tanken

Goedkoper tanken in het buitenland, kan dat nog?

Ook in de ons omringende landen is het duurder geworden om te tanken. Toch zijn er nog wel manieren om op de kosten te besparen als u met de auto naar het buitenland gaat. We zetten tips op een rij.

Brandstofprijzen in Europa

De brandstofprijzen zijn momenteel aan flinke veranderingen onderhevig en wisselen daarom ook snel. De ANWB houdt wekelijks de gemiddelde brandstofprijzen bij, voor een liter benzine, diesel of lpg in Europa. Dat geeft dus een prima indicatie, maar de actuele prijs aan de pomp kan dus nog wel afwijken. Ook aangezien tankstations zelf de mogelijkheid hebben om af te wijken van de standaard prijzen. Zo liggen de prijzen van een liter benzine, diesel of lpg in België voor 29 juli 2022 op respectievelijk 1.930, 2.005 en 0.736 euro. In Duitsland op 1.743, 1.918 en 1 euro. In Frankrijk op 1.860, 1.924 en 0.859 euro. En in Spanje op 1.895, 1.882 en 1.041 euro. Ter vergelijking, in Nederland komen de kosten op 2.162, 2.036 en 0.887 euro.

Tactische tankstops

Het is altijd raadzaam om tactische tankstops te maken. Zo kunt u volgens consumentencollectief UnitedConsumers onderweg naar Italië het beste in Oostenrijk tanken en onderweg naar Portugal in België en Spanje. Het kan daarnaast zeker de moeite waard zijn om de tank niet in Nederland al vol te tanken, maar daarmee te wachten. Als u bijvoorbeeld naar of via België op reis gaat, scheelt het aanzienlijk als u daar pas benzine of lpg tankt. Voor diesel zijn de verschillen kleiner. De ANWB geeft voor België nog als tip om even van de snelweg te gaan. Dat kan al snel zo’n 10 tot 15 cent per liter schelen. Waarbij onbemande ketens vaak het goedkoopst uitvallen. Aan de snelweg zelf zijn er geen verschillen tussen de tankstations, die hanteren allemaal dezelfde prijzen. Ook in andere vakantielanden is het vaak de moeite waard om even van de snelweg te gaan. Uw navigatiesysteem of kaart op een mobiele telefoon kan helpen bij het vinden van het dichtstbijzijnde tankstation naast de snelweg.

Tanken in Frankrijk

Voor de zomer van 2022 vormt Frankrijk daarop de uitzondering. Het is altijd veel goedkoper geweest om van de snelweg te gaan en bij een (onbemand) tankstation van een grote supermarkt te tanken. Dit jaar liggen de prijzen van de stations aan en buiten de snelweg heel dicht bij elkaar. Gemiddeld zit daar volgens de ANWB slechts 1 cent verschil in, in het geval van benzine en diesel. Dan weegt het tijdverschil dat het u kost om een tankstation buiten de snelweg te vinden niet op tegen de geringe lagere prijs.

Tanken in Spanje

Ook in Spanje is het dit jaar minder lonend om voordelig te tanken bij een pomp naast de snelweg. Het is nog wel mogelijk om tankstations te vinden met prijzen die zo’n 20 cent lager liggen, maar het zijn er niet meer zoveel. Vaker gaat het om een verschil van maximaal 10 cent per liter en in het meest ongunstige geval verschillen de prijzen helemaal niets. Daar moet u vaak dan ook nog voor door de tolportjes, wat het minder aantrekkelijk maakt. Het loont dus de moeite om bij een vertrek ’s ochtends goed op te letten op de prijzen van de pompstations die u tegen komt voor u de snelweg weer op gaat.

Duitsland goedkoper dan Luxemburg

Heel lang is in Luxemburg de goedkoopste brandstof te koop geweest. Dat is echter niet altijd meer het geval. In de zomer van 2022 blijkt dat ook vaak Duitsland te zijn. Althans, in het geval van benzine. Diesel is nog wel iets goedkoper in Luxemburg. Daar moet u dan wel even voor van de snelweg. Ziet u een bord met ‘Autohof’, dan gaat het om een tankstation vlakbij de snelweg. Die zijn véle malen goedkoper dan die bij de ‘Raststätten’ op de Duitse snelweg zelf. In Luxemburg hoeft u net als in Frankrijk niet van de snelweg te gaan om te tanken. Aangezien er wordt gewerkt met verplichte maximumprijzen voor tankstations. Er zijn daarom slechts minieme verschillen, van hooguit enkele centen.

Het beste tijdstip

Het kan veel uitmaken op welk tijdstip u in het buitenland tankt. Over het algemeen vallen de prijzen aan het einde van de dag, rond 18.00 uur lager uit. Daarnaast is tanken op zondagen en feestdagen vaak duurder. Dat komt doordat er dan minder tankstations openen en degene die wel open zijn een hogere prijs berekenen, aangezien er minder concurrentie is. Vermijd die dagen als het even kan dus om te tanken.

Brandstofprijzen vergelijken

Het kan de moeite waard zijn om brandstofprijzen met elkaar te vergelijken. Hiervoor kunt u gebruik maken van het internet. Zoals clever-tanken.de voor Duitsland, zagaz.com voor Frankrijk en dieselogasolina.com voor Spanje. Daarnaast zijn er verschillende handige apps voorhanden. Zoals de kosteloze app ADAC voor Duitsland.

In een eerder artikel gaan we in op goedkoper tanken in Nederland en geven we tips om brandstof te besparen.

(Bron: Radar, ANWB, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reactie

    Heer Bommel says:

    Je kunt ,als je dicht bij de grens woont, best veel besparen door daar te tanken. Maar je moet dan eigenlijk niet meer klagen over multinationals die proberen de winst te laten belasten in dat land wat de laagste winstbelasting heft. Want als je over de grens gaat tanken omdat daar dus de belasting op brandstof lager is, dan doe je precies hetzelfde.
    Het heet belastingontwijking en het mag.