duurzaam leven

We willen graag duurzamer leven, alleen lukt het nog niet

Uit een onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction is gebleken dat Nederlanders graag duurzamer willen leven. Een dagje geen vlees of wat korter douchen. In de praktijk blijkt dit alleen een stuk moeilijker te zijn. We willen het wel graag, maar doen het niet. Hoe kan dat nu eigenlijk?

Gedrag veranderen

Om de wereld een stukje duurzamer te maken moet het gedrag van de mensen veranderen. Om dit gedrag te veranderen heeft u kennis, nieuwe normen en een omgeving die een beetje meewerkt nodig. De kennis hebben we al, nu de andere punten nog. “De meeste mensen vinden het lastig om hun gewoontegedrag aan te passen naar gewenst gedrag”, zegt gedragsdeskundige Anne Kluivers van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Motivaction heeft het onderzoek naar duurzaam leven uitgevoerd in opdracht van deze organisatie. Het zou volgens Milieu Centraal erg helpen als de overheid een aantal normen zou stellen. Inmiddels is iedereen er ook aan gewend dat we geen plastic tasjes meer meekrijgen in de winkels. Als voorbeeld neemt Milieu Centraal een supermarkt. De zuivel-en vleesproducten staan vaak op veel prominentere plekken dan het vegetarische vlees of de biologische producten. Als deze duidelijker aanwezig zijn in de winkel, is het voor de klanten veel aantrekkelijker om die dan ook daadwerkelijk te kopen.

Duurzame oplossingen

Volgens Milieu Centraal zijn er genoeg oplossingen, waardoor we duurzamer kunnen leven. Zoals de vaatwasser op het ECO-programma, vleesvervangers en het plastic scheiden. Maar waarom doen we het dan niet? Veel Nederlanders vinden het een te grote moeite, zeggen ze zelf. ‘Ik vind vlees heel erg lekker’ en ‘ik hou gewoon te veel van douchen’, zijn bijvoorbeeld veelgehoorde opmerkingen. De meeste mensen zijn zich er echter wel van bewust dat duurzamer leven goed is voor het milieu en sommigen handelen hier ook naar. Dit is terug te zien aan de schappen met vleesvervangers in de supermarkt, die de afgelopen jaren in omvang zijn gegroeid. De vraag naar dit soort producten is groot, want zeker in het westen van het land eten veel mensen 1 keer per week geen vlees.

(Bron: Volkskrant/NRC/Milieu Centraal)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Het enige argument waar de slecht willende, egoistische mens vatbaar is, is geld. Laat ze flink betalen, dan is de mens in korte tijd bereid tot actie. Maak energie dubbel zo duur, dan houden ze ineens van kort douchen en ook nog maar twee keer per week. Maak plastic verpakkingen 10 x duurder, dan gebruikt ieder een boodschappentas. Maak vlees 4x duurder, dat wil iedereen nog maar twee keer week vlees eten. Maar dan moeten we eerst af van de lobbyisten die de regering paaien met steekpenningen en cadeautjes. En daar mee zijn we beland bij de corruptie van dit politiek systeem. Zolang de regering niet begint met regeren, maar blijft steken in pappen en nathouden, veranderd er niets. Voor mijzelf leef ik al jaren energiezuinig en milieu bewust. Ik heb geen afwasmachine, was kleding altijd op 40 graden in een volle machine, heb geen wasdroger maar een droogrek, heb een eigen boodschappentas (op wieltjes) douche 2x per week (4 minuten). Eet zéér weinig vlees en zoveel mogelijk verse groenten en fruit. Rook niet en drink alleen een glas wijn per dag bij het eten. Ik betaal dan ook een energierekening van €29 per maand. Heb bijna geen afval. En mijn voetafdruk is dan ook minimaal