We zijn er Bijna!

Eens een bioloog, altijd een bioloog. Ook tijdens We zijn er Bijna!

Wie naar We zijn er Bijna! kijkt, weet dat Kees Heij (77) graag zijn kennis over de natuur deelt. Niet zo gek, want Heij is bioloog en neemt zijn werk graag mee op vakantie. Wij spreken hem over zijn beroep en vragen hem hoe hij de trip naar Ierland heeft ervaren.

Vogels vangen

Kees Heij en zijn vrouw Lydi behoren tot het reisgezelschap dat gevolgd wordt tijdens het huidige seizoen van We zijn er Bijna! Bioloog Heij is al van jongs af aan gefascineerd door de natuur. Vooral huismussen hebben al vroeg zijn aandacht. “Toen ik een kind was, was ik al gefascineerd door mussen. Dat waren toen de enige vogels die in Rotterdam voorkwamen. Ik probeerde ze altijd te vangen met een kolenzeef. Dat is een zeef waarmee je de gebruikte kolen uit de kachel zeeft, waardoor je de nog bruikbare stukjes overhoudt. Dan zette ik die zeef neer met een touwtje eraan en een stokje en een stukje brood eronder. Zelf ging ik onder een struik liggen en dan trok ik aan het touwtje als er een mus onder zat. Ik kreeg ze uiteindelijk nooit echt te pakken, want om ze te vangen moest je ze zeef optillen en dan vlogen ze natuurlijk weg.”

Promoveren op de huismus

Als Heij 14 is, gaat hij bij de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie. “Daar kwam ik in aanraking met mensen uit allerlei milieus. Samen gingen we dan soms hele weekenden de natuur in, op zoek naar vogeltjes en planten”, vertelt hij daarover. Later gaat hij naar de kweekschool (tegenwoordig lerarenopleiding Pabo). Hij wordt onderwijzer en geeft veel biologieles. Naast zijn werk, studeert hij in zijn vrije tijd biologie aan de Universiteit van Utrecht. Rond 1970 studeert hij af. In 1985 promoveert hij door een proefschrift te schrijven over de huismus. Tot op de dag van vandaag is hij de enige in Nederland die ooit op dit onderwerp is gepromoveerd.

Met biologen blik op vakantie

Naast dé mussenspecialist van ons land, is Heij ook een fervent kampeerder. “Dat doen mijn vrouw en ik al heel lang. Toen de kinderen nog klein waren gingen we altijd met de tent weg, daarna met de caravan. In 1998 hebben we de camper gekocht die ook te zien is in We zijn er Bijna!” Tijdens zijn kampeertrips kijkt hij nog steeds met de ogen van een bioloog naar de omgeving. “Ik zie dingen die anderen niet zien, want ik ben er echt op getraind. Ook hoor ik andere dingen, bijvoorbeeld als een sperwer achter een andere vogel aanzit.” Als hij op vakantie iets vindt wat interessant is, dan stopt hij in een tonnetje met alcohol dat altijd meegaat. Daarin conserveert het goed. Hij verzamelt zelf niet, maar doet dit wel voor vrienden of het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam, waar hij vrijwilliger is.

Kees en zijn vrouw Lydi op een Iers strand.

Kees en zijn vrouw Lydi op een Iers strand.

Aanstekelijk enthousiasme

Ook tijdens de trip van We zijn er Bijna! naar Ierland is het tonnetje alcohol aanwezig. “Ik heb er alleen niet zoveel ingedaan”, vertelt hij. Ondanks dat hij zelf weinig heeft gevonden, heeft hij zijn reisgenoten wel aangestoken met zijn enthousiasme. “Toen ze eenmaal wisten dat ik bioloog ben, kwamen ze steeds aan met plantjes en vroegen ze: “Kees, weet jij wat dit is?” Dan vertelde ik wat het was, of vroeg ik het aan een vriend in Nederland, want ik vergeet soms weleens een naam. Of ik zei dat ik het niet wist, want ik weet natuurlijk ook niet alles.”

Alternatieve programma’s

Kees en zijn vrouw Lydi hebben de reis naar Ierland geboekt zonder dat zij wisten dat We zijn er Bijna! hen zou gaan volgen. “Ik wilde er altijd al graag eens naartoe. Het leek me een prachtig land, maar dat weer stond mij altijd een beetje tegen. Stel je voor dat het de hele tijd regent en je zit daar een maand; dan word je verschrikkelijk chagrijnig. Toen zagen we de advertentie van de reisorganisatie voor de groepsreis naar Ierland en dat leek ons wel wat. Wij hebben gehoord dat deze organisatie er tijdens zo’n vakantie voor zorgt dat er alternatieve programma’s georganiseerd worden als het weer slecht is. Later hoorden we dat We zijn er Bijna! ons zou gaan volgen. Ik vond het best, want ik doe toch wel waar ik zelf zin in heb, of ze dat nou filmen of niet. Mijn vrouw was iets minder enthousiast, maar toen de producent langskwam voor een gesprek veranderde dat.”

Mooie ervaring

Kees had de reis niet willen missen: “De mensen met wie wij waren zijn echt een soort familie geworden. Het was zo gezellig. Ook het land was werkelijk prachtig, vooral in botanisch opzicht. Ze zeggen dat er enorm veel tinten groen te zien zijn in Ierland, en dat klopt ook echt. Ook de kliffen langs de kust waren geweldig.”

Camperpech

Hij zou zich zo weer laten volgen door het programma, maar dan wel graag zonder de camperpech die Kees en Lydi 10 dagen voor het einde van de reis hebben gekregen. “Toen is er een onderdeel van de camper gestolen, waardoor we vervangend vervoer kregen. Ik dacht dat dit een camper zou zijn, maar het was een luxe auto uit 2017. Alles ging vanzelf. Zodra het begon te regenen, gingen de ruitenwissers bijvoorbeeld automatisch werken. Dat ben ik helemaal niet gewend. “

Gelukkig mochten ze de auto na het einde van de reis in Belfast achterlaten en zijn ze terug naar huis gebracht door 2 reisgenoten. “Dat was zo aardig. Als bedankje laten we ze binnenkort onze woonplaats Rotterdam zien”, besluit Kees Heij.

Met dank aan Kees Heij

Meer We zijn er Bijna!

De reis van We zijn er Bijna! gaat dit jaar door IerlandBekijk de route op de kaart. De reis wordt dit jaar begeleid door de echtparen Ans en Lei en Janny en Cees. In een interview stellen zij zich aan u voor.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Wijntje says:

    Het zou leuk zijn als Martine van Os laat zien hoe zij kampeert tijdens We zijn er Bijna.
    Zij mag wel bij de deelnemers naar binnen gluren maar wij niet bij Martine beetje jammer.

    Jan 57 says:

    Helemaal mee eens met de reactie van Wijntje, ik wil er aan toe voegen, wat eet Martine van Os tijdens de reis.