Handbagage

Alleen met handbagage reizen, zo doet u dat

Sinds 2014 moet u in vrijwel alle gevallen bijbetalen om ruimbagage mee te mogen nemen op reis. Deze kosten kunnen zo hoog oplopen dat het vliegticket zelf goedkoper is. Zonde van het geld en vaak ook helemaal niet nodig. Alleen met handbagage reizen is prima te doen, mits u goed oplet bij het inpakken. We hebben een aantal tips voor u op een rij gezet.

Voordelen

Naast het feit dat u moet bijbetalen voor ruimbagage, zijn er nog meer voordelen aan reizen met alleen handbagage. Zo hoeft u bijvoorbeeld bij aankomst niet te wachten bij de bagageband en uw bagage is ook veel minder zwaar om mee te nemen.

Afmetingen

Controleer van tevoren bij uw luchtvaartmaatschappij hoe groot uw handbagagekoffer mag zijn. Dit verschilt vaak per maatschappij en de regels zijn daarbij aan verandering onderhevig. Houd er rekening mee dat de aangegeven formaten inclusief handvatten en wieltjes zijn.

Sommige luchtvaartmaatschappijen, zoals Transavia, hanteren een maximaal formaat en een geadviseerd formaat. Wanneer uw koffer groter is dan het geadviseerde formaat kan het gebeuren dat uw bagage alsnog in het laadruim moet. Dit komt voor als de vlucht te vol is. U hoeft hier dan niet voor te betalen, maar verliest wel het voordeel van niet hoeven wachten op uw bagage bij de bagageband.

Gewicht

Aangezien luchtvaartmaatschappijen qua richtlijnen voor het gewicht van handbagage eveneens onderling verschillen, doet u er goed aan ook dit van tevoren te controleren. Veel maatschappijen hanteren een maximum van 10 kilo, maar voor KLM geldt bijvoorbeeld 12 kilo. Als er een gewichtslimiet is, kan het al veel schelen om een lichtgewicht koffer mee te nemen.

koffer
Lees ook: 14 tips voor het efficiënter inpakken van uw koffer

Kleding

Neem alleen kledingstukken mee waarvan u zeker bent dat u ze draagt. Kies hierbij voor kledingstukken die op verschillende manieren goed te combineren zijn en misschien multifunctioneel zijn. Een sjaal kan bijvoorbeeld ook als dekentje dienen. Trek de dikkere kleding aan tijdens de reis en pak de lichtere kleding in. Rol daarnaast de kledingstukken op, aangezien ze daardoor veel minder ruimte innemen dan als u ze vouwt.

Controleer van te voren in hoeverre u kleding kunt wassen als u wat langer op reis bent. Als er geen wasmachine is, kunt u altijd nog zo nu en dan een handwas doen.

Heeft u echt meer kleding nodig dan lijkt te passen? Dan kunt u ervoor kiezen om de kleding in vacuümzakken te doen. De overbodige lucht wordt uit de kleding geperst, waardoor ze tot wel 70 procent kleiner worden. Afhankelijk van het type vacuümzakken kunt u een speciale pomp hiervoor gebruiken of de stofzuiger.

Vloeistoffen

De algemene regel is dat u maximaal 1 liter aan vloeistoffen in uw handbagage mag vervoeren. De vloeistoffen moeten daarnaast worden meegenomen in verpakkingen van maximaal 100 milliliter. Grote flessen met bijvoorbeeld shampoo en zonnebrand mogen dus niet mee, maar zoveel heeft u waarschijnlijk ook helemaal niet nodig. Bij onder andere de drogist kunt u speciale reisflesjes aanschaffen.

Om te voorkomen dat alles onder de zonnebrand zit is het handig om de flesjes in een afsluitbaar, plastic zakje te doen. Mocht een verpakking opengaan, dan blijft de rest van uw bagage toch schoon.

Inpakken

Spreid voor het inpakken alles uit wat u mee wilt nemen. Zo kunt u ten eerste gemakkelijk controleren of u niets vergeet, maar ziet u ook snel of u geen overbodige spullen meeneemt.

Bij veel luchtvaartmaatschappijen is het daarbij mogelijk om een extra klein tasje mee te nemen, zoals een cameratas of een losse handtas. De precieze regels kunnen per luchtvaartmaatschappij verschillen. Controleer op de website van uw aanbieder welke regels gelden.

Maak een lijstje (of foto) van alles wat u meeneemt en kijk bij terugkomt of alles echt van belang is geweest en of u misschien toch iets heeft gemist. Dit kan heel handig zijn voor de volgende reis!

(Bron: Archief, Nu.nl, De Vakantie Discounter)

Geef een reactie

Reactie

    nederree says:

    Goeie tip om vacuümzakken te gebruiken maar… hoe neem je die kleding op de terugreis weer mee????