Duur 45:16
Gepubliceerd op 28 augustus 2017

Van Galway via Wesport naar Sligo

Voor het gezelschap van We zijn er Bijna! gaat de reis verder langs de indrukwekkende Ierse westkust. Galway, Dooagh en Sligo staan op het programma en natuurlijk een bezoek aan het Connemara National Park.

Galway

Galway ligt aan de westkust van Ierland en is de hoofdstad van graafschap Galway. Het is een universiteitsstad met een bloeiende kunst-, theater-, film- en muziekcultuur. Waarschijnlijk dankt de stad zijn naam aan de rivier de Corrib die door de stad stroomt. In het Iers heet de rivier Gaillimh waar Galway naar alle waarschijnlijkheid is afgeleid. De stad wordt ook wel de City of Tribes genoemd. Die naam dankt het aan de 14 stammen die in de stad hebben geheerst. Voor Ierse begrippen is Galway  met 72.000 een grote stad.

galway_shutterstock_700_400

Connemara

Het meest westelijke deel van de graafschap Galway heet Connemara. Het landschap kenmerkt zich door uitgestrekte hoogveen gebieden. Het landschap is zo groots en vlak dat vanuit elk punt de Twelve Bens te zien zijn. Deze bergketen wordt gekenmerkt door de scherpe pieken. De hoogste top is 729 meter hoog.

Connemara National Park

Het Connemara National Park bestaat uit bergen, uitgestrekte moerassen, heidevelden, graslanden en bossen en is 2.957 hectare groot. Sommige van de bergen maken onderdeel uit van de Twelve Bens. Het park is 1980 geopend voor publiek.

In het park is er een diversiteit aan flora en fauna. Veel van de planten groeien in de deklaag van turfgrond en heidevelden. Op de berghellingen groeit onder andere dopheide. In het veengebied staan ook vleesetende planten zoals de zonnedauw.

Vogels als de graspieper, roodborsttapuit en sperwer zijn graag geziene bewoners. Maar ook dassen, marters, edelherten en hermelijnen zijn inwoners van het park. Net als de inheemse tamme Connemara pony.

connemara_shutterstock_700_400

Sligo

De route gaat steeds verder naar het noorden van Ierland. De eerst volgende stop is Sligo. In het Iers zeggen ze Sligeach wat letterlijk schelpen betekent. Het dankt zijn naam aan de grote hoeveelheid schelpen die de rivier Garavogue meebrengt.

Dooagh

Dooagh ligt op Achil, het grootste eiland aan de westkust van Ierland. Het staat vooral bekend om de stranden. Het ligt aan de kust tussen het strand Keel en de baai Keem in.

In 1984 is door den gewelddadige storm het hele volledige strand weggevaagd.  Bewoners moeten tot 33 jaar later, mei 2017, wachten tot hun zo geliefde strand weer terugkeert. Zo snel als het strand toentertijd verdween, zo is het tot grote vreugde van de inwoners weer teruggekomen.  Blijkbaar waren de hoogwatercondities van afgelopen gunstig genoeg om al het zand te vervoeren naar het strand. Het is alleen geen garantie dat het strand dit keer blijft. Want  zodra de noordenwind omdraait in een zuidenstorm wordt het strand niet beschermd en kan het zand weer worden meegenomen.

dooagh_shutterstock_700_400

De reis van We zijn er Bijna! gaat dit jaar door IerlandBekijk de route op de kaart. De reis wordt dit jaar begeleid door de echtparen Ans en Lei en Janny en Cees. In een interview stellen zij zich aan u voor.

Aflevering 5 van We zijn er Bijna! is te zien op maandag 28 augustus 2017 om 21.30 uur op NPO 1.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer