Henkie

Natuurmoment: dag Henkie

Gisteren hebben we Henkie, onze 17-jarige kat, in laten slapen. Het is ineens stil in en rond ons huis… Juist nu er rumoer is over de huiskat als roofdier.

“Katten moeten verplicht binnen blijven! Ze vreten alle grutto’s op!”, hoorde ik iemand op tv roepen. Onze Henkie heeft dat niet gehoord, hij was de laatste weken stokdoof. Elk voorjaar worden miljoenen kuikens van vooral weidevogels doodgebeten. Daarom riepen Vogelbescherming, de Friese Vogelwachten en Staatsbosbeheer kattenbezitters op om hun roofdier binnen te houden.

Broedseizoen

Ik leg het u uit. Weidevogels maken hun nestjes op de grond dicht bij bloeiende planten, want die lokken insecten. Hét voedsel voor jonge weidevogels! Insectenrijk land wordt echter steeds schaarser. Omdat er minder plekken zijn, zitten de weidekuikens dichter bij elkaar. En dat maakt het té makkelijk voor katten. Wij hebben Henkie geprobeerd op te sluiten, maar dan liep ons oude beestje ongelukkig blèrend door het huis. Wist u uw kat binnen te houden? Ons is het niet gelukt. Eind juni, einde broedseizoen, mochten van de vogelbeschermers de katten weer los. Heeft het geholpen? Ik ga het volgen. Henkie kan er helaas niet meer over mee miauwen.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 28 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie