gedode vogels

Tips voor minder gedode vogels door katten (tijdens het broedseizoen)

Katten zijn van nature jagers en ook al krijgen zij hun dagelijkse maaltijd kant-en-klaar, ze hebben het altijd op levende prooien voorzien. Dat is slecht nieuws voor alle kleine dieren die zij op straat tegen komen. Zeker ook voor de jonge vogels, die in de lente uit het ei komen. Wij hebben tips voor minder gedode vogels (tijdens het broedseizoen). Zowel voor katteneigenaren als voor vogelliefhebbers.

Miljoenen gedode vogels per jaar

Nederlandse huishoudens hebben samen ruim 2 miljoen huiskatten. Waarvan een groot deel vrij buiten mag lopen. Strikte regelgeving hierover ontbreekt tot op heden. Daarnaast leven er vele verwilderde katten op straat. Jaarlijks zijn al die katten verantwoordelijk voor een kleine 20 miljoen gedode vogels. Een deel daarvan wordt opgevangen doordat vogels bij het leggen van eieren al rekening houden met geroofde kuikens, maar op plekken waar in verhouding veel katten leven kunnen bepaalde vogelsoorten in hun voortbestaan bedreigd worden. Waaronder weidevogels. De Bond van Friese Vogelwachten (BFVW) voert daarom voor het 2e jaar de campagne Kuikens in het land, poes in de mand. Zeker in het broedseizoen (van half april tot half juli) is het namelijk raadzaam de huisdieren (in elk geval ’s nachts) binnen te houden. Er gaan daarom stemmen op voor een ‘avondklok’ voor katten. Maar er is meer wat u als katteneigenaar kunt doen of als u bijvoorbeeld wel een tuin heeft, maar geen eigen kat heeft.

“Kuikens in het land, poes in de mand”

Tips voor de katteneigenaren

Het beste is om katten helemaal niet vrij buiten te laten lopen. Ze vormen in Europa een gevaar voor zo’n 300 bedreigde diersoorten, waaronder dus veel gedode vogels. In het geval van vogels helpt het in elk geval al om katten tijdens de periode van het uitvliegen van jonge vogels en gedurende nacht binnen te houden. ’s Nachts blijven de kuikens in het nest en zien zij roofdieren die op hun gepiep afkomen minder goed naderen.

Verveling ligt al snel op de loer bij binnenkatten. Geef uw kat daarom genoeg prikkels om zijn jachtinstinct bezig te houden. Zijn jachtimpuls zal daardoor eenmaal buiten wat afnemen. De prikkels kunt u geven in de vorm van speeltjes en door dagelijks minstens 10 minuten met uw kat te spelen. Ook lege dozen kunnen voor urenlang speelplezier zorgen.

Voorzie uw dier van een fluorescerende halsband. Uit een onderzoek van de Universiteit van Exeter (Engeland) is gebleken dat katten daardoor maar liefst 40 procent minder prooien vangen.

Vul de voerbak geregeld aan en beloon met een lepeltje zachtvoer als hij ’s avonds weer binnenkomt. Voer met dierlijke eiwitten werkt hierbij beter dan voer met plantaardige eiwitten. Verstop verder dagelijks wat kattensnoepjes, waar hij naar op zoek moet.

Zorg voor 1 of meer kattenbakken en houd die brandschoon.

Laat uw kat tijdig steriliseren of castreren, zodat er geen nestjes (zwerf)katten geboren worden.

Gunt u uw kat bewegingsruimte buiten, laat hem dan aangelijnd in de tuin. Of scherm uw tuin of balkon af, zodat hij daar niet meer uit of af kan.

jonge vogels in nest
Lees ook: Moet u uit het nest gevallen jonge vogels helpen of juist niet?

Tips voor vogelliefhebbers met een tuin

Zorg voor veilige plekken in de tuin, zoals dichte struiken, waar vogels kunnen schuilen en voor plekken waar zij kunnen eten en drinken zonder dat ze belaagd worden.

Plaats nestkasten, op een hoogte en plek waar katten niet bij kunnen komen. Gaat het om een boom, verhinder katten dan om in de boom te klimmen met bijvoorbeeld een stuk gaas.

Maak de tuin onaantrekkelijk voor katten. In een eerder artikel vertellen we hoe u dat op een katvriendelijke manier kunt doen.

Heeft u een schutting, span daar dan 1 of enkele (waslijn)draden op zo’n 10 boven, zodat het lastiger wordt er overheen te lopen of te springen.

vogels voeren
Lees ook: Vogels voeren in de lente en zomer, wat kunt u ze dan geven?

Lockdown voor de kat?

Nog even over het binnen houden van uw kat. Sinds coronatijd hebben we allemaal ervaring met lockdowns. Daarom snapt iedereen wel dat ook een kat eronder kan lijden als hij van het ene op het andere moment binnen gehouden wordt. Een binnenkat wordt veel minder blootgesteld aan gevaren (zoals verkeer, gif, andere dieren, ziektes) en leeft over het algemeen een stuk langer dan een buitenkat. Ook zijn binnenkatten lichamelijk vaak gezonder. Geestelijk gezien maken ze echter meer kans op psychische problemen en gedragsstoornissen. Er ligt dus echt een taak voor u om uw kat binnenshuis een fijne leefomgeving en veel afleiding te geven.

(Bron: Vogelbescherming, Trouw, RTL Nieuws, NOS, LICG, archief)

Geef een reactie