoorbeeld voor 5 dagen te huren.

Op dinsdag vertrekken en / of buiten de schoolvakanties

Het valt vaak duurder uit om in het weekend te vertrekken of op de bestemming aan te komen. Bij veel mensen gaat dan hun vakantie in en het zijn zodoende populaire en daarmee dure vertrekdagen. De dinsdag is in veel gevallen de goedkoopste dag. Het is de moeite waard om dit tijdens het boeken te controleren. Daarnaast is in het geval van een vliegreis een ochtendvlucht meestal goedkoper dan een middag- of avondvlucht. En wanneer u niet aan schoolvakanties gebonden bent, kunt u vakanties tijdens die periodes het beste vermijden. Dit geldt vooral voor het hoogseizoen tijdens de zomermaanden.

dure vakantie
Lees ook: Te dure vakantie? Tips om het betaalbaar te houden

Een pakketreis boeken

Als u het grondig aanpakt en alle opties en prijzen met elkaar vergelijkt, kan het lonen om zelf losse onderdelen als een hotel en ticket te boeken. Maar vaak is het gunstiger om voor een pakketreis te gaan. Dit komt doordat reisorganisaties de pakketten groot inkopen en dat drukt de prijs. Een pakketreis geeft u daarnaast extra garanties, aangezien de organisator dan verantwoordelijk is voor alle onderdelen.

Goedkopere bestemming en accommodatie

Een verre vliegvakantie met luxe hotel kost vanzelfsprekend meer dan een verblijf op een camping in Nederland. Maar daar zit nog van alles tussenin. Aan de Franse Côte d’Azur vallen de prijzen voor bijvoorbeeld accommodaties en horeca een stuk duurder uit dan aan de Spaanse Costa’s, Griekse eilanden of het momenteel zeer populaire Albanië. Zelfs een bestemming in Azië, zoals Thailand, kan soms toch gunstiger uitvallen qua prijs dan Zuid-Frankrijk, aangezien het levensonderhoud er minder prijzig is.

Als u een hotel boekt, bent u meer kwijt aan eten, dan wanneer u zelf kunt koken. Houd hier dus ook rekening mee tijdens het maken van uw keuze. Reist u met meerdere mensen, dan kan het huren van een vakantiehuis bijvoorbeeld al snel veel geld besparen in vergelijking met een hotel. Met een kleiner gezelschap kan kamperen een minder prijzige optie zijn. Zeker wanneer u beschikt over uw eigen kampeerverblijf zoals een caravan of tent.

Tolwegen vermijden en besparen op brandstof

Reist u met de auto door een land met tolwegen, dan kunt u ervoor kiezen om de tolwegen te vermijden. De reistijd wordt er langer door, maar vaak komt u onderweg wel weer meer bezienswaardigheden tegen, die u op de snelweg zult missen. Maak daarnaast tactische tankstops. In Nederland is brandstof in verhouding duur, dus bekijk van tevoren waar u tijdens uw reis voor een aantrekkelijkere prijs kunt tanken.

Verken een bestemming per fiets

Bent u er lichamelijk toe in staat, verken een stad dan eens per fiets. Het mooiste is het natuurlijk als u uw eigen fietsen meeneemt, maar anders zijn ze, afhankelijk van de reisbestemming, in veel steden voor een zacht prijsje te huren. Dat kan weer goedkoper uitpakken dan een taxi. Toch liever met het openbaar vervoer? Bekijk dan, zoals we hieronder nog beschrijven, of er een OV- of stadspas beschikbaar is op de plek waar u naartoe gaat.

All-inclusive

U betaalt in 1e instantie wel meer, wanneer u kiest voor all-inclusive, maar op de bestemming zelf bent u verder geen extra geld meer kwijt aan eten en drinken. Alle hapjes, drankjes en maaltijden zijn dan bij de prijs inbegrepen. U kunt zodoende verder binnen dat budget blijven. Minder geschikt wanneer u graag naar lokale eettentjes gaat, maar een prima optie voor wie van gemak en zekerheid houdt. Op de website van MAX vakantieman vindt u meer informatie over de verschillende maaltijdopties en wat voor u persoonlijk de meest geschikte keuze kan zijn.

Reis met alleen handbagage

In veel gevallen moet u bij een vliegreis extra betalen om ruimbagage mee te nemen. Bij een kortere trip bespaart u daarom veel geld wanneer u alleen handbagage meeneemt. In een eerder artikel geven we tips voor het inpakken en andere praktische zaken. Overigens berekenen steeds meer luchtvaartmaatschappijen ook kosten voor het meenemen van handbagage, maar het is dan nog altijd voordeliger om niet ook ruimbagage mee te nemen.

Geld besparen tijdens de vakantie

Ook tijdens de vakantie zelf kunt u minder uitgeven, door vooraf slimme keuzes te maken. Zo kunt u al gunstige stads- of OV-passen aanschaffen of excursies vanuit huis boeken. Wanneer u die gecombineerd boekt, zijn daar regelmatig kortingen aan verbonden. Veel attracties hebben daarnaast limieten voor het aantal bezoekers en zijn al lang van tevoren volgeboekt. Ook dit is een goede reden om vooraf te boeken. Heeft u nog geen excursies geboekt, vergelijk terplaatse dan prijzen van verschillende aanbieders. Want die kunnen flink verschillen.

(Bron: Archief, ANWB, Zoover, Vakantiediscounter. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Yubi says:

    “Op dinsdag vertrekken of buiten de schoolvakanties”.
    Er wordt hier helemaal aan voorbijgegaan dat meeste accomodaties verhuurt worden op weekbasis van zaterdag tm zaterdag/vrijdag en juist extra kosten in rekening brengen bij aankomst/vertrek op 1 a 2 dagen eerder, want dat geeft hen leegstand.
    “Reizen met alleen handbagage”: door het gebruik van de vele harde trolleykoffertjes waardoor er minder bagage in
    boven luiken gestouwd kon worden dan bij de veel zachtere rug &reistassen, word er nu door luchtvaartmij. ook hier kosten in rekening gebracht en is de passagier met rugzak en/of reistas dus de dupe.