cadeau

Cadeaus uitzoeken voor sint en kerst? Deze duurzame tips kunnen helpen

De sinterklaascadeaus nog niet binnen? Of bent u al bezig om presentjes voor kerst in huis te halen? Bekijk dan eens de handige en duurzame cadeautips van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Zo is uw cadeau niet alleen feestelijk, maar ook goed voor natuur en milieu.

Geef een passend cadeau

Volgens Milieu Centraal gooit 20 procent van de Nederlanders weleens een ongewenst cadeau weg. Bij 7 op de 10 kinderen gebeurt het weleens dat een cadeau nooit gebruikt wordt. Zonde, toch? Om dit te vermijden adviseert Milieu Centraal om echt uit te kijken naar een passend cadeau. Vraag er desnoods naar, zodat u iets geeft waar iemand iets aan heeft en blij mee is.

Koop tweedehands

Veel cadeaus die worden gegeven zijn nieuw, maar in tweedehandswinkels vindt u ook leuke cadeaus. U kunt bijvoorbeeld eens kijken bij de kringloop, maar ook online is veel te vinden. Veel grote webwinkels verkopen ook tweedehands artikelen die er nog prima uitzien. Om mensen in uw omgeving te stimuleren om tweedehands te kopen kunt u op uw eigen verlanglijstje zetten dat u op zoek bent naar een tweedehands exemplaar van een bepaald product.

Geef een ervaring

Natuurlijk is een fysiek cadeau uitzoeken erg leuk, maar een ervaring geven wordt vaak ook gewaardeerd. “Denk aan een concert, een theaterbezoek of etentje. Door corona kunnen sommige uitjes nu misschien niet plaatsvinden, maar geef dan iets voor volgend jaar, om op te verheugen”, schrijft Milieu Centraal.

Koop verstandig

Door de coronacrisis draaien webwinkels en pakketdiensten overuren .Als u besluit uw cadeaus online te kopen kunt u een aantal dingen doen om het milieu een handje te helpen. Bestel bijvoorbeeld alles bij 1 webwinkel. Dat scheelt kilometers. Bestel ook het liefst alles in 1 keer, dan is de kans groter dat het als 1 pakket verzonden wordt. Ook kunt u retourzendingen voorkomen door van tevoren recensies te lezen en plaatjes op te zoeken op Google. “Laat pakketten tenslotte bij een afhaalpunt bezorgen en ga er lopend heen of met de fiets”, adviseert Milieu Centraal.

Geef een dienst

Het is misschien niet de meest voor de hand liggende keuze, maar u kunt ook uw eigen talent aanbieden aan degene voor wie u een cadeau moet koopt. Heeft deze persoon bijvoorbeeld een kapotte mixer die nog van zijn of haar moeder is geweest en bent u toevallig heel handig? Repareer dan de mixer bij wijze van cadeau. Dit is slechts een voorbeeld. Gebruik vooral uw eigen creativiteit.

Bent u op zoek naar mee duurzame geeftips? Milieu Centraal vertelt u er meer over op de eigen website.

(Bron: Milieu Centraal)

Geef een antwoord