vogels in tuin

Geen vogels in de tuin? Dat kan hierdoor komen

Heeft u wel vogelvoer in de tuin of op het balkon, maar geen vogels? U bent niet de enige. Vogels zijn kieskeurige wezentjes die alleen onder bepaalde voorwaarden op het voedsel afkomen. Wat die voorwaarden zijn? Een aantal voorbeelden.

Leg of hang het voer niet op een open plek

Vogels eten graag op plekken waar zij niet gestoord kunnen worden of waar zij makkelijk weg kunnen als er gevaar dreigt. Het is daarom verstandig om het voer altijd dichtbij een beschutte plek te leggen of hangen. Dichtbij een struik is bijvoorbeeld ideaal. Hier voelen de beestjes zich veel veiliger dan in de open ruimte, waardoor u de kans op vogelbezoek vergroot. Houd er voor een optimaal resultaat ook rekening mee dat bepaalde vogeltjes het liefst op de grond eten. Het roodborstje doet dit bijvoorbeeld graag. Als u deze vogel wilt aantrekken, kunt u het eten dus het best op een beschutte plek op de grond neerleggen.

Kies het juiste voer

Momenteel liggen de winkels vol met vogelvoer. Consumenten kunnen meestal kiezen tussen 2 soorten: vetbollen of een zak met zadenmix. Heel veel variatie is er dus niet binnen de categorie ‘vogelvoer’ en dat zorgt ervoor dat bepaalde vogels uw tuin of balkon voorbij zullen vliegen. Hoewel de meeste vogels de zadenmix en de bollen wel lusten, eten zij nog veel meer dan dat. Zo eten mezen volgens De Vogelbescherming graag kokosnoot, ongezoute (dop)pinda’s en zonnebloempitten. Ook vinken, mussen en groenlingen zijn dol op pinda’s. U maakt deze laatstgenoemde ook zeer blij met broodkruimels. Winterkoninkjes en roodborstjes eten graag meelwormen en ongekookte havermout. Op de website van De Vogelbescherming vindt u meer over het favoriete eten van de vogels.

Om te weten welk voer u het beste neer kunt leggen of hangen, kunt u een wandeling door de buurt maken. Welke vogels ziet u vooral? Zijn het roodborstjes? Dan weet u dat u goed zit met ongekookte havermout, een zadenmix of meelwormen.

Voer op? Vul bij!

Vogels zijn gek op zekerheid, waardoor zij u zeer erkentelijk zijn als u snel nieuw voedsel neerlegt als alles op is. Zodoende kunnen zij erop rekenen dat u altijd voer in de tuin of op het balkon heeft liggen en zijn zij eerder geneigd om terug te komen.

Hang een vogelhuisje op

Naast eten, hebben vogels in de koude maanden ook behoefte aan meer beschutting. Zij brengen de nacht immers buiten door en lang niet alle vogeltjes kunnen even goed tegen de kou en wind. Een vogelhuisje biedt uitkomst. Heeft u nog geen vogelhuisje? Dan kun u er eentje ophangen. Doe dit bij voorkeur op minimaal 1,5 of 2 meter hoogte en naast een struik of grote plant, zodat de vogels extra beschutting hebben. Heeft u al zo’n huisje? Maak deze dan schoon. Het kan zijn er er al vogeltjes in hebben gewoond die er allerlei takjes en ander nestmateriaal in hebben gelegd, waardoor het kastje wel een schoonmaakbeurt kan gebruiken.

Extra tips

Als u bovenstaande stappen volgt, trekt uw tuin of balkon vast binnen de kortste keren meer vogels aan. Naast deze adviezen, zijn er nog wat extra aandachtspunten:

(Bron: Vogelbescherming. Libelle, Vivara)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Franc says:

    Vogels en muizen blijft een probleem. Wil je de vogels verwennen krijg je er een muisje bij. Wil je dan een muisje vangen zit er een pimpelmees in de val.

    pryn1952 says:

    Als vervanging van het netje om de vetbol heb ik ergens eens gelezen, als tip, om deze vetbollen in een GARDE te plaatsen en de garde op te hangen. Bij mij werkt het fantastisch. Nog een tip ze zijn al te koop voor 0.99cent bij de Action.