Code rood, risico op natuurbranden groot

De combinatie van droogte, oplopende temperaturen en wat wind zorgt momenteel voor een gevaarlijke situatie in natuurgebieden. Er kan nu gemakkelijk brand ontstaan en er is dan ook code rood afgegeven.

15 voetbalvelden

Afgelopen vrijdag ging al een gebied van 15 voetbalvelden in as op bij Hoog Soeren op de Veluwe. In het weekend moest de brandweer meerdere keren uitrukken om vuur in bos, heide of grasgebieden te bestrijden en maandag waren er verschillende natuurbranden in het noorden van Limburg en het noorden van Brabant. Zaterdag en zondag was Nederland zelfs het warmste land van Europa, met temperaturen tot 27 graden.

Extra bluswagens

In verschillende gebieden in Nederland is waarschuwingscode rood van kracht als het gaat om het risico op natuurbranden. De kans op het ontstaan van zulke branden is dan extra groot. Code oranje (extra alert) geldt in verschillende andere regio’s. Net als bij code oranje worden er bij code rood extra bluswagens ingezet. In zowel het oosten als in Zeeland zijn dit er 4 in plaats van 1 of 2. Tijdens code rood staat er ook een helikopter met een waterzak van 10.000 liter klaar. Daarnaast hebben er afgelopen weekend, toen code oranje gold, 2 vliegtuigjes gepatrouilleerd boven de natuurgebieden.

Opletten geblazen

Open vuur in natuurgebieden is op dit moment verboden, maar het gevaar ligt in meer gevallen op de loer. Een kokend hete uitlaat van een auto kan als er op hoog gras geparkeerd wordt al brand veroorzaken. En glas laten rondslingeren of een sigaret weggooien is uit den boze. Maar ook bijvoorbeeld vonken van een remmende trein kunnen al een flinke fik veroorzaken. Het is overal opletten geblazen en de brandweer is erg alert, omdat branden zich in deze droge periode zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen.

Bel de brandweer

Zelf blussen is in veel gevallen niet aan te raden. Door vlammen uit te trappen maakt u de brand eerder groter, doordat er dan vonken in het rond vliegen. Meteen de brandweer bellen is dus het beste plan.

Regen en onweer

Wat we nu eigenlijk nodig hebben, is regen. Het ziet ernaar uit dat er woensdag wat buien komen. Er is echter ook kans op onweer en het is nog niet bekend wat eerder komt, de regen of de donder en bliksem, wat ook weer een risico met zich mee brengt.

Op natuurbrandrisico.nl ziet u het actuele natuurbrandrisico in Nederland per veiligheidsregio.

(Bron: ANP, AD)

Geef een reactie