vroeg boeken

Vakantie vroeg boeken of een last minute deal: wat bespaart het meeste geld?

Vakanties kunnen flink in de papieren lopen en dan is het gunstig om zoveel mogelijk geld te besparen. Is vroeg boeken dan slimmer of kunt u beter wachten tot een last minute deal?

Voor- en nadelen vroeg boeken

Hoe eerder van tevoren u boekt, des te groter is de keuze. U heeft dan vaak nog de optie om zelf de meest geschikte vertrekdatum, vertrektijd (in het geval van een vliegreis) en duur van uw vakantie uit te zoeken. Ook accommodaties zijn er dan nog volop. Bovendien kunt u in veel gevallen gebruik maken van een vroegboekkorting. Zonder die vroegboekkorting valt de reis sowieso duurder uit.

Daar staat wel tegenover dat de reisorganisatie later eventueel nog kosten mag doorberekenen, wanneer de vluchten bijvoorbeeld toch duurder uitvallen. Daarnaast kan het soms gebeuren dat een bestemming minder geboekt wordt dan gedacht. Hierdoor beslissen reisorganisaties soms om uiteindelijk de prijzen te verlagen. Ondanks de vroegboekkorting, bent u dan duurder uit.

Ook kunt u in de tussentijd te maken krijgen met een verandering in uw leefsituatie, waardoor uw vakantie wellicht niet (of niet in de oorspronkelijke vorm) kan doorgaan. Bijvoorbeeld wanneer u of een reispartner ziek wordt of een relatie geen stand houdt. Sluit daarom altijd een annuleringsverzekering af.

Voor- en nadelen last minute deal

In het geval van een last minute deal, wacht u juist tot het laatste moment met boeken. Het gaat dan om de overgebleven plekken of geannuleerde vakanties die alsnog geboekt kunnen worden. Vanzelfsprekend zijn de opties dan geringer, dus u moet kiezen uit de data en accommodaties die overblijven. Om ze alsnog te verkopen, zijn de vakanties vaak wel behoorlijk gunstig in prijs, dus dit kan u zeker geld schelen.

Vliegticket vroeg boeken

Bij het boeken van een vliegticket is zo vroeg mogelijk boeken in de meeste gevallen het gunstigste. Nu.nl bericht over onderzoek naar het beste moment om een ticket te kopen, wat minstens 120 dagen van tevoren blijkt te zijn. Maar liever nog eerder. Volgens toerisme-expert Marco van Leeuwen (Breda University of Applied Scienes) maakt u de meeste kans op een goedkoop ticket wanneer u die boekt zodra de nieuwe ticketprijzen bekend worden gemaakt. Soms is dat al een jaar van tevoren. Bij vliegtickets is het daarnaast ook een kwestie van wat uitgebreider zoeken. Een dag eerder of later vertrekken kan, als u daarin flexibel kunt zijn, het nodige uitmaken in de prijs.

Zo kunt u uw reis nog meer voordeliger boeken

Veel mensen vertrekken graag wanneer hun vakantie ingaat: dat is vaak in het weekend. Maar juist in het weekend zijn de vakanties meestal het duurst. Volgens Van Leeuwen kunt u daarom het best op een dinsdag vertrekken. Deze dag is volgens hem het goedkoopst. De ANWB raadt daarnaast aan om, als u gaat vliegen, een ochtendvlucht te nemen. Dat is in de meeste gevallen een goedkopere optie dan middag- of avondvluchten. Maar wel afhankelijk van met welke maatschappij u vliegt. Bekijk in dat geval wel of u uiteindelijk niet toch duurder uit bent. Wanneer u bijvoorbeeld gebruik moet maken van een taxi, omdat er op een vroeg tijdstip soms nog geen openbaar vervoer rijdt. Tenslotte is het vaak gunstiger om een pakketreis te boeken en niet zelf de losse onderdelen te boeken. Dit kan u niet alleen geld schelen, het geeft u ook extra garanties.

Conclusie

Beide opties hebben dus hun voor- en nadelen. Buiten het financiële aspect is het ook goed om te bekijken wat het best bij u past. Weet u vaak al lang van tevoren waar u heen wilt en heeft u graag lang voorpret, dan past vroeg boeken goed bij u. Houdt u uw opties liever open en vindt u het niet erg om uiteindelijk minder keuze te hebben, dan kunt u tot vlak voor vertrek wachten met het boeken.

(Bron: MAX Vakantieman, Nu.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    BdM says:

    IK ben van mening dat dit een geheel foute redenatie is.
    Er moet helemaal niet meer geboekt worden als wij in 2020 nog over een dijk willen lopen in Nederland