katten

Zo verjaagt u katten op een diervriendelijke manier uit de tuin

Als iets ook zelfs de grootste kattenliefhebber te ver gaat, dan zijn het wel omgewoelde borders en kattenontlasting in de tuin. Wanneer ze uw groene paradijs echter eenmaal ontdekt hebben, zijn ze er vaak niet meer weg te slaan. Dat laatste willen we ook zeker niet aanraden, maar wat zijn dan wel goede, diervriendelijke manieren om van de katten in uw tuin af te komen?

Mogen katten eigenlijk wel buiten?

Nederland telt meer dan 2 miljoen huiskatten en een groot deel ervan mag van hun eigenaren vrij buiten rondlopen. Uit onderzoek naar het effect van  loslopende huiskatten op de Europese fauna is gebleken dat dat niet misselijk is. De conclusie is dat katten een groot gevaar vormen voor zo’n 300 bedreigde diersoorten op ons continent en dat zij volgens de Europese regelgeving eigenlijk helemaal niet welkom zijn op straat. De Europese Unie heeft echter aangegeven dat er geen verbod op komt. Dat betekent dat er voorlopig ook kans blijft op katten in de tuin. Met onderstaande tips maakt u uw tuin in elk geval zo onaantrekkelijk mogelijk voor ze.

Plant meer planten

Katten doen hun behoefte graag op kale en droge plekken. Dit voorkomt u door op deze plekken meer planten te zetten, want dan is het onmogelijk om hun drollen te begraven. Helemaal effectief is het om dan ook nog eens voor planten te kiezen met een geur die ze verafschuwen. Wijnruit (een keukenkruid) verspreidt een onaangename geur en de katten blijven dan spontaan weg. Hetzelfde geldt voor Coleus canina (kattenschrik). Dit plantje is niet altijd even gemakkelijk te krijgen, maar buiten tuincentra verkopen ook kwekerijen van eenjarigen ze weleens vanaf de maand mei. Het is namelijk een niet winterharde plant en na de eerste nachtvorsten moet u er dus helaas weer afscheid van nemen. Ook citroengeur is niet zo geliefd bij katten. U kunt daarom uitproberen of het aanplanten van citroenverbena wil helpen. Verder zijn ooievaarsbek, vuurwerkplant, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, goudsbloemen en lavendel opties.

Daarnaast maken stekelige planten uw tuin niet geliefd bij de kleine viervoeters. Ze lopen bijvoorbeeld niet graag langs hagen als vuurdoorn of vaste planten als kogeldistel.

Af te raden: Nepeta!

Veel andere planten hebben juist een aantrekkingskracht op katten, maar 1 exemplaar wint het bij verre: het prachtige, paarsbloeiende Nepeta. Bekend onder de veelzeggende Nederlandse naam kattenkruid. Katten liggen dólgraag in deze plant en de geur is onweerstaanbaar voor ze. Plant deze dus zeker niet in uw tuin als u katten wilt weren.

Kattekruid

Biologische korrels of vloeistof

Hetzelfde effect als de plantenversie ervan Coleus canina, oftewel kattenschrik, is de versie als biologische korrel of vloeistof, te verkrijgen bij tuincentra. De watervaste korrel of vloeistof kan door de tuin verspreid worden en de voor katten afschuwelijke geur houdt ze vervolgens op afstand. Wel af en toe na hevige regenval herhalen, om het effect in stand te houden.

Andere afschrikkende geuren

Zoals hierboven beschreven hebben katten het niet zo op citroengeur. Het kan dan ook helpen de schillen van citroenen te bewaren en die op de plekken te leggen waar de katten het meeste komen. Ook peper en koffiedik heeft effect op de aantrekkelijkheid of eigenlijk onaantrekkelijkheid van uw tuin. Het scherpe peper is onprettig voor de gevoelige kattenneus en zowel de geur als de structuur van koffiedik wordt door katten als onprettig ervaren. Het voordeel van koffiedik in de tuin is dat het ook nog eens goed is voor de planten én het niet alleen katten afschrikt, maar ook slakken!  Ook de geur van knoflook werkt soms afschrikwekkend. Azijn wordt ook soms aangeraden, maar vanwege het negatieve effect op de natuur is dit middels niet in de tuin toegestaan.

Satéstokjes

Door satéstokjes in de grond te prikken (met de punt naar beneden!), schrikt dit de katten af om op die plekken hun behoefte te doen.

Gaas

Wilt u liever niet tegen satéstokjes aankijken en ook geen extra planten op lege plekken zetten, dan kunt u ook ondiep ingegraven kippengaas proberen. Dat ziet u niet, maar voorkomt dat katten kunnen graven. Dat maakt dat ze die plek liever overslaan om hun ontlasting te doen, want ze houden er niet van als ze hun drollen niet kunnen begraven.

Cacaodoppen

Vanwege de geur en de structuur lopen katten met een grote boog om cacaodoppen heen. Het voorkomt daarnaast ook nog eens onkruid en slakken in de tuin. Het is wel een prijzige bodembedekker, maar voor kleine open plekken die anders als kattenbak gebruikt worden kunnen ze zeker effectief zijn.

Tijgermest

Eh tijgermest? Jawel, dit is een tip van niemand minder dan kweker en hovenier Krijn Spaan. Het schrikt katten zeer effectief af, maar is helaas lastig verkrijgbaar. Alleen sommige dierentuinen kunnen dit eventueel leveren.

Wijnflessen ingraven

Van een trouwe lezer van MAX Magazine heeft Krijn nog een tip: graaf enkele wijnflessen in de grond, zodat de opening een klein stukje boven de grond blijft. Vul de flessen met ammonia en door de onaangename geur blijven de katten uit de buurt.

Uit de tuin houden

Maak uw tuin zo mogelijk bij voorbaat onbegaanbaar voor katten. Bevestig bijvoorbeeld gaas onderin de haag of (schuin) bovenop de schutting zodat katten er moeilijker langs kunnen. Doe dit echter wel op een manier dat ze niet het risico lopen erin vast komen te zitten. Of wel de tuin in kunnen, maar niet meer uit.

Afschrikken met water of geluid

Betrapt u een kat op heterdaad, spuit hem dan nat met de plantenspuit of een zachte straal van een waterpistool. Er zijn ook speciale sproeiers, met sensors voor te koop. Daarnaast kan een apparaat met een hoger geluid dan 20.000 Hz katten afschrikken, terwijl het niet hoorbaar is voor mensen.

Een eigen kat

Andermans katten in de tuin is minder fijn, maar verder zijn het natuurlijk fantastische dieren. Als u toch al serieus overweegt er 1 in huis te nemen, is dit ook meteen een geweldige manier om andere katten voortaan uit uw tuin te weren. Katten onderhouden namelijk een territorium en zelf een kat nemen houdt andere katten uit de buurt.

Laatste redmiddel: een ‘poephoekje’

Blijken de katten in uw buurt vastberaden uw tuin te blijven bezoeken, dan kunt u ook nog uitproberen of u ze naar een speciaal hoekje voor hen in de tuin kunt lokken, waar u er zelf geen last van heeft. Maak daar met wat zand een aanlokkende ‘kattenbak’.

Lees ook: Hoe zit het? Mogen katten vrij buiten rondlopen?
Gezichtsuitdrukkingen van katten lastig te interpreteren. Hoe goed bent u er in?
En extra tips om plassende en poepende katten van het balkon te weren.

(Bron: Milieu Centraal, Krijn Spaan, Libelle, archief)

Geef een reactie

Reacties (5)

    Nelleke reageert says:

    Wij hebben al jaren katten en allemaal vanaf het begin aangeleerd om thuis in de bak hun behoefte te doen. Onze katten hebben we getraind om in de eigen tuin te blijven simpelweg door er constant bij te blijven. Daar hoef je geen stemverheffing of wat ook voor te gebruiken. En het werkt echt zolang je maar consequent bent. Zij hebben nooit de behoefte gehad om weg te lopen en de buurt onveilig te maken. Ook wij houden er niet van als de tuin wordt volgepoept en gepiest. Ook daarin consequent zijn. Zodra ze maar even proberen hun behoefte te doen, meteen onderbreken voordat de behoefte is gedaan en naar de bak sturen. Geen stemverheffing of straffen maar duidelijkheid. Tevens strooi ik in mijn voortuin kattenschrik tegen de buurkatten. Het werkt. Alles staat of valt met consequentie. Onze katten rennen naar de bak als ze hun behoefte moeten doen. Echter, je dient er wel voor te zorgen dat de bak schoon is. Alleen dan werkt het optimaal. Onze stelling is: wij hebben katten, daar hoeft de buurt geen last van te hebben. Die hebben dat ook niet. Maar onze katten mogen alleen naar buiten als wij thuis zijn (dus vaak) en nooit ‘s avonds en ‘s nachts. Ook veel vogels in de tuin, ook die worden met rust gelaten. Die kwetteren er lustig op los. Katten zijn wel alert maar doen ze niks. Zo willen we dat, respect voor alles wat leeft. Alleen met geduld en liefde kan je dat bereiken. Beiden hebben we veel van, zowel geduld als liefde.

    CHIM says:

    Koffieprut is ook erg effectief

    Harry B says:

    Ik ben gek op katten. Maar heb momenteel zelf geen kat. Ik heb wel drie egeltjes in mijn tuin en voor heb zette ik in het najaar kattenbrokjes klaar. Daar zijn ze gek op. Maar de katten uit de buurt zijn dat ook. En als kattenliefhebber vind ik dat niet erg. Dus nu worden die bakjes overdag ook gevuld met brokjes. En het leuke is, is dat er bij mij in de tuin niet door de katten geplast of gepoept wordt. Kennelijk doen ze dat niet in een tuin van iemand waar ze af en toe ook wat te eten kunnen halen.

    Loes63 says:

    Zo’n hogetoon-apparaat is af te raden. Als mens hoor je het dan niet, maar het komt wel binnen en veel mensen krijgen hier hoofdpijn van maar weten dan de oorzaak niet.
    Zelf heb ik bovenaan de schutting slap gaas gespannen. Mijn eigen katten kunnen er niet uit en alleen nieuwe katten in de wijk komen er wel eens in, maar proberen het nooit meer omdat ze niet meer weg kunnen. Nadeel is dat dit meestal ’s nachts gebeurt omdat mijn katten dan binnen zijn en dan moet je zo’n kat natuulijk wel even bevrijden. ?

    Globetrotter Bernard says:

    In de oude visserswijk El Palo in Malaga leggen de bewoners plastic flessen voor ca. 2/3 gevuld met water in de tuin en bij de bloembakken. Dat werkt voor de kat als een spiegel en daar schrikken ze van. Van de helder transparante flessen de etiketten verwijderen en horizontaal op de bodem leggen op plaatsen waar de katten langskomen en/of waar ze graag vertoeven en hun behoefte doen. Bij voorkeur op een zonnige plaats en niet in de schaduw. Klaar is Kees!