Natuurbrand

Natuurbrand in Brabant laait weer op

De natuurbrand in de Deurnese Mariapeel bij het Brabantse Deurne is weer opgelaaid. De brandweer was er eerder nog van overtuigd dat de brand onder controle is en verlaagt het risiconiveau: van code rood naar oranje.

Opgelaaid

De brand in het veengebied breekt in de nacht van donderdag 22 juni op vrijdag 23 juni 2017 uit. Dat komt omdat het dan al een aantal dagen behoorlijk warm is en dat vergroot de brandgevaarlijkheid van het natuurgebied. In eerste instantie is de brand vrij klein, maar al snel breidt het gebied zich uit tot 300 bij 700 meter. In de loop van vrijdag 23 juni zegt de brandweer dat zij de brand onder controle hebben, maar wel verwacht dat deze af en toe weer opgelaaid. Zo hevig als dat het op 26 juni 2017 is gebeurd, ligt echter niet in de lijn der verwachting.

Moeras

Volgens de brandweer is de bosbrand lastig te bestrijden, omdat de Deurnese Mariapeel moerassig gebied is. Daardoor neemt de grond amper water op en blijft het vuur ondergronds doorsmeulen. Dit kan soms wel dagen of weken duren. Af en toe komt de brand weer aan de oppervlakte, zoals op 26 juni 2017 is gebeurd.

De brandweer doet er op dit moment alles aan om te voorkomen dat de brand overslaat naar een nabijgelegen natuurgebied. Dat is moeilijker begaanbaar, waardoor een brand daar niet makkelijk te bestrijden is.

(Bron: Omroep Brabant, ANP)

Geef een antwoord