Bosbranden

Groot risico op bosbranden in Brabant en Zeeland

Door het warme en droge weer van de afgelopen tijd, is in verschillende provinciën de kans op bosbranden zeer groot. Daarom heeft de brandweer hier code rood afgekondigd. Dit is uitzonderlijk, want deze hoogste waarschuwing wordt niet vaak afgegeven.

Zeeland en Brabant

Code rood geldt op dit moment voor Zeeland en Noord-Brabant. Eerder hebben wij gemeld dat in deze gebieden code oranje van kracht is, maar dit is dus opgeschaald naar rood op 21 juni 2017. Dit is gedaan omdat de bossen in deze gedeeltes van het land extreem droog zijn. De brandweer in Zuid-Limburg laat diezelfde dag via de eigen website en sociale media weten dat ook daar nu sprake is van de hoogste risicocategorie.

Wat betekent code rood?

Een woordvoerder van Brandweer Nederland heeft bevestigd dat er de afgelopen dagen al een aantal kleine bosbrandjes zijn geweest, maar erger moet natuurlijk voorkomen worden. Daarom brengt code rood een aantal regels met zich mee. Zo wordt roken in bosrijk gebied afgeraden en zijn open vuur, barbecueën, fakkels en dergelijke niet toegestaan. Ook heeft de brandweer afspraken gemaakt met defensie over de beschikbaarheid van een helikopter, mocht er toch een brand ontstaan.

In bijna heel Nederland staan meetstations die allerlei meteorologische aspecten meten waardoor de brandweer kan bepalen of er kans is op natuurbrand. Op natuurbrandrisico.nl wordt bijgehouden welke code er voor welk gebied geldt.

Op deze site staan ook veel adviezen voor burgers. Het belangrijkste is dat zij direct 112 bellen als er rook of vuur wordt gesignaleerd.

Bosbranden in Nederland

Warmte en droogte zijn factoren die de kans op een bosbrand vergroten. Hoewel het in Nederland relatief veel regent en de zomers niet bijzonder warm zijn, komen bosbranden ook hier vaak voor. Zo is in 2014 het volledige Nationaal Park De Hoge Veluwe ontruimd door een grote brand in Hoederloo. Achteraf blijkt dat de brand over 527 hectare heeft gewoed, waarvan 320 is verwoest. Dit is de grootste natuurbrand in dit gebied sinds 1976.

De zomer van 2017 wordt naar verwachting erg droog en warm, waardoor verschillende natuurgebieden in Nederland vrezen voor bosbranden.

(Bron: ANP, Brandweer Nederland)

Geef een reactie