Inzameling door de pakjesbezorger

Inzameling van oude mixers door de pakjesbezorger

Uw oude koffiezetapparaat of stofzuiger inleveren bij de pakjesbezorger? Sinds kort kan dat in delen van Groningen, Dordrecht en de binnenstad van Amsterdam. Het gaat om een proef van recyclingorganisatie Weee Nederland in samenwerking met PostNL om de inzameling van kleine elektrische apparaten aan te pakken.

Afgedankte kleine apparatuur

Op dit moment zamelen we slechts een derde van de afgedankte kleine elektrische apparaten in. Dat getal ligt ruim onder de 45 procent die de Europese regels voorschrijven. In 2019 wordt dat percentage verhoogd naar 65 procent. De overige kleine apparaten belanden in de vuilnisbak of op zolder. Maar het is van groot belang dat deze spullen wél worden ingezameld. Ze bevatten meestal schadelijke stoffen, die als ze vrij komen, zeer slecht zijn voor het milieu. Ook zitten er waardevolle materialen in die hergebruikt kunnen worden in nieuwe apparaten.

Inzameling door pakjesbezorgers

Daarom is recyclingorganisatie Weee Nederland met PostNL begonnen met het ophalen van kleine elektrische apparaten door pakjesbezorgers op bepaalde plekken in Nederland. “We krijgen veel positieve reacties”, zegt Reint Sekhuis, directeur van Weee Nederland. “Per route van zo’n 150 pakjes halen we 6 apparaten op. Dat lijkt niet heel veel, maar als je het naar heel Nederland zou vertalen, zijn dat 3 tot 4 miljoen apparaten per jaar.”

Recycling

Van de kleine elektrische apparaten die PostNL heeft ingezameld, gaat 5 tot 10 procent naar kringloopwinkels voor een tweede leven. De overige apparatuur wordt gerecycled. Recyclebedrijven halen er de schadelijke stoffen uit en verwerken de rest tot kunststoffen en metalen. Die kunnen hergebruikt worden bij de fabricage van nieuwe apparaten. Er blijft dan nog zo’n 10 procent over. Die eindigt in de verbrandingsovens.

Positieve reacties

De proef lijkt goed te vallen. “Mensen zijn enthousiast”, geeft pakjesbezorger Krijn Tang aan. “Ze vinden het makkelijk omdat ze hun spullen niet meer zelf weg hoeven te brengen.” Sommige collega’s hebben wel hun vraagtekens bij de werkdruk, maar Tang heeft daar geen moeite mee. “Je pakt het aan en je legt het in de bak. Dat is alles”, geeft hij aan. Ook voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal reageert enthousiast. “Het is een harstikke goed initiatief, vooral omdat er geen extra autokilometers mee gemoeid zijn. Het is een milieuvriendelijke manier en maakt het voor de consument makkelijk om zijn spullen in te leveren.”

Weee Nederland kijkt samen met PostNL en andere bedrijven of de inzameling landelijk kan worden ingevoerd en of andere bezorgers daaraan mee gaan doen.

(Bron: NOS, Weee Nederland)

Geef een reactie