Duur 02:29
Gepubliceerd op 19 juli 2017

Links rijden in ‘We zijn er Bijna!’; als dat maar goed gaat!

Een verrassende bestemming voor het MAX-programma We Zijn Er Bijna!: Ierland. De reisorganisatie, de vrijwillige begeleiders en Martine van Os met haar team komen alvast in de stemming tijdens een voorbereidingsweekend op een camping in Nederland.

“Wat vinden jullie, moeten we de deelnemers vooraf inlichten over die krappe laadklep van de ferry over de Shannon River?”, vraagt Cees, de technisch begeleider van de reis. Gerard, die namens de reisorganisatie de hele tour heeft uitgestippeld, zaait liever geen paniek. “Dan gaan ze misschien al bij voorbaat  180 kilometer omrijden. Ik heb de afmetingen van alle campers gekregen. Het lukt wel.” Op een camping in Doorn zijn de vrijwillige begeleiders, echtparen Ans en Lei en Janny en Cees in een zaaltje bij elkaar gekomen, samen met Gerard en het tv-team van We Zijn Er Bijna! Een paar weken voor vertrek nemen ze de hele trip nog eens tot in detail door.

Stickers op het dashboard

“Zijn jullie ook zo blij met Ierland?” zegt Martine van Os, die zich ook in 2017 weer tussen de vakantiegangers zal voegen. “Het wordt totaal anders, veel actiever dan de andere reizen. Alleen het weer, dat wordt wel een dingetje, vrees ik.”

“Welnee”, wuift Claudine Everaert de bezorgdheid weg. De bedenker en regisseur van het programma is zelf al 3 keer eerder in het land geweest, met stralend weer. Nee, dan dat links rijden. “Al die campers en caravans over rotondes en kruispunten, als dát maar goed gaat.” Lei, de toeristische begeleider en zijn vrouw Ans hebben het eerder aan de hand gehad. Vooral op smalle wegen is de neiging om rechts te rijden groot. Ans: “Ik roep de hele tijd ‘Links! Links blijven!’ – zitten we verdikkeme weer aan de verkeerde kant!” Ze zullen de mensen er nog even goed op wijzen in de welkomstbrief die de deelnemers krijgen vóór hun vertrek. Cees opteert voor het uitdelen van stickers met een pijltje ‘links’, om op het dashboard te plakken.

Pubs en landhuizen

Al voor het 7e jaar op rij volgen de makers van We Zijn Er Bijna! een groep enthousiaste kampeerders op hun reis. Eerder trok de karavaan door Corsica/Sardinië, Roemenië, Griekenland, Spanje en Portugal en Italië en Sicilië. In 2017 loopt de route vanaf een camping in Brielle naar de haven van Europoort, waar ze de oversteek maken naar Hull. Na een rustdag in Wales vaart de groep door naar Dublin in Ierland. Langs whiskey-destilleerderijen, pubs, statige landhuizen en uitgestrekte natuurgebieden, trekken de deelnemers over het eiland tot aan de kust van Noord-Ierland, met woeste kliffen en middeleeuwse kastelen. Belfast is de laatste grote stad die de groep bezoekt, voor ze na ruim 5 weken huiswaarts keert.

Hoe langer de kleine televisieploeg van We Zijn Er Bijna! dit werk doet, hoe relaxter ze erin staan. “Het is ‘go with the flow’”, zegt Claudine. Van tevoren heeft ze alle deelnemers thuis bezocht, om kennis te maken en de werkwijze van het team uit te leggen: de deelnemers  bepalen wat je naast de geplande excursies wilt zien, wij volgen alleen. “Gebeurt het vaak dat mensen niet in beeld willen tijdens zo’n reis?”, wil Janny weten. De mensen die echt niet op tv willen, krijgen de kans om hun reis om te boeken, legt Gerard van de reisorganisatie uit. Ze horen pas na hun boeking dat de tv-ploeg van We Zijn Er Bijna! meegaat, om  te voorkomen dat mensen de reis boeken omdat ze té graag in beeld willen. Claudine: “Die gaan dan lollig doen voor de camera. Dat willen we liever niet.” Ze moeten gewoon zichzelf zijn en dat gaat snel genoeg: “. Martine: “Als ik een gesprekje heb gehad bij de afwas en iemand zegt naderhand: dat heb ik toch liever niet op tv, dan zenden we dat niet uit. Zo hou je het vertrouwen en gaan mensen er zelf ook veel meer ontspannen in staan.”

Checklist

Inmiddels zijn Cees, Janny, Lei en Ans  oude rotten in het vak als het gaat om het begeleiden van reizen. Voor hen staan de laatste dagen voor vertrek vooral in het teken van inkopen doen. De cursus ‘caravan laden’ is achter de rug en het boekwerk ‘tip voor trips’ voor de deelnemers is klaar. Alleen de welkomstbrief met de checklist voor de benodigde papieren moet nog worden verstuurd. “Vergeet niet te melden dat ze op de boot 9 uur lang geen stroom en gas hebben voor hun vriezer”, tipt Gerard. “En dat de tol van tevoren moet worden overgemaakt per creditcard”. Staat genoteerd. Ook de talloze filmvergunningen voor de crew zijn  rond. Aan de voorbereidingen zal het niet liggen. “Proost! Op weer een mooie reis, mensen.”

We zijn er Bijna! naar Ierland gaat op 31 juli 2017 van start. Bekijk de route op de kaart.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer