Kijk vanuit huis live via webcams naar diverse parende vogels en andere dieren.

Beleef de lente: via een webcam live meekijken met broedende vogels en andere dieren

Het voorjaar is begonnen, dat betekent dat vogels weer gaan broeden en andere dieren actief worden. Vogels maken hun nesten vaak in hoge bomen of in nestkastjes, waardoor het voor ons moeilijk te zien is. En ook bij wilde dieren komen we niet zomaar dichtbij. Maar daar zijn oplossingen voor, zo hangen er op diverse plekken in het land webcams.

Live meekijken via webcams op diverse platforms

De Vogelbescherming biedt met Beleef de Lente sinds 2007 al de mogelijkheid om mee te kijken met verschillende vogelsoorten. Dit kan grofweg tussen 1 maart en eind juli. Ook Buitengewoon, het natuurplatform van Omroep Gelderland, heeft weer verschillende livestreams online staan. En een zijstapje naar de onderwaterwereld. In Utrecht is de Visdeurbel namelijk weer live.

De vogels hebben geen last van de webcams

De camera’s worden alleen bij vogels geplaatst die er geen last van hebben. Ze worden al vroegtijdig geplaatst, voor het broedseizoen. Zo kan de vogel bij het uitzoeken van een goede broedplek al wennen aan de camera.

Vogels kijken vanuit huis

Tijdens de coronajaren werden de livestreams van de Vogelbescherming erg goed bekeken, 2020 en 2021 waren zelfs recordjaren met ruim 1,7 miljoen kijkers. In de jaren daarvoor liggen de aantallen rond de 900.000 kijkers. Elk jaar zijn er verschillende vogels te volgen. Niet elke webcam staat aan het begin van het voorjaar meteen aan, sommige vogels broeden pas later. De beelden zijn te bekijken via de website.

jonge vogeltjes
Lees ook: Volg jonge vogeltjes via camera’s van de Vogelbescherming

Wat is er te zien op de webcams bij Beleef de Lente?

Halverwege maart 2023 staan 8 webcams aan. Dan kunt u kijken naar de steenuil, kerkuil, bosuil, slechtvalk, ooievaar, zeearend, de boerenlandvogels en naar een vijver. Later komen daar nog de pimpelmees, gierzwaluw, merel, scholekster en visarend bij. Van 1 webcam blijft nog even geheim wat er te zien is. Bij de bosuil is het eerste ei al uitgekomen, net zoals bij de slechtvalken. Bij de zeearenden is een 2e ei gespot.

Wat is er te zien bij Buitengewoon?

Het natuurplatform van Omroep Gelderland, Buitengewoon, biedt jaarlijks ook livestreams van vogels en andere dieren aan. Deze kunt u bekijken op YouTube. Zo kunt u meekijken bij de Ooievaarsopvang in Herwijnen. Via deze beelden zijn 5 ooievaarsnesten te zien. Daarnaast hangen er 2 camera’s bij de slechtvalken in Ede, 1 camera in de nestkast en 1 erbuiten. En als laatste hangt er nog een camera in Nationaal Park De Hoge Veluwe. Hierop zijn geen broedende vogels te zien, maar kunt u wel wild spotten vanuit huis.

De webcam bij de Visdeurbel

Sinds 2021 heeft Utrecht een visdeurbel. Jaarlijks gaan vissen op trektocht om een goede plek te vinden voor hun eitjes. Ze zwemmen ieder voorjaar vanaf de Vecht, via de Oudegracht en de singels naar de Kromme Rijn. Hiervoor moeten ze door de Weerdsluis, die regelmatig gesloten is. Daardoor moeten vissen soms lang wachten, vooral in het vroege voorjaar. Om hen een handje te helpen is er een camera onder water geplaatst. Als er veel vissen in beeld zijn, kunt u op een virtuele deurbel drukken. De sluiswachter krijg dan een seintje en kan de deur openen. Via de website kunt u meekijken en op de Visdeurbel drukken.

Wanneer kunt u de vissen zien?

Wilt u de vissen zien? Ze zijn het meest actief in de ochtend of avond. Vanaf half april komt de vistrek pas echt goed op gang, dus vanaf dan worden veel vissen verwacht. En kunt u een keer niet slapen ’s nachts? Dan kunt u ook naar de webcam kijken. De paling en de snoekbaars komen namelijk vooral in de nacht voorbij.

(Bron: Vogelbescherming Nederland, Buitengewoon, Visdeurbel, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie