dure vakantie

Te dure vakantie? Tips om het betaalbaar te houden

Naar vakantie wordt lang uitgekeken en als het eenmaal zo ver is, willen we er ook flink van genieten. Verleidingen liggen dan op de loer en dat kan ervoor zorgen dat we meer uitgeven dan we van plan waren of wat financieel haalbaar is. Een budget vaststellen kan zeker helpen, maar ook door slimme keuzes te maken. We zetten valkuilen voor te veel uitgeven op een rij en hebben tips tegen een te dure vakantie. 

Vooraf boeken

Het heeft zeker zijn charme om onderweg pas hotelkamers of accommodaties te boeken, maar bij drukte moet u dan misschien wel met een duurdere optie genoegen nemen dan u eigenlijk van plan bent. U krijgt vaak de beste prijs als u vooraf telefonisch of via internet boekt.

De bestemming en accommodatie

Wat uw uitgaven tijdens de vakantie worden heeft u voor een deel in eigen hand. Gaat u naar een dure bestemming of naar een land/streek waar de prijzen wat lager liggen? Aan de Franse Côte d’Azur zult u in verhouding duurder uit zijn dan aan de Spaanse Costa’s. Ook de keuze voor de accommodatie is bepalend. Kiest u voor een hotel waardoor u elke dag uit eten moet of verblijft u in een appartement, zodat u zelf kunt koken en de kosten voor het ontbijt, de lunch en overige boodschappen zelf in de hand heeft? Huizenruil-websites kunnen ook een manier zijn om aan goedkope accommodatie te komen.

Eten en drinken? Kijk waar de locals naar toe gaan

Wilt u toch een keer uit eten of een drankje drinken op een terras, loop de toeristische gelegenheden op dure pleinen of direct aan het strand dan voorbij en kies voor één van de tentjes een paar straten verderop. Vaak treft u hier nog een betere kwaliteit aan ook en weten ook locals ze daarom vaak goed te vinden. De beste budgetrestaurants vindt u door de lokale bevolking ernaar te vragen. Pas overigens wel op dat het u niet naar een bevriende restauranteigenaar leidt, die toch niet zo’n betaalbaar menu biedt. Check vooraf ook of de prijzen inclusief btw en bediening zijn: dat voorkomt discussies als de rekening bijvoorbeeld anders 10 procent hoger uitvalt.

Besparen op bezienswaardigheden en OV

Zoek van tevoren uit of de bestemming waar u naar toe gaat gunstige stads- of OV-passen heeft. Vaak zijn er voordelige mogelijkheden op het gebied van musea en attracties en kunt u veel besparen op reizen via het openbaar vervoer met een voordeelkaart.

Bellen en internetten

Ga na of bellen en internetten in het buitenland binnen uw bundel valt. Zo niet: informeer vooraf naar de mogelijkheden of maak (alleen) gebruik van wifi. Houd daarbij wel de veiligheid in de gaten wanneer u gebruik maakt van openbare wifi-netwerken.  Lees ook de digitips over roamingkosten en veilig wifi gebruiken als u onderweg bent.

Bespaartips voor thuis

Denk na op welke kosten u kunt besparen in de tijd dat u niet thuis bent. Laat bijvoorbeeld uw krantenabonnement tijdelijk stopzetten. Zet daarnaast zoveel mogelijk elektrische apparaten uit (en niet op stand-by). Maak de koelkast en diepvries leeg en schakel ze zo mogelijk uit.

Stel een begroting op en voorkom een te dure vakantie

23 procent van de consumenten geeft weleens meer geld uit dan dat zij eigenlijk te besteden hebben. U voorkomt meer uitgeven dan u zich kunt veroorloven door een goed inzicht in uw inkomsten en uitgaven. In het geval van een vakantie kunt u zo bepalen hoeveel geld daar voor over blijft. Houd daarbij niet alleen rekening met de uitgaven tijdens de vakantie, maar ook al bij het boeken en onverwachte kosten. Uit de Nibud vakantiegeldenquête 2019 blijkt dat mensen die een bedrag voor de hele vakantie reserveren en niet met een bedrag per dag of per week rekenen, het vaakst het beste uitkomen. Zij denken goed na over hun vakantiebegroting en houden vast aan het budget dat zij van tevoren hebben bepaald. Houd daarom ook tijdens uw vakantie de uitgaven bij, zodat u weet wat u uitgeeft en wat er nog over is voor de rest van de dagen.  Dat geldt zeker voor eventuele uitgaven met uw creditcard, die vaak pas na verloop van tijd van uw rekening afgeschreven worden en dan misschien al uit uw gedachten zijn.

Extra aandachtspunten

Maak onderscheid tussen reis- en verblijfkosten en de kosten die u ter plaatse maakt. Heeft u uw uitgaven tijdens eerdere vakantie bijgehouden, bekijk dan wat u tijdens de vorige jaren uitgegeven heeft. Bekijk daarnaast welke extra kosten er nog bij komen. Gelden uw verzekeringen nog of moet u die nog afsluiten? Reist u met de auto, moet die vooraf dan nog een beurt?  Moet de kampeeruitrusting nog worden aangevuld? En heeft het hele reisgezelschap nog badkleding die past?

Kosten ná de vakantie

Ook na de vakantie kunnen er nog extra kosten zijn. Denk bijvoorbeeld aan foto-albums of reparaties. Houd daarom bij voorkeur nog wat budget achter de hand hiervoor.

Goed om te weten: hoe het brein ons tot duurdere uitgaven verleidt

Ook al nemen we ons voor om minder uit te geven, toch gebeurt het regelmatig dat er iets wordt gekocht of gedaan dat meer kost dan we met onszelf afgesproken hebben. Dat praten we dan vaak goed door te zeggen: ‘Maar het is zo’n goede deal’, of: ‘Ik heb het verdiend na zo’n rottijd’. Dit fenomeen heet cognitieve dissonantie. Iets anders doen dan wat we ons voorgenomen hadden geeft een ongemakkelijk gevoel, maar als we het in ons hoofd (onbewust) goedpraten, valt het onaangename aspect direct weg. Wie zich hiervan bewust is, kan het beter herkennen en ernaar handelen.

Daarnaast laat ons brein ons denken dat dure dingen beter zijn dan gunstiger geprijsde zaken. Dat komt doordat de hersenen continu vergelijkingen maken. We vergelijken producten onder andere op basis van prijs. Bij hogere prijzen gaan we automatisch uit van een betere kwaliteit. Alleen al denken dat iets duurder is, laat onze hersenen het beloningssysteem activeren. Dit zorgt ervoor dat we er meer plezier aan beleven. Zelfs als de kwaliteit precies hetzelfde is. Ga daarom bij uzelf na of iets écht lekkerder of mooier is, of dat alleen zo lijkt, omdat u meer betaalt. Het kan ervoor zorgen dat u voortaan minder kostbare keuzes maakt.

Lees ook: vat op financiën kwijt? Zo neemt u het heft weer in eigen hand.
Met deze tips kiest u op vakantie het beste restaurant.
Tips voor het geven van fooi in het buitenland.
Afdingen in het buitenland, zo wordt u er goed in.
Tips om maag- en darmproblemen op vakantie te voorkomen.

(Bron: archief, Nibud, AD. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    MauHe says:

    Met name bij de horeca kan flink worden bespaard. Vaak hoor je mensen klagen dat ze (bijvoorbeeld in Frankrijk) ergens veel te veel betaald hebben voor een consumptie of eten en bij navraag blijkt dan vaak dat ze zomaar ergens op een terrasje zijn neergeploft zonder bijvoorbeeld eerst de kaart eventjes te hebben bekeken. Ook de “hotspots” bij voorkeur mijden. Hebben ooit in St. Tropez in een achterafstraatje op het terras bij een klein Italiaans restaurant een heerlijk bord pasta voor (indertijd) 10 gulden gegeten, terwijl je aan de haven het vier- of zelfs vijfvoudige zou hebben betaald en de kwaliteit waarschijnlijk niet zo goed zou zijn geweest. En vraag in Frankrijk als je bier bestelt altijd om een “pression”, wat een tapbiertje betekent, anders krijg je vaak standaard een of ander duur flesje importbier zoals Heineken of Tuborg, terwijl het lokale bier vaak veel lekkerder is.