Duur 02:30
Gepubliceerd op 21 augustus 2017

Van Killarney via Doolin naar Galway

Het gezelschap van We zijn er Bijna! reist verder. De eerste stop is Doolin en de prachtige Cliffs of Moher. Het is een tocht langs de westkust van Ierland. In Bunratty dineert de groep in middeleeuwse sferen in het Bunratty kasteelpark.

Doolin

De Ierse kustplaats Doolin staat vooral bekend om de Ierse muziek. Doolin ligt in de zuidwestelijke hoek van de Burren, het 6e nationale park van Ierland, en u kunt vanuit Doolin eenvoudig met een veerdienst naar de Araneilanden.  Het is een bijzondere omgeving waarin Doolin ligt. Er zijn verschillende archeologische vindplaatsen waarvan sommige stammen uit de IJzertijd.  Doonagore Castle en Ballinalacken Castle zijn 2 bijzondere kastelen.

doolin_shutterstock_700_400

The Burren

Het ontstaan van nationaal park The Burren begint ruim 300 miljoen jaar geleden. Op dat moment is het klimaat van Ierland tropisch. In de miljoenen jaren die volgen ontstaan de kalkstenen afzettingen die boven zeeniveau komen te liggen. Ze vormen een plateau dat nu The Burren wordt genoemd.

In tegenstelling tot wat u zou denken is dit rotsachtige landschap zeer vruchtbaar. Er is veel bijzondere flora en fauna in The Burren te vinden, zoals alpine-planten en zeldzame dieren. Het park is ook rijk aan archeologische monumenten zoals de Poulnabrone Dolmen. Dit grafmonument uit het Neolithicum is in de jaren 80 afgegraven. Men vermoedt dat hier zo’n 20 tot 25 mensen begraven liggen en dat het een belangrijke rituele plaats was.

theburren_shutterstock_700_400

Cliffs of Moher

Aangrenzend aan de Burren liggen de Cliffs of Moher. Het zijn de hoogste klifkusten in Europa. Ze bestaan uit kalksteen en strekken zich uit over een lengte van 8 kilometer tussen Doolin en Liscannor. De kliffen rijzen op uit de Atlantische Oceaan. Het hoogste punt ligt op 214 meter en ze zijn een van de meest bezochte plekken van Ierland.

Cliffs of Moher

Bunratty

Het kasteel Bunratty stamt uit de 15e eeuw. Het ligt midden in het centrum van Bunratty. Hoe het kasteel aan zijn naam komt is wat onzeker, maar het lijkt te maken hebben met de rivier die langs het kasteel loopt, de Ratty rivier. Bunratty zou daarvan zijn afgeleid. Tegenwoordig is het open voor publiek net als het aangrenzende park.

Het park is een reconstructie van de huizen en het leven van Ierland van meer dan een eeuw geleden. Op een oppervlakte van 26 hectare zijn er meer dan 30 huizen en gebouwen te bewonderen in de stijl uit die tijd. Boerderijen, winkels en straten zijn volledig in stijl herbouwd.

bunrattycastle_shutterstock_700_400

De reis van We zijn er Bijna! gaat dit jaar door IerlandBekijk de route op de kaart. De reis wordt dit jaar begeleid door de echtparen Ans en Lei en Janny en Cees. In een interview stellen zij zich aan u voor.

Aflevering 4 van We zijn er Bijna! is te zien op maandag 21 augustus 2017 om 21.30 uur op NPO 1.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer