Vegetariër

Vegetariërs hebben steeds meer te kiezen in de winkel

Vegetariërs hoeven tegenwoordig een stuk minder lang te zoeken in de winkel  naar producten die zij kunnen eten. In 2017 is het aanbod van vegetarisch eten met 75 procent gestegen, waardoor ruim 1300 Nederlandse producten nu het speciale V-keurmerk hebben.

Meer aanvragen

Vegetarisch eten is steeds populairder, waardoor de Vegetariërsbond veel aanvragen binnen krijgt van bedrijven die het V-keurmerk op hun verpakkingen willen. Dit label geeft aan dat een product geen sporen van dieren bevat. In 2017 heeft de bond, die verantwoordelijk is voor het  van keurmerk, 750 producten gecertificeerd. Het is niet zo dat al deze 750 ook daadwerkelijk in de Nederlandse winkels komen te liggen.

Strenge controle

Dat er 750 het keurmerk hebben gekregen, betekent overigens niet dat er ook maar 750 aanvragen zijn binnengekomen. De Vegetariërsbond controleert de aanvragen streng, want er zitten soms toch ingrediënten in een product die het niet 100 procent vegetarisch maken. In een interview met dagblad Trouw noemt Floris de Graad, directeur van de Vegetariërsbond bijvoorbeeld de aanwezigheid van kristalsuiker. “Dat wordt soms gebleekt met gemalen dierenbeenderen.”

Veganisme

De helft van de inmiddels 1300 vegetarische, Nederlandse producten, is ook geschikt voor mensen die veganistisch zijn. Zij eten naast vlees, ook geen andere dierlijke producten.

(Bron: NU.nl, Trouw, ANP)

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. sneeuwvlok says:

    Ik heb dat vegetarische vlees ook wel geprobeerd, prima, maar gezond wil ik het niet noemen, er zit zo ontzettend veel zout in, lijkt me niet goed, en per merk soort is er weinig verschil, allemaal heel veel zout.

    1. Hanneman says:

      Dat is wel waar. Het gaat vaak over producten die, als je ze neemt zoals ze worden aangeboden, niet buitengewoon lekker smaken. Je moet er dus wat aan of mee doen. En misschien inderdaad een bepaalde “lekkerte” opgeven. Heb al zo lang geen vlees meer gegeten dat ik eigenlijk niet meer weet van hoe de smaak was. Ik weet nog wel dat ik een goed klaargemaakte biefstuk fantástisch vond. Maar met de kennis die ik over de bio-industrie heb en de filosofie die ik aanhang over fatsoenlijk met het leven om te gaan is het mij onmogelijk om nog één microgram vlees te “genieten”. Niet te begrijpen als een soort ingebeelde keurig of schijnheiligheid. Onbewust of zonder enige interesse jezelf volvreten, ik wil het nooit meer. Als ik daarom naast de lekkere dingen op mijn bord een gepaneerd stuk eetbare stopverf moet toestaan en opeten? Het zij zo!