Ierland

Maak kennis met Ierland

Ierland is het land van mythen en legenden. Van de Guinness en de kastelen. Van de ruige kustlandschappen tot weelderige groene heuvels. Van de hoogste kliffen tot kleurrijke vissersdorpjes. En laten we de Ieren zelf niet vergeten: gastvrij, vol met humor en erg vriendelijk. Het programma We zijn er Bijna! reist in 2017 door Ierland. En om alvast in de stemming te komen, stellen we Ierland graag in het kort aan u voor.

Turbulente geschiedenis

De geschiedenis van Ierland is turbulent en nog altijd tastbaar aanwezig op het eiland. De strijd tussen de Kelten en andere bevolkingsgroepen heeft diepe sporen achter gelaten. De Engelse invasie beginnen al in de 12e eeuw. Ze zijn de start van een 7 eeuwen durende strijd met felle opstanden tussen Engeland en Ierland. Op Paasmaandag in 1916 vindt de mislukte Paasopstand plaats. Dit is het begin van een jarenlange guerrilla-oorlog die in 1921 resulteert in de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië. De 26 zuidelijke provincies horen vanaf dan bij Ierland, de 6 noordelijke provincies, Noord-Ierland, blijven deel van het Verenigd Koninkrijk. Pas in 1949 wordt de Republiek Ierland uitgeroepen waarmee de laatste banden met Groot-Brittannië zijn verbroken.

Inwoners

Rond 1850 is het inwonertal van Ierland sterk gedaald. Dit komt mede door de hongersnood in 1846 en omdat veel Ieren in die tijd hun geluk in Amerika zoeken. Het aantal inwoners daalt van ruim 6 miljoen naar nog geen 3 miljoen in 1961. Wanneer Ierland in 1973 lid wordt van de Europese Unie neemt de welvaart toe en keren veel Ieren weer terug. In de Republiek Ierland wonen er nu 4,6 miljoen mensen. In Noord-Ierland wonen 1,7 miljoen mensen.

Veelzijdig landschap

Ierland is 486 kilometer lang en 275 kilometer breed. Het land is 2 keer zo groot als Nederland. Het landschap is veelzijdig en vol contrasten. Van begroeide berghellingen, ruige en ongerepte landschappen tot verlaten valleien. Maar Ierland heeft ook een ruwe kustlijn met steile rotswanden en witte zandstranden. In het binnenland van Ierland vindt u veel rivieren en meren, veenmoerassen en glooiende heuvels. Het is een landschap vol contrasten.

Aangenaam klimaat

Het klimaat is aangenaam. Door een warme golfstroom heef Ierland een mild en gelijkmatig zeeklimaat. Het enige ‘nadeel’ is dat het weer makkelijk omslaat. Regen en zon wisselen elkaar gemakkelijk af. In de maand mei worden doorgaans de meeste zonuren geteld. In juli en augustus is het gemiddeld 20 graden. De prettigste periode om naar Ierland op vakantie te gaan is tussen mei tot en met augustus.

Tradities

De Ieren koesteren hun tradities en ze hebben er veel. Een van de belangrijkste is St. Patrick’s Day. Dat is de nationale feestdag van Ierland. Op deze dag wordt de beschermheilige van het land, Sint-Patricius, herdacht. De feestdag valt op 17 maart en wordt ook in onder andere Noord-Ierland en de Canadese provincies Newfoundland en Labrador gevierd. De kleur die bij deze dag hoort is groen. Dit is terug te zien in de kleding die op die dag wordt gedragen. Ook in Amerika en Australië wordt uitgebreid bij deze dag stil gestaan door de vele emigranten.

Daarnaast staat de Ierse historie bol van de mythen en legenden. Van romantische verhalen over ridders en oude heiligen tot sprookjes over elfen. En natuurlijk niet te vergeten de Keltische mythen.

Muziek

Naast tradities staat Ierland vooral ook bekend om zijn muziek. De traditionele Ierse muziek van legendes als The Dubliners en The Chieftains. Hun songteksten zijn voor veel Ieren nog altijd een bron van inspiratie. Maar het land heeft ook muzikale grootheden als U2 en Sinead O’Conner voortgebracht.

De Ierse keuken

Binnen de Ierse cultuur is er een belangrijke rol voor eten en drinken weggelegd. De Ierse keuken is heel puur. De aardappel heeft van oudsher een belangrijke rol in de Ierse keuken. Ze kennen talloze manieren om een aardappel te bereiden. Daarnaast wordt er ook veel verse vis en lams- en rundvlees gegeten. Traditioneel eten de Ieren veel verse en biologische producten en veelal lokale ingrediënten. Het is een waar paradijs voor diegene die van eten en drinken houden.

Autorijden

In Ierland wordt links gereden. Binnen de bebouwde kom mag u net als in Nederland 50 kilometer per uur rijden. Buiten de bebouwde kom mag u 80 kilometer per uur en op de snelweg 100 kilometer per uur. Snelwegen worden aangegeven met een ‘M’ en een hoofdweg met een ‘N’. De landweggetjes worden aangeduid met een ‘B’. Op de borden worden de afstanden aangegeven in kilometers. In Noord-Ierland is dit in mijlen. Voor sommige wegen, tunnels en bruggen moet tol worden betaald. Gaat u met de eigen auto, dan wordt automobilisten geadviseerd om de koplampen gedeeltelijk af te plakken. Onze koplampen staan afgesteld op de berm. Rijdt u aan de linkerkant dan kunt u uw tegenligger verblinden. De stickers zijn bij de tankstations te koop.

Betalen

In Ierland kunt u betalen met de Euro. In Noord-Ierland met de Britse Pond. In de grote plaatsen zijn overal pinautomaten.

230 Volt

In Ierland is het voltage 230 Volt. Neem dus een verloopstekker mee met 3 dikke pinnen.

Huisdieren

Het meenemen, dus invoeren, van huisdieren wordt streng gecontroleerd in Ierland. Wilt uw huisdier meenemen, dan moet het een EU-huisdierenpaspoort hebben. Hierin staat of uw huisdier gechipt is en ingeënt tegen rabiës. Houd er wel rekening mee dat u geen huisdieren mee mag nemen naar en eetgelegenheid of pub. Dit is bij wet verboden.

De reis van We zijn er Bijna! gaat dit jaar door Ierland. Het programma is te zien vanaf 31 juli om 21.20 uur op NPO 1. Bekijk de route op de kaart. De reis wordt dit jaar begeleid door de echtparen Ans en Lei en Janny en Cees. In een interview stellen zij zich aan u voor.

(Bron: Ierland.com/Echtierland.nl)

Geef een reactie

Reacties (2)

    JanWillemW says:

    Jammer dat de route op de kaart niet helemaal klopt. Bushmill ?

      MAX Vandaag says:

      Beste JanWillemW, hartelijk dank voor uw bericht. De route klopt wel, maar de bestemmingen worden niet allemaal apart op de kaart weergegeven. In de beschrijvingen zelf komen de meeste bestemmingen wel voor.